2013-03: maart 2013

05
“Mededeling bestuur betreffende tegenvallende resultaten,” staat er op de website van Matrixx Magixx. Het bestuur van de club uit Wijchen schiet volledig in de kramp nu iBasketball suggereert dat er achter de schermen schermutselingen gaande zijn om coach Mark van Schutterhoef te vervangen.

Van Schutterhoef moet zich gedekt weten door de volgende tekst: “Net als onze fans, spelers en coaching staf zijn wij als bestuur ontevreden over de geboekte resultaten in de afgelopen 11 wedstrijden. Het voelt nooit goed om te verliezen. De coaching staf staat niet ter discussie en als die al ter discussie zou moeten staan dan voeren wij die discussie na dit seizoen. Uiteraard bekijken wij en geven wij advies over de trainingsmethodes en aanpak, dat hebben wij ieder seizoen gedaan en blijven we ook de komende seizoenen doen. Wij willen als bestuur dat er ieder jaar het maximale uit een groep wordt gehaald, ongeacht budget en kwaliteiten van de selectie. Ieder jaar gaan we voor het hoogst haalbare en dat geldt ook voor dit seizoen. De focus moet nu eerst komen te liggen op het fit krijgen van de selectie om vervolgens te komen tot een goede rolverdeling en rotatie binnen de selectie. Het komt ons dus goed uit dat we de komende tijd veel kunnen trainen en ons momentum naar onze laatste competitiewedstrijden te kunnen opbouwen.”

06
Toon van Helfteren is weer bondscoach. Voor de tweede keer staat de coach van Zorg en Zekerheid Leiden aan het roer bij het Nederlands mannenteam.

In een uitvoerig persbericht licht de NBB zijn doopceel:

“Toon van Helfteren is de nieuwe bondscoach van het nationale mannenteam. De 62-jarige Delftenaar wordt door de Nederlandse Basketball Bond en de Federatie Eredivisie Basketball, die een groot deel van de taken rond Oranje regelt, gezien als de ideale persoon om met de ploeg komende zomer proberen deelname aan EuroBasket 2015 af te dwingen. Daartoe moet het in een kwalificatietoernooi met dertien landen, die zich niet hebben geplaatst voor EuroBasket 2013, als eerste zien te eindigen.”


“Van Helfteren, bij Oranje de opvolger van Jan Willem Jansen, heeft een lange staat van dienst als speler en coach. Als speler is hij met 207 interlands achter zijn naam nog altijd recordinternational. In 1986 werd Van Helfteren uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Nederlandse eredivisie.

Vanaf 1990 legde hij zich toe op het coachen. In het seizoen 2010/2011 werd hij met ZZ Leiden kampioen van Nederland. Tevens won hij als coach vijf keer de nationale beker, twee keer de Supercup en werd hij vier keer uitgeroepen tot coach van het jaar, waarvan de laatste drie jaar op rij.

Als eredivisiespeler begon Toon van Helfteren in 1971 bij het Delftse Punch, waar hij twaalf jaar zou spelen. Daarna kwam hij drie jaar uit voor BS Leiden en nog eens vier jaar voor DAS in Delft. In 1989 ging hij die laatste ploeg coachen. Hij zou dat drie seizoenen doen, waarna hij overstapte naar Den Bosch. Na een jaar vertrok hij naar Werkendam om vervolgens voor vier jaar terug te keren bij Den Bosch. Na een jaar Amsterdam en een jaar Rotterdam kwam hij – als vervanger in december van Ivo Boom – terecht op de bank bij Leiden, waar hij nu aan zijn vijfde seizoen bezig is.

Van Helfteren was al eerder bondscoach van het Nederlands mannenteam. Tussen 1 september 1993 en 1 juni1997 was hij in dienst van de Nederlandse Basketball Bond en had hij Oranje 44 keer onder zijn hoede. Van die 44 wedstrijden onder zijn leiding won Nederland er twintig.

Toon van Helfteren kijkt uit naar een sportieve zomer: “Als speler en international werd me ooit gevraagd hoe lang ik dacht door te gaan. Het antwoord luidde: zo lang ze me vragen, doe ik mee. Zo veel jaar later gaat dat nog steeds op, nu als coach. Het is en blijft een eer.”

Onder leiding van Van Helfteren speelt Nederland komende zomer in eerste instantie vier kwalificatieduels tegen Estland en Portugal. De thuisduels zijn op 1 augustus (tegen Estland) in Den Bosch en op 16 augustus (tegen Portugal) in Leiden. De poulewinnaar plaatst zich voor de halve finales, de winnaars daarvan voor de finale, die uiteindelijk één EK-ticket oplevert.”

06
Zijn naam kon in alle wandelgangen worden opgevangen. Iedereen wist al dat Toon van Helfteren zou worden benoemd tot de ‘nieuwe’ bondscoach van het Nederlands basketballteam. En toch is de keuze voor Van Helfteren vanuit een ander perspectief zéér verrassend.

Dezelfde club die Van Helfteren naar voren schuift als bondscoach – de FEB – is er ook verantwoordelijk voor dat de opzet van de play-offs voor de vierde keer in de laatste zes jaar (!!!) wordt veranderd. Het slotstuk van de competitie begint straks voor de 36ste keer en maar liefst 12 keer werd de opzet aangepast. Dat is gemiddeld één keer per drie jaar!

In Den Helder werd een All Star Gala opgetuigd, dat bepaald geen warme bijdrage leverde aan de cultuur en de historie van het basketball in Nederland. Het was anti-reclame voor de sport.

Nog steeds is de eredivisie vergeven van de niet-eens-tweede-rangs-Amerikanen. Met als gevolg dat Kees Akerboom junior in Den Bosch binnen het tactisch concept als een schooljongetje met straf in de hoek wordt geposteerd en geen fatsoenlijk bespeelbare bal krijgt. Pas wanneer de zevende optie voor de Amerikanen ook niet werkt, mag Akerboom met een noodschot proberen de boel te redden. De beste schutter van de Nederlandse eredivisie haalde daardoor niet eens de bovenste acht op de lijst van beste driepuntschutters.

De laatste speler die in Den Bosch met plezier een bruikbaar screen voor Akerboom junior zette, was Marcel Huijbens. Je zou bijna schrijven: wie kent hem nog?

Het ligt allemaal niet aan het talent van Kees Akerboom en al helemaal niet aan zijn genen. Het ligt aan de collectieve moord die wordt gepleegd op de creativiteit in de eredivisie. Kijk naar de ruimte die Toon van Helfteren bij ZZ Leiden Worthy de Jong gunt. Dát draagt bij aan puur genieten.

Dit seizoen is Zack Novak de eerste en enige speler die boven de 40 punten binnen schoot. Dat was geen eruptie van egoïsme, maar een eruptie van creatief ‘kunnen’. In het seizoen 2000-2001 liepen er spelers in de eredivisie rond die tien keer per seizoen ‘explodeerden’, en als het moest zelfs twee keer in de play-offs!

Wie trekt er nog wel eens 15 rebounds of meer naar beneden?

De Tony Parkers, de Arthur Collinsen, de Jackie Dinkinsen, de Buffie Kirklands, de James Listers en de Paul Thompsons zijn ingeruild voor C- en D-artiesten, die het volk echt niet naar de hal trekken, maar wel de talentontwikkeling van onze Nederlandse toppers in de weg staan.

Kees Akerboom junior schoot nota bene bij zijn debuut in de eredivisie óók met gemak 40 punten bij elkaar, maar de laatste keer dat hij dat presteerde is al meer dan tien seizoenen geleden. Het recht van afdrukken lijkt te zijn voorbehouden aan slechts diegenen die bij de grens een geldig Amerikaans paspoort kunnen overhandigen.

Het besef dat het op die manier niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf met het Nederlands basketball is, lijkt – ondanks alle onheilstijdingen – niet in volle omvang te zijn doorgedrongen.

Daarom is de benoeming van Toon van Helfteren weldegelijk verrassend. Zéér verrassend zelfs. De FEB-keuze voor Van Helfteren is een zegen voor het Nederlands basketball. Niet alleen omdat Toon van Helfteren zelf een zegen is voor het Nederlands basketball, maar vooral omdat het sinds het Dieptepunt Der Dieptepunten van eind vorig kalenderjaar (“dan maar geen Nederlands team meer…”) het eerste, echte signaal is van het besef dat het roer radicaal om moet.

Het zijn mensen als Van Helfteren die onze sport in Nederland vooruit kunnen helpen. Toon is een rechtlijnige en zelfbewuste coach. Bestuurders houden daar doorgaans niet van. Van Ton Boot is ook zo vaak gezegd dat het werken met hem erg lastig was. Maar Ton en Toon zijn wel synoniem voor resultaat. En in beide gevallen: niet alleen als coach, maar ook als speler. Je mag bijna zeggen: succes is bij beiden een intrinsieke kwaliteit. Toon en Ton zijn het levende bewijs dat basketball in Nederland ‘iets’ kan voorstellen. ‘Iets’ dat respect verdient.

Nu vooral slim doorpakken en rond het Nederlands team een professioneel begeleidingsteam formeren. Gaf Mart Smeets in de laatste ‘Rebound’ niet aan dat hij Toon wel wilde helpen? Mart erbij: nog een godsgeschenk!

Geef de ploeg uitstraling. Niet weer die 87 keer vaal-gewassen niet-meer-zwarte polo’s van het bondsbureau. Zet iets neer dat respect oogst. Met waardering en bewondering voor waar ‘we’ vandaan komen en met (commerciële) visie voor de toekomst.

Waarom zit Akerboom senior al jaren in Den Bosch alleen maar op de tribune? Sam Jones wordt ongetwijfeld een prima assistent voor Van Helfteren, maar haal Akerboom senior ook van de tribune en geef hem een rol. Koester de historie, bouw aan blijvend respect. Laat onze rijke historie een bron van inspiratie en uitstraling vormen.

En doe daarmee vooral iets aan de Achilleshiel van het Nederlands basketball. Hoe we die bal door de ring moeten gooien? Er lopen Van Gend en Looswagens vol mensen in het Nederlands basketball rond die dat kunnen uitstekend uitleggen. Maar hoe verkopen ‘we’ het basketball? Daar zijn ‘we’ uitgesproken slecht in. Het kan toch niet waar zijn dat Bob van Oosterhout – een jonge, zeer succesvolle marketeer met oranje bloed met een zwart streepje – zegt: “Ze hebben mij nog nooit gebeld…”

Met Toon als de beste man op de beste plaats kan het Nederlands team een herkenbaar en eigen gezicht krijgen. Bouw aan dat gezicht. Met aansprekende spelers, met een aansprekende staf en met een aansprekende entourage. Met het enorme potentieel van onze historie. Het is cruciaal voor het opnieuw verkopen van onze prachtige sport. En Bob van Oosterhout is vast bereid om daar zeer terzake kundige adviezen over te geven.

Onder Toon zal het Nederlands team hopelijk een speelstijl adopteren die aanspreekt bij de jeugd. Dat de groeibriljant Worthy de Jong een lichtend voorbeeld moge zijn!

Nu nog al die C- en D-Amerikanen zo snel mogelijk aan een retourticket helpen en een heldere keuze maken voor opleiding, creativiteit, herkenbaarheid, uitstraling en stabiliteit. En vervolgens rap, rap, rap dat nieuwe elan vermarkten.

Daar moet Van Helfteren’s werkgever op clubniveau ook in mee, want met alleen Kasper Averink als vertegenwoordiger van het Leidse basketball, mag Leiden een veel steviger Leids/Nederlands gezicht krijgen.

Het is te hopen dat de benoeming van Toon van Helfteren werkelijk het eerste teken mag zijn van een nieuwe benadering. Van een nieuw elan. Een krachtig teken van het besef van a sense of urgency bij de FEB en de NBB.

Welcome back, Toon!!! Wij tellen onze zegeningen.

07
Erik Kurvers vertrekt aan het eind van het lopende seizoen als voorzitter van EiffelTowers Den Bosch. Na een periode van tien jaar neemt Kurvers afscheid met op zak de landstitels van 2007 en 2012 en de NBB Bekerwinst in 2008 en 2009. “Het nieuwe bestuur staat klaar en is al bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen,” zegt Kurvers op de site van EiffelTowers.

10
Landstede Basketball Zwolle heeft zich ten koste van Aris Leeuwarden geplaatst voor de NBB Bekerfinale. De Zwollenaren haalden het met de hakken over de sloot. Na de thuiszege met 18 punten verschil werd het in Leeuwarden 82-69 voor Aris… Het is voor de tweede keer in de clubhistorie dat Landstede de NBB Bekerfinale bereikt. In 2005 werd in de bekerfinale met 83-78 verloren van MPC Capitals Groningen.

14
Albert Dominicus volgt aan het eind van het seizoen Erik Kurvers op als voorzitter van EiffelTowers Den Bosch. Dominicus krijgt in het bestuur versterking van Jan Willem Scheffers, Frank Hendriks en Jos Frederiks.

16
EiffelTowers Den Bosch stevent af op de eindwinst in de NBB Beker. De Bosschenaren staan in Leiden behoorlijk onder druk, maar bereiken met een 69-61 nederlaag tegen Zorg en Zekerheid toch de finale. In Den Bosch werd het immers 17 punten verschil in Brabants voordeel.

16
Molly McDowell wint de Sandra van Embricqs Award. Tijdens het vrouwen All Star Gala in Lelystad krijgt de speelster van ProBuild Lions uit Landsmeer de prijs voor meest waardevolle speelster van de Nederlandse eredivisie.

Laura Cornelius van CTO Amsterdam wordt onderscheiden als rookie van het jaar. Bart Sengers (Lekdetec.nl Batouwe Bemmel) en Edwin Wallaart vallen eveneens in de prijzen, respectievelijk als coach en scheidsrechter van het jaar.

Het vrouwen All Star Team 2012-2013 wordt gevormd door Molly McDowell (ProBuild Lions Landsmeer), Maaike Klein (Dozy Den Helder), Anouk Biesters (Lekdetec.nl Batouwe Bemmel), Natalie van den Adel (De Wit Grasshoppers Katwijk) en Leonie Kooij (Challenge Sports Binnenland Rotterdam).

Zera Butter (Challenge Sports Binnenland Rotterdam) wint in Lelystad het driepunter schieten. In de finale is zij met 18-14 te sterk voor Yordi Kathman van Lekdetec.nl Batouwe Bemmel.

17
Patrick Hilliman raakt op de vroege zondagochtend betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. De center van Zorg en Zekerheid Leiden wordt – na door de brandweer uit zijn wagen te zijn bevrijd – ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, waar geen ernstige kwetsuren worden geconstateerd. Hilliman zal dinsdag de uitwedstrijd tegen Stepco BS Weert moeten missen.

19
De Duitse club Bayreuth zet coach Marco van den Berg aan de dijk. Van den Berg, voormalig coach van onder andere Donar en het Nederlands Team, begon in oktober 2011 in de BBL. Voor het team, zo schrijft het bestuur van Bayreuth op de website van de club, “zijn nieuwe impulsen nodig.”

20
Het Nederlands Team krijgt in Henk Kerssens zijn nieuwe teammanager, meldt Basketball+. Kerssens assisteerde bondscoach Toon van Helfteren ook al tussen 1993 en 1997, destijds als assistent-coach. Hij volgt in zijn functie Matthijs Groot op.

21
Coach Mark van Schutterhoef is met onmiddellijke ingang weg bij basketballclub Matrixx Magixx uit Wijchen. Na een reeks blessures en een nog langere serie van tegenvallende prestaties is het pas prille ‘huwelijk’ ontbonden. Van Schutterhoef kwam aan het begin van het seizoen over van de Luxemburgse bond. Hij verving in Wijchen Michael Schuurs, die echter al snel in het begin van het seizoen bij zijn nieuwe Hongaarse werkgever werd ontslagen. Het bestuur van Magixx zoekt naar een oplossing. Tot die tijd neemt assistent Chris Stomp de honneurs waar.

24
Voor de zesde keer in de historie wint EiffelTowers Den Bosch de NBB Beker. In een matige wedstrijd in Almere verslaat de ploeg van Raoul Korner Landstede Basketball Zwolle met 75-61.

24
Chris Stomp mag van het bestuur van Magixx het seizoen afmaken in Wijchen. Hij krijgt assistentie van Stefan Philipsen, die eerder bij Magixx onder 20 actief was. De doelstelling voor de rest van het seizoen is ook helder: het bereiken van de halve finales van de play-offs.

30
In Amsterdam haalt EiffelTowers vernietigend, maar dan ook echt vernietigend uit. De Bosschenaren verslaan BC Apollo met 44-109 en vestigen daarmee diverse seizoenrecord. Het puntenaantal voor een uitspelende ploeg (109) en de marge met de opponent (65 punten) verschenen dit seizoen nog niet eerder op het scorebord. Sterker nog: in de competitie werd geen ploeg sinds 10 oktober 1996 zo verpletterend verslagen. Destijds was het overigens de Amsterdamse voorloper van BC Apollo, Finish Profiles Amsterdam, die aan de positieve kant van de streep stond. De Amsterdammers wonnen in 1996 met 127-53 (74 punten verschil) van Big Boss Akrides uit IJmuiden. De grootste zege van de lopende competitie stond tot aan dit speelweekeinde op naam van Aris Leeuwarden met een 120-64 victorie (56 punten verschil) over Rotterdam Basketball College. De 44 punten van BC Apollo is een evenaring van de 44 punten die Den Helder deze competitie thuis tegen Zorg en Zekerheid Leiden maakte (44-83) en van de 44 punten van GasTerra Flames in de uitwedstrijd tegen Den Bosch (92-44).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten