2013-06: juni 2013

01
Almere Pioneers wil zich alsnog gaan inschrijven in de Dutch Basketball League voor het seizoen 2013-2014. In een e-mail aan deze website laat voorzitter Martien Jonker weten dat hij de geoogde Grote Sponsor weldegelijk aan de telefoon heeft gekregen. “Dinsdag komen wij naar buiten,” aldus Jonker.

Formeel zal de inschrijvingstermijn voor de Dutch Basketball League op 13 juni verstreken zijn.

Jonker, de voormalig adjunct-directeur van de Nederlandse Basketball Bond, schrijft daarom: “Hopelijk nog op tijd, nu bekend is geworden dat Aris en Amsterdam ook hebben ingeschreven. Woensdag vergadert het bestuur van de FEB. Woensdag ook de ALV van Almere Pioneers.”

Wanneer de inschrijving van Almere Pioneers alsnog zou worden gehonoreerd, dan zou de Dutch Basketball League in het seizoen 2013-2014 naar het zich nu laat aanzien moeten draaien met het oneven aantal van elf ploegen.

Daar staat tegenover dat Almere een uitermate fraaie accommodatie heeft en dat de jonge stad kan bogen op Eredivisiehistorie. De mail van Jonker eindigt dan ook niet voor niets met het woord: “Spannend.”

01
De wedstrijd om de SuperCup, ‘tradioneel’ de opening van het nieuwe seizoen, wordt op 29 september gespeeld in de Vijf Meihal in Leiden. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden ontvangt NBB Bekerhouder SPM Shoeters Den Bosch. Volgens de regels, die vorig seizoen van kracht werden, heeft de landskampioen het thuisvoordeel.

Leiden is tot nog toe de enige club die de SuperCup in de wacht heeft gesleept. Zowel in Utrecht in 2011 als in Den Bosch in 2012 nam de ploeg van Toon van Helfteren de trofee mee naar de Sleutelstad.

04
In het Landstede Sportcentrum in Zwolle is vandaag het Nederlands basketballteam voor spelers onder 20 jaar begonnen aan de laatste voorbereidingen op het Europees Kampioenschap in de B Divisie dat van 12 tot en met 21 juli in het Roemeense Pitesti wordt gehouden. Bondscoach Hein-Gerd Triemstra heeft zijn selectie van 44 spelers teruggebracht tot een team van 23 man sterk. Eind juni wordt uit deze groep de definitieve EK-selectie van 12 spelers geformeerd.


Van de 23 nu geselecteerden spelen er zes in buitenlandse competities: Kevin Bleeker, Yunis Eillyas, Jito Kok, Olaf Schaftenaar, Floris Versteeg en Hidde Vos.

Het Groningse GasTerra Flames is hofleverancier met vier spelers: Yannick van der Ark, Rico Bakker, Maarten Bouwknecht en Benny van der Reijden. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden levert drie spelers, net als verliezend play-offfinalist Aris Leeuwarden en Rotterdam Basketball.

In totaal tien spelers hebben al speelminuten gemaakt in de Dutch Basketball League.

Oranje onder 20 speelt in eigen land twee oefenwedstrijden. Op 9 juni in Zwolle (16.00 uur) en op 16 juni in Almere (17.00 uur) is de nationale ploeg voor spelers onder 18 jaar de tegenstander.

Op 2 en 3 juli speelt Oranje onder 20 twee oefenwedstrijden in het Engelse Bristol tegen de nationale onder 20-ploeg van Groot-Brittannië.

Op 6 en 7 juli is in het Landstede Sportcentrum in Zwolle het nationale team van Luxemburg onder 20 de laatste tegenstander van jong-Oranje op weg naar het EK in Roemenië. In Pitesti is Nederland ingedeeld in poule B met Cyprus, Finland, België, Portugal en Zwitserland.

De selectie van Nederland onder 20 jaar ziet er als volgt uit:

Roel Aarts - EiffelTowers Den Bosch
Yannick van der Ark - Gasterra Flames Groningen
Kasper Averink - Zorg en Zekerheid Leiden
Rico Bakker - Gasterra Flames Groningen
Kevin Bleeker - Canisius College (USA)
Sjors Bootsman - Zorg en Zekerheid Leiden
Maarten Bouwknecht - Gasterra Flames Groningen
Yunis Eillyas - Antwerp Giants (BEL)
Dexter Hope - Aris Leeuwarden
Jito Kok - San Diego (USA)
Jos van der Laan - BC Apollo Amsterdam
Mathijs van der Mars - Rotterdam Basketball
Twan Plasmans - Rotterdam Basketball
Benny van der Reijden - Gasterra Flames Groningen
Olaf Schaftenaar - Oregon State University (USA)
Enzo Swart - Aris Leeuwarden
Kenzo Tjon En Fa - Rotterdam Basketball
Matthew van Tongeren - EiffelTowers Den Bosch / BC Apollo Amsterdam
Torben Tonjann - Landstede Zwolle
Floris Versteeg - CBA Gran Canaria (ESP)
Hidde Vos - CBA Gran Canaria (ESP)
Bernt Waalkens - Aris Leeuwarden
Bryan Westerhout - Zorg en Zekerheid Leiden

04
Aris Leeuwarden en Erik Braal zijn uit elkaar. Wat een mooi huwelijk leek, is om een platvloerse reden toch geen lang leven beschoren: coach Braal drukt te zwaar op de nog wankele Friese begroting. Hoewel Aris zich al heeft ingeschreven voor de komende competitie, hengelt de verrassende verliezend play-offfinalistnog steeds naar een hoofdsponsor.

Erik Braal heeft precies twee seizoenen coach in het Kalverdijkje mogen zijn. Met Lasaulec Aris eindigde hij in 2011-2012 als zesde. Afgelopen seizoen steeg Aris naar de vierde plaats en versloeg aansluitend tegen alle verwachtingen in EiffelTowers Den Bosch met 3-1 in de halve finales van de play-offs. In de finale was Zorg en Zekerheid Leiden echter met 4-0 te sterk.

04
Nikki Hulzebos gaat zijn achtste en Kenrick Zondervan zijn derde seizoen in bij Landstede Basketball Zwolle. Beide forwards hebben hun contract met één seizoen verlengd.

04
Landstede Basketball Zwolle gaat niet verder met Arno Bunnig en Mark Ridderhof. Bunnig kwam in 2004 en speelde negende seizoen in Zwolle. Ridderhof, zoon van oud-international René Ridderhof, kwam vier seizoen uit voor de Zwolse formatie, maar brak met een beperkt aantal speelminuten nooit werkelijk door.

04
Urnic Ranfred Wiel, beter bekend als Randy Wiel, keert komend seizoen niet terug bij Rotterdam Basketball College. De meest kleurrijke Nederlandse basketballer en basketballcoach kwam tijdens het voorbije seizoen aan de zijlijn te staan door een plotseling gezondheidsprobleem. Zijn taken werden voor de rest van het seizoen waargenomen door Arjan de Bruin.

In Randy Wiel ziet het basketballsport in Nederland een bewonderenswaardig mens vertrekken. De Nederlandse sportwereld kent in zijn historie nauwelijks atleten die zo multi-getalenteerd zijn als Randy Wiel. Hij liep in 1968 de 100 en 200 meter op de Olympische Spelen van Mexico, was een van de snelste zwemmers uit de historie van de Nederlandse Antillen, speelde met North Carolina collegebasketball van het allerhoogste niveau, won als rodeorijder grote prijzen en was als verdediger bij Amstelveen en Leiden een van de zeer weinigen die schutter Kees Akerboom geheel aan banden kon leggen.

Zijn ongekende veelzijdigheid werd ook zichtbaar in zijn muzikale kwaliteiten: Wiel is vooral een briljant gitarist. Hij leerde bovendien trompet spelen van de legendarische jazz-trompettist Chet Baker.

Wiel kan als coach bogen op de Grote Complimenten die hij kreeg toegezwaaid van zijn leermeester Dean E. Smith. Hij startte zijn coachloopbaan in 1988 onder Smith bij de University of North Carolina. Na drie jaar als assistent onder coach Smith te hebben gefungeerd, kwam Wiel in 1991 terug naar Nederland om er voor twee seizoenen aan de slag te gaan als bondscoach.

Na 26 wedstrijden met het Nederlands Team werd Wiel hoofdcoach bij de University of North Carolina at Asheville. In 1996 verruilde hij die positie voor die van hoofdcoach bij Middle Tennessee State. In 2004 kwam Wiel naar Nijmegen om vervolgens met sponsor Eiffel naar Den Bosch te verhuizen. Aan het hoofdcoachschap kwam op weinig chique wijze in januari 2009 een einde. Wiel bleef wel betrokken bij de Eiffel-huishouding en ging de opleiding voor zijn rekening nemen.

De afgelopen twee seizoenenging Randy Wiel als coach in Rotterdam verder met waar hij goed in is: jonge spelers beter leren basketballen.

Het is te hopen dat een man met zoveel kwaliteiten als Randy Wiel rap terug wordt gehaald naar de Nederlandse hallen.

In Rotterdam lijkt Ferry Steenmetz – ook een uitstekende opleider – de beste papieren in handen te hebben om Wiel te gaan opvolgen. Steenmetz maakte in het seizoen 1988-1989 zijn debuut in de Eredivisie bij Gunco Rotterdam en speelde ook in het seizoen 1994-1995 in Rotterdamse dienst bij De Schiestreek.

05
Arvin Slagter, volgens kenners de MVP van de voorbije play-offs, vertrekt uit Leiden en speelt komend seizoen voor GasTerra Flames Groningen. Presenteerde coach Hakim Salem zich destijds in Groningen zelf als “steal van het jaar”, Slagter zou voor de Groningers wel eens de werkelijke ‘Steal Van Het Jaar’ kunnen zijn.

Arvin Slagter speelde krap drie seizoenen voor Zorg en Zekerheid Leiden en werd daarin twee keer landskampioen, won één keer de NBB Beker en twee keer de SuperCup.

Martin de Vries, bij Flames verantwoordelijk voor het technisch beleid, verklaarde de Groningse interesse in Slagter met Groningse nuchterheid en doeltreffendheid: “Arvin Slagter is al jaren een van de beste spelers op zijn positie.”

06
Zorg en Zekerheid Leiden heeft een zogenoemde B-licentie gekregen voor de EuroLeague. A-licenties zijn er voor 14 ploegen van het kaliber Real Madrid, Zalgiris Kaunas, FC Barcelona en Olimpiakos Piraeus.

In totaal 28 teams kregen een B-licentie. Het zijn voornamelijk landskampioenen en nummers twee. De laatste winnaar van de EuroCup, Lokomotiv Kuban Krasnodar, kreeg een C-licentie.

De EuroLeague behoudt zich het recht voor naast licenties ook wildcards uit te delen.

Het ‘reguliere seizoen’ van de EuroLeague wordt gespeeld met in totaal 24 ploegen.

06
Center Shaquille Doorson verruilt BC Apollo voor het Spaanse Canarias Basketball Academy op Las Palmas, meldt Basketball+. Doorson speelde in het voorbije seizoen twee competitieduels in de hoofdmacht van BC Apollo.

07
De opvolger van Hakim Salem in Groningen, de Kroaat Ivica Skelin, blijft coach van Donar. Skelin tekent een contract voor twee jaar. Voor het dienstverband is inmiddels een tewerkstellingsvergunning afgegeven, zo meldt GasTerra Flames op haar website.

07
Op 22 juni vergadert de Algemene Ledenvergadering van de NBB in Almere. De stukken die op tafel liggen, zijn nog dramatischer dan dramatisch. Het zittende bestuur stevent met het huidige wanbeleid met een snelheid waaraan Usain Bolt een puntje zou kunnen zuigen af op het faillissement van de bond. In de accountantsverklaring bij de jaarrekening staat letterlijk: “Deze condities duiden op het bestaan van een onzekerheid van materieel belang op grond waarvan gerede twijfel zou kunnen bestaan over de continuïteitsveronderstelling van de entiteit.”

Ook de financiële vergaderstukken van penningmeester Martin Groot wemelen van het verhullend taalgebruik. Zo wordt de “afwijking” ten opzichte van de begroting over 2012 becijferd op 727.517 euro. Het tekort over 2012 bedraagt 702.477 euro. Had de NBB op 31 december 2011 nog een negatief eigen vermogen van 126.312 euro; een jaar later is dat negatief eigen vermogen dus gegroeid tot 828.788 euro!!!

Die “financiële feiten” worden door Groot in zijn begeleidend schrijven “betreurenswaardig” genoemd.

De tekorten over het boekjaar 2012 zijn opgebouwd uit zes blokken, waarvan één de veelzeggende titel ‘Algemeen’ draagt, groot 152.000 euro. Alleen in de juridische paragraaf (waaraan welgeteld tien regels worden besteed) wordt melding gemaakt van twee levensgrote personele problemen, die de bond veel geld kosten. Zowel het wegsturen van rolstoelbondscoach Hans Bais als directeur Jan-Wim Stals kost de NBB veel geld. Bovendien heeft het bestuur in het geval van Stals op alle fronten bakzeil moeten halen. Om het dienstverband van Stals definitief te beëindigen, zoals het bestuur zich volgens de stukken voor 2013 heeft voorgenomen, zal men andermaal fors geld over de balk moeten smijten.

De gigantische tekorten vloeien voor het overgrote deel rechtstreeks voort uit faliekant verkeerde beleidsbeslissingen en komen naast personele problemen vooral neer op fors lagere inkomsten uit subsidieregelingen. Zo is vast een voorziening getroffen van 70.000 euro voor het geval het ministerie van VWS niet volledig over de brug komt in de dekking van de kosten die voor het Wereldkampioenschap van meisjes onder 17 jaar zijn gemaakt.

Daarnaast is voor 140.000 euro ‘niet gerealiseerde subsidieprojecten’ opgevoerd. Personeel dat op die projecten werd ingezet, moest uiteraard wel worden betaald.

De topsportprogramma’s van de NBB zorgen gezamenlijk voor een gat van 266.000 euro in de jaarrekening van de NBB.

Voor de duidelijkheid: voorzitter Francisca Ravestein werd op de vergadering van 13 februari 2010 (!) gekozen tot voorzitter van de NBB. Zij is dus al ruim drie jaar verantwoordelijk voor het bestuursbeleid en kan zich niet meer achter het argument van het voortdurend vallen van lijken uit kasten verschuilen. Zoveel kasten zijn er namelijk niet in Nieuwegein op het bondsbureau.

Maar Martin Groot (die zelf als penningmeester eind 2012 werd aangesteld) schrijft namens het bestuur (en dus ook namens voorzitter Ravestein): “Tijdens de samenstelling van deze jaarrekening bleek dat de financiële situatie nog veel ernstiger is dan wij wisten en konden vermoeden.”

Het Levens Grote Gevaar schuilt er daarom in dat mevrouw de voorzitter met haar wanbeleid de Algemene Vergadering overleeft. Rayon Oost heeft immers bestuurslid Fred van Urk aan het pluche mogen leveren, terwijl Rayon Zuid zich comfortabel waant met de positie van de eveneens recentelijk aangetreden Cees Spitters. En bestuurslid juridische zaken Jelle Witvoet weet ongetwijfeld wel raad met ‘zijn’ Rayon West.

Hoe liederlijk dramatisch de jaarrekening ook is, als het op 22 juni in Almere op koppen tellen aankomt, dan valt te vrezen dat de bodem van de gifbeker voor het Nederlandse basketball nog lang niet in zicht is…

07
Toon van Helfteren is ook komend seizoen coach van Zorg en Zekerheid Leiden. De site van de landskampioen jubelt: “Toon heeft ‘m gezet!” Zijn handtekening dus. Op de site van ZZ Leiden staat met zoveel woorden dat het gaat om een contract voor één seizoen.

07
Ewoud Kloos speelt komend seizoen voor Landstede Basketball. De guard/forward komt over van Den Helder Kings. Kloos tekent voor één jaar in Zwolle.

08
Naast Lenno Witteveen en Emil van Veen – jonge talenten die het afgelopen seizoen hun opwachting mochten maken in de selectie van Landstede Basketball – gaat komend seizoen ook Torben Tönjann in Zwolle aan de eredivisie ruiken. Tönjann kreeg zijn opleiding in Spanje en kwam gedurende het afgelopen seizoen naar Nederland.

09
Ruud Bijl heeft op opmerkelijke en weinig respectvolle wijze op de site van RTV Rijnmond afscheid genomen van Randy Wiel. De zeer ervaren coach en multi-getalenteerde sportman wordt door de technisch manager van Rotterdam Basketball College bestempeld als “een dure jongen”. Bovendien, weet Bijl: “sloot zijn ambitie niet meer aan bij de plannen van de club.”

Dat Wiel niet meer terugkeert in de Maasstad en dat opleider Ferry Steenmetz binnen de organisatie doorschuift, was al langer bekend. De nieuwe positie van Steenmetz, die zijn sporen als talentencoach ruimschoots heeft verdiend, is nu een feit.

Maar dat Wiel op deze manier door Rotterdam aan de dijk wordt gezet, verdient de Antilliaan met Grote Verdiensten voor het Nederlands basketball zeer zeker niet. Bijl rept er bij RTV Rijnmond ook nog over dat Wiel “vorig jaar ziek is geworden”. Wiel kreeg in de tweede helft van het seizoen last van zijn hart, nadat er een probleem was opgetreden in de levering van zijn Amerikaanse medicamenten die zijn bloeddruk reguleren.

De opsomming van redenen waarom Randy Wiel – ooit assistent van Dean E. Smith bij de University of North Carolina en in de zomermaanden coach van Michael Jordan – moest vertrekken uit Rotterdam is weinig chique. Een woord van dank of van respect voor het werk van Wiel was voor Ruud Bijl kennelijk teveel gevraagd…

In Ferry Steenmetz krijgt Rotterdam Basketball College een capabele coach, die in zijn filosofie goed aansluit bij het spelerspotentieel waarmee de club de voorbije jaren heeft gewerkt. Maar dat diezelfde club in Randy Wiel afscheid neemt van een coach die zonder meer een plaats verdient in de Hall of Fame van het Nederlands basketball, daar had ene meneer Bijl zich namens Rotterdam Basketball College best wat meer rekenschap van mogen geven.

09
All Star center Ross Bekkering keert komend seizoen niet terug bij Zorg en Zekerheid Leiden. Bekkering heeft een beter bod gekregen van een andere club, meldt ZZ Leiden via Twitter. Om welke club het gaat, blijft vooralsnog gissen.

Eerder verloor de landskampioen sleutelspeler Arvin Slagter aan GasTerra Flames Groningen.

10
Na Arvin Slagter heeft Donar ook de Canadese Nederlander Ross Bekkering gekocht. Bekkering tekent voor één seizoen bij GasTerra Flames. In dienst van Zorg en Zekerheid Leiden werd Bekkering afgelopen seizoen als center gekozen in het All Star Team.

10
De hoop van de supporters in Leiden op het aantrekken van Seamus Boxley kan wat Basketball+ betreft terug in de koelkast. De website meldt dat Boxley en André Young komend seizoen hun inkomen bij elkaar gaan stuiteren in de Oekraïne. Boxley werd als speler van Zorg en Zekerheid Leiden in 2012 uitgeroepen tot MVP. Afgelopen seizoen viel die eer Young te beurt in dienst van EiffelTowers Den Bosch en kreeg Boxley opnieuw de hoogste persoonlijke eer in de Oostenrijkse competitie.

10
Vanmiddag om half één is in het ziekenhuis van Hoofddorp oud-international Wim Franke overleden. Franke was al geruime tijd ziek. Hij is 71 jaar oud geworden. Nog altijd heeft hij als international het record in handen van de meeste punten in één wedstrijd. Op 5 november 1965 maakte hij in Amsterdam 43 punten in een interland tegen Spanje die door Oranje uiteindelijk met 92-93 werd verloren.

Wim Franke heeft een grote betekenis gehad voor het Nederlandse basketball. Hij vervulde zo ongeveer iedere denkbare rol. Hij was 47-voudig international met een grote staat van dienst, hij coachte in de eredivisie, hij was bestuurder, hij was manager van diverse Nederlandse team (waaronder het nationaal mannenteam) en via zijn werkgever Melkunie/Campina was hij zelfs sponsor. Franke was in die laatste hoedanigheid de bedenker van het Melkunie-klassement: een competitie van de beste spelers op basis van toegekende punten door de eredivisiecoaches.

Wim Franke werd geboren op 9 augustus 1941. In 1953, op twaalfjarige leeftijd, werd hij lid van de Amsterdamse vereniging The Wolves. Franke zou in zijn loopbaan echter uitgroeien tot de eerste Nederlandse ‘journeyman’. Zijn naam keert in de archieven terug bij vele clubs: The Wolves, Monark, Landlust, Herly, Flamingo’s, ASVU, BS Leiden, Gerard de Lange en Kolf & Molijn Orca’s Urk. Hij was bovendien in het vrouwenbasketball actief.

In de mannen eredivisie vierde Franke in 1965 zijn eerste landskampioenschap met The Wolves. Een jaar later werd hij met Herly opnieuw landskampioen. Zijn talenten werden echter niet alleen in Nederland, maar zeker ook in België opgemerkt. Nadat Franke in 1967 net als Ger Kok en Karel Pastor enkele wedstrijden in België voor Destelbergen, Pitsemburg en Exaco Antwerpen had gespeeld – volgens de kranten van die tijd voor bedragen tussen de 200 en 300 gulden per wedstrijd – werd hij door de Nederlandse Basketball bond op 19 oktober 1967 geschorst tot en met 1 juli 1969. Bovendien royeerde Herly hem als lid.

Nadat de schorsing uiteindelijk werd teruggebracht tot grofweg één seizoen keerde Wim Franke terug op de velden in Haarlem waar hij met (Levi’s) Flamingo’s twee bekers en twee kampioenschappen won. Zijn laatste actieve seizoen – 1973-1974 – begon Franke in Amstelveen, bij ASVU om in december 1973 de overstap naar BS Leiden te maken. De opmerking in Het Vrije Volk was tekenend voor het tijdsgewricht dat werd beheerst door de oliecrisis: “… mocht de energiecrisis hem beletten makkelijk de Sleutelstad te bereiken, hij er misschien toch vanaf zal zien.”

Het seizoen daarop werd Franke coach van Gerard de Lange. Hij viel vooral op door de discipline zeer strak aan te halen, wat hem op complimenten in de Telegraaf maar ook op interne kritiek kwam te staan. Vlak voor het einde van het seizoen werd de eigenzinnige Franke dan ook als coach vervangen door Cor Hagers. Twaalf jaar later keerde Wim Franke terug als coach in de eredivisie. In het seizoen 1987-1988 coachte hij Kolf & Molijn Orca’s Urk naar de vijfde plaats in de eindrangschikking.

Wim Franke debuteerde op 19-jarige leeftijd in het Nederlands team. Op 1 april 1961 kreeg hij van Jan Janbroers zijn eerste speelminuten in de interland tegen West-Duitsland, die in Amsterdam in een 59-60 nederlaag voor Oranje zou eindigen. Zijn laatste interland speelde Franke op 18 mei 1969 tegen Schotland. In Haarlem kwam hij tijdens de EK-kwalificatiewinst (103-76) tot 10 punten.

Franke speelde met Oranje in twee EK’s. In 1961 werd hij vijftiende in Belgrado, twee jaar later zestiende in Wroclaw. In 1961 kreeg hij ook zijn eerste grote persoonlijke onderscheiding door de MVP-trofee in het CIS-toernooi voor militairen in de wacht te slepen.

1961 was ook het jaar van zijn hoogste score in een competitiewedstrijd. Op 14 oktober 1961 wonnen The Wolves met 88-32 van Typhoons. Wim Franke was goed voor 50 van de 88 Amsterdamse punten. Hij maakte er 32 in de tweede helft, evenveel als de complete productie van de Haarlemse opponenten.

In de zomer van 1962 werd door de NBB samen met Ton Boot, Jan Schappert en Ger Kok naar Antibes gestuurd voor een stoomcursus van de Franse bond. Het hielp Franke ongetwijfeld bij zijn optredens in de Europa Cup.

In 1961 had hij met The Wolves in de Europese competitie zijn opwachting gemaakt tegen Alsace de Bagnolet. Maar met 9 en 7 punten en twee nederlagen was dat optreden weinig indrukwekkend. Sensationeel was evenwel de overwinning van Herly op 10 december 1966 op grootmacht Olimpia Ljubljana met 74-72. Wim Franke ging zijn team voor in de strijd met de formidabele score van 31 punten. Ondanks 22 punten van Franke in de return verloor Herly met 87-82 van Ljubljana en bleef het Europese optreden van de Amsterdammers beperkt tot één ronde.

Vier jaar later was Wim Franke met Levi’s Flamingo’s in Europees verband kansloos tegen de Tsjechoslowaken van Dukla Olomouc. Een seizoen later drong Levi’s door tot de kwartfinales van de Europa Cup 1, waarin het uiteindelijk werd uitgeschakeld door de Europese topploeg van Ignis Varese. De Haarlemmers werden aanvankelijk in het Europese bekertoernooi uitgeschakeld door Akademik Sofia. Doordat de Bulgaarse bond Akademik terugtrok om de spelers de gelegenheid te gunnen zich voor te bereiden op de Olympische spelen, mocht Levi’s alsnog de opengevallen plaats innemen.

Het Europa Cup-avontuur van dat seizoen werd volledig gekleurd door één van de meest legendarische wedstrijden uit de geschiedenis van het Nederlands basketball. Op 3 februari 1972 versloeg Levi’s Flamingo’s met Wim Franke, Kees Akerboom, Gerhard Schreur, Bill More, Tree Marioneaux, Frank Kales, Harry Kip en Walter Ombre in Madrid (nota bene: IN Madrid!) Real Madrid met 89-90.

Met het overlijden van Wim Franke verliest het Nederlands basketball een beeldbepalend international.

Maar de genen van Wim Franke leven voort. Zijn zoon Rolf trad in Amsterdam, Den Helder, Den Bosch en Oranje al in de voetsporen van zijn vader. En de zoon van Rolf, Yannick, breekt – ook als jeugdinternational – in Leiden door. Dat vervulde Wim Franke, meer nog dan zijn eigen indrukwekkende carrière, met diepe en gepaste trots.

11
Na BC Vienna, UBC Mattersburg, UBM Arkadia Traiskirchen, WBC Kraftwerk/Raiffeisen Wels en EiffelTowers Den Bosch heeft Raoul Korner een nieuwe uitdaging gevonden bij New Yorker Phantoms Braunschweig. Korner tekent er tot en met het seizoen 2014-2015 met in zijn contract een optie voor nog een jaar,

11
De selectie van Landstede Basketball heeft vaste vorm gekregen met het aantrekken van power  forward Sergio de Randamie. De Randamie komt over van GasTerra Flames waar hij de afgelopen twee seizoenen speelde. Daarvoor maakte hij zijn minuten in Amsterdam.

De website van Landstede Basketball vermeldt niets over de contractduur van De Randamie in Zwolle.

Met vier jeugdspelers (Bas Veenstra, Torben Tönjann, Lenno Witteveen en Emil van Veen) , vier ervaren spelers (Leon Williams, Nikki Hulzebos, Kenrick Zondervan en Ewoud Kloos)  en ongetwijfeld enkele Amerikaanse aanvullingen beschikt coach Herman van den Belt straks over het materiaal om opnieuw een gedegen middenmoter te zijn in de Dutch Basketball League.

12
De clubs die komend seizoen in de EuroChallenge (zeg maar de Europa Cup III) uitkomen, mogen slechts twee niet-EU-spelers opstellen. Dat is een van de voorwaarden voor deelneming aan de Europese bekerstrijd.

Nederland mag met maximaal vier teams inschrijven voor de EuroChallenge. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden kreeg eerder al een licentie voor de voorronde van de EuroLeague, maar de eisen aan vooral de accommodatie en de hoge kosten zullen de Leidse bestuurders eerder in de richting van de EuroChallenge duwen.

Naast ZZ Leiden hebben ook SPM Shoeters Den Bosch, GasTerra Flames en Den Helder Kings aangegeven over Europese aspiraties te beschikken. Vooral de Kings zullen het lastig krijgen, omdat hun thuishal in aan de vereisten voldoet.

De clubs kunnen zich tot 24 juni beraden. Dan moeten de inschrijvingen binnen zijn. Op 5 juli is de loting voor de EuroChallenge.

Afgelopen seizoen durfde vanwege de hoge kosten geen enkele Nederlandse club de Europese inschrijving aan. Het was voor het eerst sinds het seizoen 1969-1970 dat er geen Nederlandse club in een Europees bekertoernooi was vertegenwoordigd.

12
Almere Pioneers zal zich niet inschrijven voor de Dutch Basketball League, seizoen 2013-2014. De club meldt vandaag op zijn website dat de kandidaat-sponsor, die zich zelf had gemeld, de beloftes niet is nagekomen.

Dit schrijft Almere Pioneers letterlijk op zijn site: “Almere Pioneers zal zich niet inschrijven voor het seizoen 2013-2014 van de Dutch Basketball League. De club heeft vandaag moeten constateren dat de kandidaat-sponsor die zich medio maart zelf bij de club aandiende zijn beloftes richting Pioneers niet is nagekomen. Daardoor ontbreekt de financiële basis om het Almeerse basketball te laten terugkeren op het hoogste niveau

Almere Pioneers heeft in de afgelopen periode allerlei voorbereidingen getroffen om een terugkeer in de eredivisie mogelijk te maken. Door de kandidaat sponsor zelf was er al een stichting opgericht waarin het eerste team zou worden ondergebracht.  Ook een financiële man en een hoofdcoach waren al door de kandidaat-sponsor benaderd.

Almere Pioneers gaat in gesprek met de kandidaat-sponsor voor een plan B: versterking van het huidige 1ste team en daarmee promotie bewerkstelligen naar de DBL en ondertussen de organisatie versterken. Het eerste herenteam van Almere Pioneers zal volgend seizoen nog gewoon te bewonderen zijn in de promotiedivisie.”

14
Arvin Slagter weg. Ross Bekkering weg. En nu gaat ook Patrick Hilliman weg uit Leiden. Op het twitteraccount van de club schrijft Zorg en Zekerheid Leiden: “Patrick Hilliman zal niet terugkeren bij #zzleiden. Voor de 4-5 posities zal naar nieuwe (buitenlandse) spelers gezocht worden.”

14
Michael Schuurs is de komende twee jaar opnieuw coach in Wijchen. Schuurs maakte afgelopen seizoen een uitstapje naar de Hongaarse competitie, maar haalde het einde van het seizoen niet. In Wijchen redde Mark van Schutterhoef het evenmin tot het eind. Hij werd tussentijds vervangen door Chris Stomp.

14
De onderzoekscommissie die de gang van zaken rond het WK voor meisjes onder 17 jaar heeft onderzocht, veegt in haar rapport de vloer aan met het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond. Hoewel de commissie nog niet helemaal klaar is, is er een rapportage voor de AV van 22 juni opgesteld, waarin van het handelen van het bondsbestuur geen spaan wordt heel gelaten. In het zwartste scenario – zo heeft de commissie berekend – kost het (overigens sportief zeer succesvolle) evenement 4 euro 90 per lid van de NBB…

De conclusies van het rapport, dat is opgesteld door Hans Witvoet, Eymert van Rooy en Hans Kastermans, staat bol van kwalificaties als “onvoldoende verdiept”, “ten onrechte voorgehouden”, “”onvoldoende geïnformeerd” en “verzuimd”. Stuk voor stuk politieke zondes dan wel politieke doodzondes.

In de 23 punten tellende lijst van conclusies stelt de commissie onder andere dat het bestuur onder de destijds geldende omstandigheden niet had mogen besluiten tot de organisatie van het evenement. Het bestuur had zich onvoldoende verdiept in de voorwaarden van de FIBA, het bestuur heeft de ALV niet serieus genomen door de ALV niet of onvolledig te informeren, het bestuur heeft ten onrechte geen overleg gevoerd met de financiële commissie van de NBB, etc., etc., etc. De ALV op haar beurt had volgens de commissie meer tegenwicht kunnen en moeten bieden.

De commissie constateert dat het evenement sportief succesvol is geweest, maar dat met name persoonlijke fricties het goed functioneren van verschillende betrokken partijen op zijn zachtst gezegd lastig heeft gemaakt.De taakomschrijvingen waren in ieder geval niet helder, afspraken over verantwoordelijkheden rammelden, verkeerde afwegingen hebben voor te hoge of onnodige kosten gezorgd en er is onvoldoende zorg gedragen voor een inzichtelijke financiële administratie. Toch stelt de commissie dat de uitvoering van de organisatie succesvol was en dat van een adequate kostenbeheersing sprake was tijdens de operationele fase.

De commissie heeft een bedrag van 4 euro 90 per NBB-lid berekend voor de totale kosten van het evenement in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Afhankelijk van de uiteindelijke subsidieverstrekking van het ministerie van VWS zou de eindafrekening op ongeveer nul kunnen uitkomen, maar in die calculatie is dan een garantstelling van de ALV als inkomstenpost meegenomen. Ook in het meest florissante scenario kost het WK onder 17 volgens de commissie altijd nog 1 euro 75 per NBB-lid.

Als belangrijkste aanbeveling (de commissie doet er in totaal 14) stelt de commissie dat er aan de organisatie van een evenement zoals een WK een deugdelijke haalbaarheidsstudie vooraf dient te gaan.

De commissie pleit in toekomstige gevallen bovenal voor een planmatige en gestructureerde aanpak, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van bestaande ervaringen binnen de eigen gelederen of ervaringen bij NOC*NSF dan wel andere sportbonden.

De commissie laat in een begeleidende brief weten nog niet volledig klaar te zijn met haar werkzaamheden. De ALV mag rekening houden met de eventuele presentatie van nieuwe of aanvullende feiten.

Evident is hoe dan ook dat de commissie bikkelhard oordeelt over het handelen van het bestuur onder voorzitterschap van Francisca Ravestein. Nu de ALV nog!

15
GasTerra Flames Groningen heeft zich ingeschreven voor de EuroChallenge. Daarmee keert Donar na een seizoen afwezigheid terug in Europa. Op 5 juli weten de Groningers wie de tegenstanders zullen zijn. Dan is namelijk de loting.

in het seizoen 2011-2012 speelde Donar voor het laatst Europees. Sinds het seizoen 1969-1970 was afgelopen seizoen voor het eerst geen enkele Nederlandse vertegenwoordiger in de Europese bekercompetities te vinden.

17
Na een uitstapje naar Aris Leeuwarden en Groene Uilen keert Mark-Peter Hof komend seizoen terug bij GasTerra Flames Groningen. De forward tekent een contract voor één jaar.

17
Jessey Voorn wordt op 1 juli aan zijn knie geopereerd. Het herstel vergt vervolgens naar verwachting twee maanden.

18
De campagne van het Nederlands mannen basketballteam, met hoofdsponsor Sport 1 op weg naar het Europees Kampioenschap van 2015 in Oekraïne, speelt op 1 juli in Minsk zijn eerste oefenwedstrijd. Beide ploegen treffen elkaar een dag later in Minsk opnieuw voor een oefenduel.

Oranje start op 24 juni in de Leidse Vijf Meihal met de trainingen. Bondscoach Toon van Helfteren en zijn staf hebben een strak programma opgesteld met twee trainingen per dag.

In augustus staan voor het Nederlands Team vier EK-kwalificatiewedstrijden op het programma tegen Estland en Portugal. Nederland speelt zijn eerste kwalificatieduel op 1 augustus in de Maaspoort in Den Bosch tegen Estland. De tweede thuiswedstrijd staat gepland voor 16 augustus in de Leidse Vijf Meihal. Tegenstander is dan Portgal. Tussendoor speelt Nederland op 7 en 10 augustus de beide uitwedstrijden tegen respectievelijk Portugal en Estland.

Wanneer Nederland de poulefase goed door komt, dan zal Martiniplaza in Groningen de volgende tussenstop vormen op weg naar kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015.

Bondscoach Van Helfteren en zijn assistent Sam Jones werken met een 15 man sterke selectie. Robin Smeulders zal als enige niet meereizen naar de eerste twee oefenduels in Minsk. Hij sluit vanwege play-offverplichtingen in de Duitse competitie later aan. Naast Smeulders bestaat Oranje uit: Aron Royé, Sean Cunningham, Leon Williams, Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Stefan Mladenovic, Arvin Slagter, Kees Akerboom, Mohamed Kherrazi, Josh Duinker, Jeroen van der List, Craig Osaikhwuwuomwan, Francisco Elson en Ralf de Pagter.

Nederland en Wit-Rusland hebben in de historie van het Nederlands basketball drie keer eerder tegen elkaar gespeeld. Drie keer betrof het een EK-kwalificatieduel. En drie keer trok Oranje aan het langste eind. Op 25 mei 1995 won Nederland onder leiding van Toon van Helfteren de eerste confrontatie uit de historie met 88-87. In 2006 werd in Minsk met 74-61 gewonnen, een jaar later in Almere met 77-72.

18
Basketball+ weet het zeker: Rogier Jansen gaat komend seizoen spelen voor Den Helder Kings. Jansen speelde afgelopen seizoen voor GasTerra Flames Groningen.

Naast Jansen zouden de Noord-Hollanders ook de Amerikaan Reggie Keely van Ohio Bobcats hebben aangetrokken.

19
Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich ingeschreven voor de EuroChallenge van komend seizoen, maar de landskampioen hoopt een toelatingsbewijs te krijgen voor de EuroCup. Probleem is echter de Vijf Meihal, die niet aan de FIBA-vereisten voldoet.

Twee jaar geleden speelde Leiden ook in de EuroChallenge en drong toen door tot de laatste zestien.

Naast de hal heeft Leiden nog twee problemen: de club hoopt nog op aanvullende financiering en zal een scherp spelersbeleid moeten voeren. In de EuroChallenge zijn komend seizoen slechts twee non-EU-spelers per team toegestaan.

19
Samme Givens keert niet terug in Leeuwarden. De speler met de beste statistieken van het voorbije seizoen in de eredivisie tekent een contract bij het Franse Evreux.

20
Het Nederlands mannen basketballteam heeft de voorbereidingsperiode op de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015 in Oekraïne rond. Naast twee duels tegen Wit-Rusland treft het team van bondscoach Toon van Helfteren tijdens de oefencampagne ook de nationale ploegen van Zwitserland en België.

Oranje – met hoofdsponsor Sport 1 op weg naar Kiev – speelt op 20 juli in Belgrado een wedstrijd tegen Zwitserland. Een week later, op 26 en 27 juli, is België de tegenstander van het Nederlands team. De Derby der Lage Landen wordt op 26 juli in Hasselt en op 27 juli in Andenne gespeeld.

De voorbereidende trainingen van het Nederlands mannen basketballteam beginnen aanstaande maandag in de Leidse Vijf Meihal. De eerste twee oefenduels van de voorbereidingscampagne worden op 1 en 2 juli afgewerkt in Minsk tegen Wit-Rusland.

Het eerste EK-kwalificatieduel van Oranje staat voor 1 augustus in de Maaspoort in Den Bosch gepland. Nederland speelt de thuiswedstrijd tegen Portugal op 16 augustus in de Vijf Meihal in Leiden. Tussendoor worden op 7 augustus in Sines en op 10 augustus in Tallinn de uitwedstrijden tegen respectievelijk Portugal en Estland afgewerkt.

Wanneer Nederland zich plaatst voor de halve finales van de kwalificatie, dan zal Martiniplaza in Groningen eind augustus de thuishaven van Oranje zijn.

Nederland staat in Belgrado op 20 juli voor de twintigste keer in de historie tegenover de Zwitsers. Het zal de tiende keer zijn dat beide ploegen elkaar op neutraal terrein treffen. Oranje won in 19 duels tot nog toe 12 keer van Zwitserland. Op neutraal terrein was Nederland Zwitserland 7 keer de baas.

De Derby der Lage Landen tegen de Belgen gaat editie 68 en 69 beleven. De krachtige Zuiderburen vormen een uitstekende opmaat voor de EK-kwalificatieduels. Van de laatste 12 ontmoetingen met België wist Nederland er 1 te winnen. De laatste 7 confrontaties gingen alle verloren.

De laatste overwinning op België dateert van 29 augustus 2004, toen Nederland in Luik onder bondscoach Glenn Pinas met 68-63 van de Belgen won.
Nederland speelde één keer eerder in Andenne tegen België. Op 13 februari 1985 won Oranje met 67-66 het WK-kwalificatieduel door een tip-in van Bert Kragtwijk in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

Van de 67 wedstrijden die Nederland en België tot nog toe tegen elkaar hebben gespeeld, ging de zege 23 keer naar Oranje.

21
Tom Simpson keert komend seizoen terug als de hoofdcoach van Aris Leeuwarden. Hij volgt Erik Braal op. Ed Molthoff blijft in functie als assistent-coach.

Simpson was ook de coach onder wie Aris in de eredivisie debuteerde, na een kampioenschap onder zijn leiding in de  promotiedivisie. De afgelopen drie seizoenen coachte hij de onder 20-selectie in Leeuwarden. Wie de opvolger van Simpson bij Aris onder 20 wordt, is nog niet bekend.

Op de website van Aris wordt de aankondiging van beide coaches afgesloten met een opmerkelijke passage: “De contracten zijn definitief gemaakt na een constructief gesprek met de Gemeente Leeuwarden over de verbouwing van het Kalverdijkje en de toekomst van Aris. De verbouwing zal starten in oktober. Over de mogelijke nieuwe shirtsponsor van Aris wordt pas gecommuniceerd na overleg en toestemming van de betrokken partijen.”

22
Aan alles komt een eind. en helaas ook aan de glansrijke carrière van Francisco Elson, die hem op zijn hoogtepunt een onvergetelijke NBA kampioensring met de San Antonio Spurs bezorgde.

Voor de microfoon van NOS Studio Sport kondigt Elson aan dat hij na de Oranje zomer met het Nederlands team stopt als speler. Elson wil verder in het basketball als coach.

24
Anjo Mekel wordt komend seizoen de assistent van Ivica Skelin bij GasTerra Flames. Mekel gaat zich in Groningen ook bezighouden met de doorstroming van de jeugd naar het eerste team van Donar. Afgelopen seizoen nam Mekel tijdelijke de honneurs waar bij Flames na het ontslag van Hakim Salem. Ook toen werkte hij samen met Skelin.

24
Sergio de Randamie, Nate Rohnert, Jamal Boykin, Michael Kingma en Rogier Jansen waren al weg bij GasTerra Flames, maar nu neemt de club ook afscheid van Ties Theeuwkens. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen in Groningen.

24
SPM Shoeters heeft Stefan Wessels en Mike Schilder voor de komende drie seizoenen onder contract staan. Ralf de Pagter heeft zijn contract in Den Bosch met één seizoen verlengd. De drie zijn de eerste spelers die de NBB Bekerhouder voor de nieuwe selectie heeft vastgelegd.

Op haar website spreekt de club de verwachting uit nog deze week ook een akkoord te sluiten met Kees Akerboom. Volgens manager Jos Frederiks staat er dan een kern “waar we de komende jaren mee vooruit kunnen.” Die uitspraak duidt erop dat ook Kees Akerboom een meerjarige verbintenis met Den Bosch voorgelegd heeft gekregen.

24
Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden gaat komend seizoen Europees spelen in de EuroChallenge. Volgens bestuurslid technische zaken Rob van Hooven ligt de lat hoog: “Wij gaan voor de halve finale.”

Na GasTerra Flames Groningen is ZZ Leiden de tweede Nederlandse deelnemer aan de EuroChallenge.

Volgens bestuurslid Henny Nijssen staat in de kleine lettertjes van de EuroChallenge reglementen dat de deelnemers op basis van de bepalingen in de nationale competitie kunnen uitkomen in het derde Europese bekertoernooi. Dat betekent dat het aantal non-EU-spelers niet wordt gelimiteerd tot twee.

Leiden speelde twee seizoenen geleden ook in de EuroChallenge en verraste met goede prestaties. Afgelopen seizoen had Nederland voor het eerst sinds het seizoen 1969-1970 geen enkele deelnemer in de Europese bekertoernooien. Naast Leiden en Groningen zal ook Den Bosch weer Europees gaan spelen.

24
Francisco Elson zet na de Oranje zomer een punt achter zijn loopbaan als speler van het Nederlands team, maar suggesties als zou hij definitief stoppen met spelen, zijn volgens Elson “niet van mij afkomstig”. Wanneer er een serieuze club met een serieus bod komt, dan gaat de Rotterdamse NBA kampioen van 2007 verder met spelen.

Elson gaf tijdens de bijeenkomst op de allereerste trainingsdag van het Nederlands mannen basketballteam wel aan dat hij oren heeft naar een vervolg van zijn carrière als coach. Hij heeft daartoe gesprekken gevoerd met de staf van Oranje. Ook de nieuwe coach van SPM Shoeters Den Bosch, Sam Jones, en contacten uit de collegeperiode van Elson in Amerika hebben interesse getoond in zijn coachcapaciteiten.

25
Roman Grigorev speelt komend seizoen voor BS Weert. Grigorev is een Russische power forward  met een Nederlands paspoort.

25
Tjoe de Paula heeft zijn contract met Aris Leeuwarden verlengd, meldt de club op haar website. De Paula tekent voor één seizoen bij. Na Dexter Hope is hij de tweede speler die voor komend seizoen door de Friezen is vastgelegd.

25
Gerad P., de Amerikaan van Aris Leeuwarden die op 23 januari 2012 in Drachten een straatroof met geweld pleegde, is bij verstek door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. P. zit alweer geruime tijd in Amerika en heeft volgens Waldnet nog een vriendin en een kind in Friesland. Aris ontbond het contract met de Amerikaan op 1 juni 2012.

P. was ten tijde van de straatroof gokverslaafd en zat financieel aan de grond. Hij zette in een auto van Aris de achtervolging in op een taxi met een passagier die in holland Casino flink had gewonnen aan dezelfde tafel waar P. net een grof had verloren. In Drachten greep P. de man en ging er met zijn portemonnee vandoor. Een attente voorbijganger volgde P. en noteerde het kenteken van zijn auto.

26
Matrixx Magixx Wijchen heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van Sjors Poels. De 2.10 meter lange center komt over van Aris Leeuwarden, waar hij de afgelopen twee seizoenen speelde. Daarvoor zat Poels bij Gembo in België. Tussen 2007 en 2010 kwam hij ook al uit voor Magixx, dat toen nog in Nijmegen speelde.

26
Captain Thijs Vermeulen speelt ook komend seizoen bij Matrixx Magixx Wijchen. Vermeulen begint aan zijn zevende seizoen bij de club. Daarvoor kwam hij uit voor Den Bosch.

26
Max van der Wielen wordt de nieuwe assistent-coach van Matrixx Magixx Wijchen. Van der Wielen coachte afgelopen seizoen de onder 16 selectie van de club. Daarvoor was hij actief bij Wildcats uit Nijmegen.

27
Jan van der Kooij speelt komend seizoen voor Aris Leeuwarden. Hij komt over van Den Helder Kings. Daarvoor speelde hij op Longwood University. Van der Kooij is de zoon van Hille van der Kooij, die in het seizoen 1975-1976 voor Nationale Nederlanden Donar Groningen en in 1981-1982 voor Hatrans Haaksbergen speelde.

27
‘Chip’ Jones blijft Rotterdam Basketball College trouw. Het wordt zijn zestiende jaar in de eredivisie. De voorbije vijf seizoen speelde Jones ook al in Rotterdam.

27
Dat Patrick Hilliman en landskampioen Zorg en Zekerheid LEiden uit elkaar zouden gaan, was al bekend. Hilliman vervolgt zijn carrière in België waar hij komend seizoen in de tweede divisie voor Sint Jan gaat spelen.

27
Na een uitstapje naar de Luxemburgse basketball bond en een minder succesvolle ervaring bij Matrixx Magixx Wijchen keert Mark van Schutterhoef komend seizoen terug op de bank bij Landstede Zwolle. Van Schutterhoef wordt assistent van Herman van den Belt en gaat tevens de onder 20-selectie van Landstede coachen.

27
Het eerste goede nieuws is dat Joost Padberg hersteld is van zijn zware knieblessure, die hem een groot deel van het afgelopen seizoen aan de kant hield. Het tweede goede nieuws is dat BS Weert en Padberg ook komend seizoen aan elkaar verbonden blijven. Padberg tekent voor één jaar bij.

28
Sean Cunningham heeft zijn contract bij Zorg en Zekerheid Leiden met één seizoen verlengd. Het wordt het derde Leidse seizoen voor de Amerikaans/Nederlandse guard.

28
Den Helder Kings heeft tijdens de persconferentie van vandaag de blik nadrukkelijk naar boven gericht. Coach Jean-Marc Jaumin krijgt de beschikking over een meer getalenteerde en meer ervaren selectie, maar belangrijker nog is dat de Kings Dome grondig op de schop wordt genomen.

De nummer zes van de voorbije competitie krijgt versterking van Ties Theeuwkens, die al eerder in Den Helder speelde. Theeuwkens komt over van GasTerra Flames. Ook nieuw is Emmanuel Ubila, die afgelopen seizoen het spel verdeelde in Tsjechië bij BC Kolin. Aron Biliosa maakt de ploeg compleet. Hij speelde het voorbije seizoen bij BC Woodpeckers.

Nieuw zijn ook Reggie Keely en Rogier Jansen. De selectie van Den Helder Kings bestaat verder uit Max van Schaik, Jeroen van der List, Quincy Treffers, Philip Bach, Kevin Landman, Steve Bleeker, Jamie Paardekoper en Luke Essenstam. Bleeker en Paardekooper komen net als Rhino Beets en Dyon Halman uit de onder 20 selectie van Gerard Luyckx en krijgen komend seizoen een kans aan het Grote Werk te ruiken.

29
Den Helder Kings ziet voorlopig af van inschrijving voor de EuroChallenge. De Heldenaren hebben so wie so een probleem met de Kings Dome, die niet voldoet aan de minimumeisen, maar vinden vooral het financiële risico vooralsnog te groot.

29
Zorg en Zekerheid Leiden heeft zorgen, want nog geen zekerheid over een bijdrage van de gemeente Leiden aan een eventueel nieuw avontuur van de landskampioen in de EuroChallenge. “Zonder financiële steun is het voor ons niet mogelijk om mee te doen. In dat geval zullen wij ons terug trekken,” zegt voorzitter Marcel Verburg op UnityFM.nl.

Leiden had de hoop afgelopen dinsdag uitsluitsel te krijgen. In afwachting van de beslissing werd maandag alvast ingeschreven voor de ‘Europa Cup 3′.

De website van UnityFM tekende uit de mond van Verburg de volgende volzin op om de zin van het spelen van Europese wedstrijden duidelijk te maken: “‘Het is toch een stukje aantrekkingskracht naar buiten toe als wij Europese wedstrijden spelen.”

29
SPM Shoeters heeft zich ingeschreven voor deelname aan de EuroChallenge. De Bosschenaren keren daardoor na een afwezigheid van drie seizoenen terug op het Europese podium.

Naast SPM Shoeters hebben ook GasTerra Flames Groningen en landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden zich ingeschreven voor de strijd om de Europa Cup 3. Of Leiden ook daadwerkelijk Europees gaat spelen, is afhankelijk van een financiële bijdrage van de gemeente Leiden.

Op vrijdag 5 juli is de loting voor de EuroChallenge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten