2013-04: april 2013

03
Dankzij een contractverlenging met Spalding als ballen- en kledingleverancier spelen het Nederlands Team en Oranje onder 20 de komende jaren in Spalding. Voor de DBL blijft Spalding de officiële leverancier van de ballen.

03
Na Sperry Remington, Falcon Jeans, natuuuuuurlijk Nashua, Pro-Specs, Canoe Jeans, America Today, Libertel, Tulip en Eiffel kondigt Den Bosch voor komende vrijdag de presentatie aan van de tiende naamsponsor uit de clubhistorie.

04
Het gebed zonder eind krijgt dan toch een voortijdig exit. Magixx meldt dat Kelvin Martin vrijdag op het vliegtuig retour USA gaat. Martin onderging recent een tweede knieoperatie en zal tot na de play-offs moeten revalideren. Heeft geen zin dus om de Amerikaan nog langer in Nederland te houden. Waarmee het seizoen voor de ploeg uit Wijchen opnieuw in het teken van Murphy’s Law komt te staan…

04
Herman van den Belt en Martin Scheltes gaan zich deze zomer bezighouden met de twee onder 14 selecties van de NBB. Zowel de coach van Zwolle als Scheltes was al eerder als jeugdbondscoach actief.

04
De website Basketball+ meldt dat acht teams zich hebben ingeschreven voor de Dutch Basketball League editie 2013-2014. Van de huidige tien eredivisieploegen zouden alleen BC Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden zich nog niet hebben gemeld. In beide gevallen is de financiële positie op dit moment te wankel om opnieuw verantwoord in te kunnen schrijven. Voor initiatieven in Landsmeer, Utrecht en Flevoland (Almere) zou het seizoen 2013-2014 te vroeg zijn…

05
EiffelTowers Den Bosch gaat de komende drie seizoenen verder onder de naam SPM Shoeters. De rode outfit wordt ingewisseld voor een zwart met zilver tenue. Zeer verheugend is het voornemen om weer Europees te gaan spelen. Dit seizoen was er geen enkele Nederlandse ploeg actief aan het Europese front. SPM Shoes and Boots is een bedrijf uit Waalwijk, dat al businessclublid was in Den Bosch. De nieuwe hoofdsponsor levert damesschoenen en laarzen aan winkelketens in Nederland en het buitenland. Eigenaar Patrick Maas heeft zelf een basketballachtergrond.

11
Secretaris Bert Rolf en hoofd managementbureau Yolanda Bouw vertrekken per direct bij GasTerra Flames. Dat er opnieuw bestuurlijk gedonder is in Groningen is helder, maar voorzitter Hans Haerkens laat slechts weten dat “inzichten te ver uit elkaar lagen”.

12
Sam Jones gaat komende zomer Toon van Helfteren assisteren bij het Nederlands team. Dat heeft de commissie van ‘wijze’ mannen van de FEB (Rob van Hooven van ZZ Leiden, Jos Frederiks van EiffelTowers Den Bosch en Adriaan van Bergen van Landstede Zwolle) besloten. Jones was ook al assistent van Gadi Kedar. Het ‘grote’ Oranje gaat trainen in Den Bosch en Leiden.

12
Hein-Gerd Triemstra wordt coach van de spelers onder 20 jaar, die hun trainingsaccommodatie gaan vinden in Zwolle.

12
In het Noord-Hollands Dagblad zegt Kings-coach Jean-Marc Jaumin te vrezen dat het voor Philip Bach einde seizoen is. Bach kamp met een liesblessure.

13
Gert-Jan Swaving is de nieuwe secretaris van te bestuur van GasTerra Flames Groningen. Hij vult de positie op die Bert Rolf vacant liet na zijn plotselinge aftreden. Op de site van GasTerra wordt de nieuwe secretaris geïntroduceerd als jarenlang supporter van… Donar!

13
Voorzitter Hans Haerkens doet bij de politie van Groningen aangifte van bedreiging. Op de site van RTV Noord bagatelliseert Haerkens het gedrag van een supporter en maakt hij de gelegenheid gebruik het emotioneel meeleven van de Donar-fans te roemen. Grootmoedig, maar onverstandig. Onacceptabel en dus ondubbelzinnig hard tegen optreden, is de enige remedie. Donar de ‘fan’ nu een brief met het verzoek zijn gedrag te staken…

13
Samme Givens van Aris Leeuwarden is de elfde Statistical Player of the Year. Givens eindigt onbedreigd als eerste in het klassement met een eindscore van 21,81. Darryl Webb (Landstede Zwolle) eindigt als tweede, Kenneth van Kempen (Stepco BS Weert) als derde.

Givens gaat in Rotterdam Aris voor in de 75-87 zege op het Rotterdamse College met 27 punten, 15 rebounds, 12 op 17 schotselectie, 3 assists en 3 geblokte schoten.

De prijs voor de Statistical Player of the Year werd voor het eerst aan het eind van het seizoen 2002-2003 uitgereikt. Travis Reed van Den Bosch was de eerste winnaar. Ook vorig jaar ging de prijs naar een speler van EBBC: Tai Wesley.

In totaal hebben vier Bossche spelers de prijs gewonnen. Givens is na Matt Bauscher (2009) de tweede speler van Leeuwarden met de beste statistieken over het hele seizoen.

Opmerkelijk genoeg is alle elf keren de prijs voor de Statistical Player of the Year gewonnen door een speler die in de competitie speelde met een oneven rugnummer…

De ‘Statistical MVP’ wordt berekend aan de hand van de volgende formule:
Score = [(punten+rebounds+steals+assists+geblokte schoten) - (gemiste schoten+gemiste vrije worpen+balverlies)] / aantal wedstrijden

13
De eindstand van de competitie:
1. EiffelTowers Den Bosch (60 punten)
2. Zorg en Zekerheid :Leiden (54 punten)
3. GasTerra Flames (52 punten)
4. Aris Leeuwarden (40 punten)
5. Landstede Basketball Zwolle (38 punten)
6. Den Helder Kings (36 punten)
7. Matrixx Magixx Wijchen (34 punten)
8. Stepco BS Weert (32 punten)
9. BC Apollo Amsgterdam (8 punten)
10. Rotterdam Basketball College (6 punten)

13
Woensdag beginnen de play-offs en dit zijn de match-ups:
EiffelTowers Den Bosch (1) – Stepco BS Weert (8)
Zorg en Zekerheid Leiden (2) – Matrixx Magixx Wijchen (7)
GasTerra Flames Groningen (3) – Den Helder Kings (6)
Aris Leeuwarden (4) – Landstede Basketball Zwolle (5)

13
Anthony Miles is de topscorer van de Dutch Basketball League editie 2012-2013 en Darryl Webb de toprebounder. Miles, van Rotterdam Basketball College, maakte in 34 duels 638 punten, goed voor een gemiddelde van 18,76 punten per wedstrijd. Webb van Landstede Basketball Zwolle, trok in 36 duels 134 aanvallende en 222 verdigende rebounds naar beneden, goed voor een gemiddelde van 9,89 rebounds per wedstrijd.

14
De Kees Akerboom Trofee is voor Zorg en Zekerheid Leiden-speler Arvin Slagter.

Slagter schoot in de voorbije competitie in 34 wedstrijden 67 van zijn 153 driepunters raak, goed voor een score van 48 punten in het klassement om de Kees Akerboom Trofee.

De score voor de Kees Akerboom Trofee wordt berekend volgens de volgende formule:
score = (3 x driepunters raak) – driepunters gemist

Ties Theeuwkens van GasTerra Flames Groningen eindigde als tweede in het klassement met een score van 46 punten, Thijs Vermeulen van Matrixx Magixx Wijchen werd derde met 40 punten.

Arvin Slagter is de opvolger van Kees Akerboom junior die de prijs vorig jaar voor de derde keer in de wacht sleepte. Met die drie eerste plekken heeft Akerboom junior de Kees Akerboom Trofee het meest gewonnen. Zijn club Den Bosch voert met vier zeges (3 keer Kees Akerboom en 1 keer Travis Young) eveneens de ranglijst van clubs aan.

Slagter is de tweede speler van Leiden die de Kees Akerboom Trofee wint. In 2010 ging de prijs naar Danny Gibson.

Oorspronkelijk werd de Kees Akerboom Trofee in het leven geroepen tijdens de Haarlem Basketball Week en kreeg meteen een vertaling in de Nederlandse competitie. De eerste Kees Akerboom Trofee werd in 2001 in de wacht gesleept door Omar Sneed van Vanilla BS Weert.

De prijs is helaas de afgelopen jaren verwaterd. Er wordt geen blijk van waardering meer overhandigd aan de winnende speler. Het klassement daarentegen wordt ieder jaar bijgehouden, zowel voor de competitie als voor de play-offs.

15
Aan het Venezolaanse avontuur van Daniel Gadzuric bij Marinos BBC komt een einde door een rugblessure. Gadzuric wordt vervangen door Scott Vandermeer (Nederlandse voorouders).

16
De topscorer van de eredivisie, Anthony Miles, keert komend seizoen niet terug in Rotterdam. Miles legt een aanbod voor een nieuw contract naast zich neer.

16
André Young is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Dutch Basketball League. 90 van 111 beschikbare stemmen van spelers, coaches en journalisten gingen naar de point guard van EiffelTowers Den Bosch. Daarmee komt de trofee voor het eerst sinds 2007 weer naar Den Bosch. Destijds was Leon Rodgers de laatste Bossche winnaar van de hoogste persoonlijke onderscheiding. Young is de negende speler van Den Bosch die tot Meest Waardevolle Speler wordt uitgeroepen. Den Bosch is daarmee veruit koploper.

16
Tien jaar na Toon van Helfteren levert EiffelTowers Den Bosch weer de Coach van het jaar. NBB Bekerwinnaar Raoul Korner gaat met de eer strijken. Korner wisselt Toon van Helfteren af die de afgelopen drie seizoenen op rij werd uitgeroepen tot Coach van het jaar. In Raoul Korner levert Den Bosch voor de negende keer in de historie de Coach van het jaar. Daarmee is de Brabantse club koploper.

16
Na een seizoen onderbreking mag Jessey Voorn zich weer de Meest Waardevolle Speler onder 23 jaar van de Dutch Basketball League noemen. De guard van GasTerra Flames Groningen sleepte de prijs voor de derde keer in de wacht. Ook in 2010 en 2011 ging de trofee naar Voorn, die vorig jaar werd afgelost door Thomas Koenis, ook van GasTerra Flames Groningen

16
Jeroen van der List van Den Helder Kings is uitgeroepen tot Most Improved Player van de Dutch Basketball League. Van der List is pas de derde winnaar van de onderscheiding, die eerder werd uitgereikt aan Worthy de Jong en Leon Williams.

16
De beste shot blocker van de Dutch Basketball League, Berend Weijs van BC Apollo Amsterdam, is gekozen tot Rookie of the Year. Het is voor de achtste keer dat de Rookie of the Year uit Amsterdam komt. Weijs werd voorafgegaan door Guus Schuyt, Okke te Velde, Ed de Haas, Raoul Heinen, Sydmill Harris, Mohamed Kherrazi en Craig Osaikhwuwuomwan.

16
Jason Dourisseau is onderscheiden met de titel Beste Verdediger, of zoals dat in de Dutch Basketball League heet: Best Defender… Dourisseau is de eerste op de lijst van deze nieuwe prijs.

Tussen 1974 en 1982 werd er weliswaar een All Defense Team gekozen, maar een individuele onderscheiding voor verdedigen is nog niet eerder uitgreikt in het Nederlands basketball. In 1982 maakten Mitchell Plaat (Parker Leiden), Dan Cramer (Nashua Den Bosch), Buff Kirkland (Eve & Adam Stars Haarlem), Jimmy Moore (Nationale Nederlanden Donar Groningen) en Wilson Washington (BV Amstelveen) als laatsten deel uit van het All Defense Team.

Jason Dourisseau lag in de verkiezing nek aan nek met Stefan Wessels van EiffelTowers Den Bosch. Het verschil was uiteindelijk twee stemmen in het voordeel van de Groningse Amerikaan.

16
Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden en Stefan Wessels van EiffelTowers Den Bosch verzorgen de Nederlandse inbreng in het All Star Team van de Dutch Basketball League. Het vijftal wordt gecompleteerd met MVP André Young (EiffelTowers Den Bosch), Zack Novak (Landstede Basketball Zwolle) en Ross Bekkering (Zorg en Zekerheid Leiden).

Op de ranglijst van hofleveranciers aan het All Star Team achterhaalde Leiden met de Jong en Bekkering bijna nummer twee, Groningen. De Jong en Bekkering zijn All Stars nummer 19 en 20 namens Leiden; Groningen heeft 21 keer een speler bijgedragen aan het All Star Team.

De lijst wordt onbedreigd aangevoerd door Den Bosch dat met Young en Wessels nu op een totaal van 41 All Stars staat.

16
De eervolle titel Scheidsrechter van het jaar is voor Barry Peters. De verkiezing van de Scheidsrechter van het jaar viert dit jaar de veertigste verjaardag. De prijs werd in die veertig jaar echter maar 31 keer uitgereikt. Negen keer werd de kwaliteit van het arbitrale korps te abominabel geacht om er een onderscheiding aan te besteden.

Traditioneel levert de keuze voor de Scheidsrechter van het jaar de meeste hoofdbrekens op, omdat er door de gebrekkige kwaliteit over de volle breedte nauwelijks iemand boven de rest uitsteekt.

Ton Rolvink is de scheidsrechter met de meeste onderscheidingen. Hij was de laatste persoonlijkheid onder de arbiters. Tussen 1985 en 1998 kreeg hij de prijs acht keer op rij uitgereikt. In de andere zes jaren van dat tijdvak werd er geen verkiezing gehouden.

17
De play-offs gaan van start met twee draken van wedstrijden,. In Den Bosch loopt EiffelTowers tegenstander Stepco de Maaspoort uit: 85-62, terwijl in Leiden Magixx Matrixx lang op een diepterecord in de play-offs dreigt af te stevenen. Uiteindelijk wint Zorg en Zekerheid niet eens zo royaal: 64-53. Tot overmaat van ramp worden in Leiden Mohamed Kherrazi en Marcel Aarts na een vechtpartij beiden met een D-fout het veld uit gestuurd. De straf wordt ter plekke vastgesteld op twee duels schorsing.

17
Toon van Helfteren passeert Marco van den Berg op de All Time ranglijst van coaches met de meeste play-offzeges op hun naam. Van Helfteren boekt met Zorg en Zekerheid Leiden tegen Matrixx Magixx Wijchen zijn 42ste zege als coach in de play-offs. Hij deelde tot nog toe de tweede plek met Van den Berg. De eerste plaats op de ranglijst ligt nog ver, ver buiten bereik. Die blijft gereserveerd voor Ton Boot, die in 161 play-offwedstrijden 113 keer de champagnefles mocht ontkurken.

18
GasTerra Flames en Aris Leeuwarden winnen – geheel in lijn der verwachtingen – hun eerste play-offwedstrijd. De Groningers houden met kinderlijke eenvoud Den Helder Kings op afstand: 77-61. Aris moet in de tweede helft nog even gas geven om een bedroevende eerste helft tegen Landstede Basketball Zwolle weg te poetsen: 73-67.

20
De wedstrijden in de kwartfinales van de play-offs tonen aan dat de zoveelste wijziging in de opzet van de play-offs een farce is. Spanning ontbreekt ten enen male. De lege plekken op de tribunes zijn het bewijs dat de FEB het andermaal fout heeft.

Den Helder, Weert en Wijchen zijn thuis tegen hun respectieve tegenstanders Groningen, Den Bosch en Leiden wederom kansloos. Kings verliest met 57-70 van GasTerra Falmes, Stepco BSW gaat nota bene met 65-90 onderuit tegen EiffelTowers, en Matrixx Magixx blijft tegen Zorg en Zekerheid steken op een schamele 54-67.

De “zoveelste wijziging” betreft overigens maar liefst de twaalfde verandering in de 36 jaar dat de play-offs in Nederland worden verspeeld. De afgelopen zeven seizoenen werd de opzet van de play-offs maar liefst vier keer aangepast (!!!), met als exponent van ultieme domheid het krankzinnige poulesysteem van vorig seizoen.

Nog één keer uitleggen? Nummer 1 tegen nummer 4, nummer 2 tegen nummer 3 en de winnaars tegen elkaar in de finale. Zo simpel kan het zijn. Hoeft geen FEB-bestuurder ooit nog aan te tornen…

21
Ook Aris Leeuwarden komt in de kwartfinale van de play-offs op 2-0 door een 67-76 zege in en tegen Zwolle. Daarmee onderstreept ook de ploeg van Braal de mislukking van de wijziging in de opzet van de play-offs. Alle series staan inmiddels op 2-0 met de hoogst geëindigde ploegen riant voorsprong. Bij de FEB zijn ze hardhoors, dus nog maar een keer: nummer 1 tegen nummer 4, en nummer 2 tegen nummer 3 en de winnaars van beide series tegenover elkaar in de finale. Dat is play-offs!

23
GasTerra Flames plaatst zich als eerste geplaatst voor de halve finales van de play-offs. De Groningers verslaan Den Helder Kings afgetekend: 81-50. De Flames hebben het zelfs zo eenvoudig na een 22-5 start, dat coach Skelin nota bene in de play-offs Laurits Juffer kan laten debuteren…

23
Met een royale 82-62 zege op Stepco BS Weert dringt NBB Bekerwinnaar EiffelTowers Den Bosch als tweede ploeg door tot de halve finales van de play-offs. De ruime Bossche zege is andermaal een bewijs dat de opzet van de play-offs een regelrechte farce is.

23
Ook de derde kwartfinaleserie in de play-offs eindigt in een 3-0 overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden dendert over Matrixx Magixx Wijchen en verdient een verwacht ticket voor de halve finales van de play-offs. Het derde bewijs dat de play-offs voor de vijfde keer in acht jaar op de schop kunnen.

23
Ook Aris Leeuwarden is halve finalist. In de enige serie waar nog een beetje spanning voelbaar is, verslaan de Friezen Landstede Basketball Zwolle met het kleinst mogelijke verschil: 68-67. Valentijn Lietmeijer schiet twaalf seconden voor de ultieme zoemer de winnende driepunter binnen. Het is voor de tweede keer in de clubhistorie dat Aris doordringt tot de halve finales van de play-offs. Met vier series die allemaal 3-0 als eindstand hebben, is nu toch wel onomstotelijk aangetoond dat het onzinnige geflipperkast met de opzet van de play-offs eindelijk eens een halt toegeroepen moet worden. Wie roept de historieverkwanselaars van de FEB tot de orde?

Dat de play-offs nu eindelijk van start mogen gaan!

24
De naambekendheid is gestegen, de marketingdoelstellingen zijn bereikt: het Ittervoortse IT-bedrijf Stepco stopt als hoofdsponsor van BSW. Stepco sierde twee seizoenen het shirt van de Limburgers. BSW gaat op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor volgend seizoen. “De sportieve ambitie van BSW blijft bestaan,” staat op de website van de club.

24
Met een dankbrief aan de supporters van Matrixx Magixx Wijchen houdt Henry Bekkering zijn actieve basketballloopbaan definitief voor gezien. “Although it was a frustrating season at times, I commend you all for supporting us through the good and the bad. Your warmth and encouragement to Joanna and I in our 3 years here will always be remembered,” schrijft Bekkering, die terugkeert naar Canada.

27
Aris speelt het vervolg van de play-offs met het logo ‘Leeuwarden 2018′ op het shirt. De ploeg steunt op die manier de kandidatuur van de Friese hoofdstad om in 2018 als culturele hoofdstad van Nederland te worden bestempeld. Ook Eindhoven en Maastricht zijn voor die titel in de race.

30
De website Basketball+ meldt dat de Kings de bezem drastisch door de selectie halen. alleen Jeroen van der List, Max van Schaik, Philip Bach en Quincy Treffers zouden volgend seizoen ook weer aan het Marsdiep te bewonderen zijn. Kevin Landman weet nog niet of hij studie en basketball kan combineren, terwijl ook Mark Hill nog een twijfelgeval is. De Kings nemen volgens Basketball+ in ieder geval afscheid van Ewoud Kloos, Jan van der Kooij, Stefan Mladenovic, Ousman Krubally en Storm Warren.

30
Van 1985 tot en met 1989 speelde Jos Bams in de Eredivisie voor Kaypro en Miniware BS Weert. Tegenwoordig is hij Hofleverancier van alcoholische dranken vanaf de Markt in Weert. Jos Bams kan het hele jaar door de Oranjebitter niet aanslepen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten