2013-07: juli 2013

01
Het Nederlands mannen basketballteam is de oefencampagne voor de EK-kwalificatie met een nederlaag begonnen. Oranje verloor in Minsk met 82-58 van Wit-Rusland. Het was voor het eerst in de historie dat Nederland aan het kortste eind trok tegen de Wit-Russen. Dimeo van der Horst was de Nederlandse topscorer met 9 punten. Mohamed Kherrazi, Josh Duinker en Ralf de Pagter debuteerden voor Nederland met respectievelijk 5, 8 en 3 punten.

02
Een uitgeslapen Nederlands mannenteam heeft zijn tweede oefenwedstrijd in Minsk tegen Wit-Rusland geconcentreerd omgezet in een 77-70 zege. Josh Duinker was topscorer bij Oranje met 21 punten.

Nederland had in de keurig aangeharkte Wit-Russische hoofdstad Minsk veel profijt van een goede nacht slaap. Had de ploeg een dag eerder vooral tegen de vermoeidheid gevochten, in de tweede ontmoeting voerde concentratie de boventoon.

Morgen is Minsk het toneel voor de jaarlijkse, indrukwekkende militaire parade, maar de blinkend opgepoetste stad was eerder synoniem voor het herwonnen Oranje elan dan dat de thuisploeg er inspiratie uit putte. De Wit-Russische bondscoach was met een selectie van 18 spelers begonnen aan het tweeluik tegen Oranje en koos voor duel twee een nieuwe tactiek en een deels aangepaste spelersgroep. Werd Nederland maandag geconfronteerd met stevig inside spel, in de tweede wedstrijd verschoof de Belarus-aanval zich richting driepuntslijn.

Oranje wist daar vanaf de start echter wel raad mee. Via 17-20 en 29-41 was bij de rust reeds een geruststellende marge opgebouwd. Van Helfteren trok een zone uit de kast, die de Wit-Russen het nodige zweet in de schothanden bezorgde. Toen offensief in de tweede helft werd ingezet, bleek de routine van Arvin Slagter en Worthy de Jong van groot belang.

Slagter speelde weliswaar ongelukkig, maar knapte defensief veel werk op en De Jong vloog bij tijd en wijle door het Wit-Russische zwerk. Met cruciale steals en een paar spetterdunks zorgde hij dat Oranje boog maar niet brak.

Op de beslissende momenten deed ook Kees Akerboom met twee belangrijke scores van zich spreken, maar de meeste bewondering viel toch ten deel aan topscorer Josh Duinker die in zijn tweede optreden voor Oranje speelde als een janrenlange vaste waarde. De Australische Nederlander kon deels profiteren van de nieuwe spelopvatting van de Wit-Russen, maar de manier waarop hij zich aan beide kanten van het veld onder baskets manifesteerde, tekende zijn sobere gedegenheid.

Oranje voelde nog wel druk van Belarus (52-57 na het derde kwart), maar telkens werd de collectieve concentratie van Oranje gesteund door individuele uitschieters. De overwinning mocht echter vooral worden bijgeschreven op de hechtheid van Oranje.

Dat is een belangrijke stap voor bondscoach Toon van Helfteren, die – na overleg met zijn staf – wijselijk besloot Mohamed Kherrazi aan de kant te houden. Kherrazi had in de soms ongecontroleerd harde eerste wedstrijd een polsblessure opgelopen. Bij terugkeer in Nederland (Oranje pakt vannacht pas om 3 uur het vliegtuig retour) zal Kherrazi verder worden behandeld.

Scores Nederland: Josh Duinker 21, Worthy de Jong 18, Arvin Slagter 9, Craig Osaikhwuwuomwan 7, Ralf de Pagter 5, Dimeo van der Horst 5, Sean Cunningham 5, Kees Akerboom 4, Jeroen van der List 3, Aron Royé 0

03
Off guard Dyon Doekhi komt komend seizoen uit voor BS Weert. De 25-jarige Rotterdammer genoot zijn basketballopleiding in Nederland en vertrok vervolgens voor een semi-professionele carrière naar Frankrijk. In het seizoen 2009-2010 vertoefde hij kort in Bergen op Zoom bij de West-Brabant Giants, maar vond vervolgens toch weer onderdak in Frankrijk.

Het afgelopen seizoen kwam de 1.87 m lange Doekhi uit in de France Nationale 3, voor VGA St. Maur, waar hij een zeer dominante rol speelde als creatieve guard. In 22 wedstrijden stond hij gemiddeld 38 minuten op het veld en tekende daarin voor 22 punten, 4 rebounds, 4 assists en 3 steals per wedstrijd.

03
Wanneer de raad van Leeuwarden in september van reces terugkeert, ligt er een voorstel sporthal Kalverdijkje voor 1,5 miljoen euro uit te bouwen en te renoveren. Extra tribunes moeten de toeschouwerscapaciteit vergroten en een businessclub en extra commerciële ruimtes moeten de aantrekkelijkheid voor sponsors van Aris Leeuwarden doen toenemen. Wethouder Andries Ekhart hoopt bovendien, zo zegt hij in het Friesch Dagblad, “grote andere zaalsportevenementen zoals kampioenschappen korf- of handbal” naar Leeuwarden te kunnen halen.

Stemt de raad in september in met het voorstel, dan kan onmiddellijk met de verbouwing worden begonnen. Trigger voor Ekhart was de komst van twee sponsors voor Aris. Van beide geldschieters is nog steeds de naam niet bekend gemaakt.

04
Jeugdinternational Matthew van Tongeren speelt komend seizoen voor Matrixx Magixx Wijchen. Van Tongeren stond afgelopen seizoen onder contract bij EiffelTowers Den Bosch, maar werd in het tweede deel van de competitie uitgeleend aan staartploeg BC Apollo om minuten te maken.

04
Kay Biesters heeft zijn contract met Matrixx Magixx verlengd. De guard uit Bemmel gaat zijn tweede Wijchense seizoen in.

04
Jan-Wim Stals heeft gisteren voor de rechtbank van Utrecht in kort geding tegen de NBB zijn baan als directeur van de basketballbond opgeëist. De NBB ontsloeg Stals op 29 november 2012 en stelde binnen een week Frank Berteling met volledige bevoegdheden aan als zijn opvolger.

Voor de rechtbank van Utrecht werd duidelijk dat het NBB-bestuur Stals verantwoordelijk houdt voor de 725.000 euro die de NBB in de min is komen te staan. Bovendien werd hem disfunctioneren verweten.

De NBB heeft echter al nul op het rekest gekregen bij het UWV. De commissie die zich daar over ontslagaanvragen buigt heeft unaniem en volledig alle aanklachten tegen Stals van tafel geveegd. Stals beschikt over een omvangrijk dossier waarmee hij juist het disfunctioneren van het zittende bestuur onweerlegbaar kan aantonen.

Stals eiste gisteren in kort geding dan ook dat hij wordt gerehabiliteerd als directeur van de NBB en dat hij met volledige bevoegdheden terug kan keren achter zijn bureau in Nieuwegein. De kortgedingrechter doet over twee weken uitspraak.

04
Landstede Basketball en Bas Veenstra zijn sinds 1 juli uit elkaar. Veenstra verzocht om contractontbinding om zich komend seizoen te kunnen richten op de revalidatie van een knieblessure. Ook zijn studie krijgt van Veenstra prioriteit.

04
Francisco Elson maakt niet langer deel uit van de selectie van het Nederlands mannen basketballteam. Een knieblessure bij Elson leidde tot een verschil van inzicht tussen bondscoach Toon van Helfteren en Elson over zijn bijdrage aan de vorming van het team.

Oranje is in voorbereiding op vier cruciale EK-kwalificatieduels die in augustus op het programma staan. Nederland kan zich via een kwalificatietraject plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne.

Oranje speelt op 1 augustus in Den Bosch tegen Estland en op 16 augustus in Leiden tegen Portugal. Overleeft het Nederlands basketballteam de poulefase, dan wacht op 25 augustus in Groningen de halve finale.

05
Na de loting voor de EuroChallenge weten de Nederlandse vertegenwoordigers Zorg en Zekerheid Leiden, SPM Shoeters Den Bosch en GasTerra Flames Groningen naar welke oorden de Europa Cup-campagne hen zal leiden.

Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden moet naar Joemsuu (Finland), Aarhus (Denemarken) en Cholet in Frankrijk. GasTerra Flames reist naar Italië (Reggio Emilia), Kotka (Finland) en België (Aalst). Ook SPM Shoeters mag het vlak over de grens proberen tegen Antwerpen en gaat verder naar Dijon en Rakvere (Estland).

De loting ziet er voor de Nederlandse vertegenwoordigers als volgt uit:

Groep A
SPM Shoeters Den Bosch
JDA Dijon (Frankrijk)
Rakvere Tarvas (Estland)
Antwerp Giants (België)

Groep E
GasTerra Flames Groningen
Reggiana Reggio Emilia (Italië)
KTP Basket Kotka (Finland)
Okapi Aalster Aalst (België)

Groep G
Zorg en Zekerheid Leiden
Kataja Basket Joemsuu (Finland)
Bakken Bears Aarhus (Denemarken)
Cholet Basket (Frankrijk)

05
Bondscoach Toon van Helfteren kan de komende twee weken niet beschikken over Aron Royé. De spelverdeler van BC Apollo is twee weken op non actief geplaatst om te kunnen herstellen van een slepende enkel- en achillespeesblessure.

07
Aris Leeuwarden heeft Tom Snikkers gecontracteerd. De 22-jarige forward komt van derdedivisieschool Calvin College, waar hij sport management studeerde. Snikkers krijgt volgens de website van Aris deze maand zijn Nederlands paspoort.

08
Stefan Mulder speelt ook komend seizoen bij BS Weert. De 22-jarige guard gaat zijn derde seizoen in de eredivisie in.

09
Het Nederlands basketballteam kampt in de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden met de nodige blessureproblemen. Na Aron Royé haakt nu ook Dimeo van der Horst af met een voetblessure. Mohamed Kherrazi en Craig Osaikhwuwuomwan (knieblessure) haken vermoedelijk snel weer aan bij de trainingen.

09
Tanner Smith vervolgt zijn loopbaan in Duitsland bij Neckar RIESEN Ludwigsburg, meldt Basketball+. Smith speelde afgelopen seizoen voor Landstede Zwolle en gaat in Ludwigsburg zijn tweede Europese seizoen in.

11
Coach Niels Vorenhout blijft (noodgedwongen) talenten recruteren en vastleggen voor BS Weert. Komend seizoen maakt ook Akeel Eduardo opnieuw deel uit van de Limburgse formatie. Het wordt voor Eduardo het derde seizoen bij de Weerter selectie.

11
Jeudginternational Yunis Eillyas speelt komend seizoen voor het eerst in de eredivisie en gaat dat doen bij BS Weert. De 20-jarige guard speelde afgelopen seizoen in de jeugd van Antwerp Giants en daarvoor bij de EiffelTowers Basketball Academy. Met het onder 21 teram van Antwerp Giants werd Eillyas kampioen van België.

14
La’Shard Anderson speelt komend seizoen voor Rotterdam Basketball. Anderson is afkomstig van Boise State en speelde eerder in België en Tunesië.

15
Enzo Swart schuift komend seizoen vanuit de onder 20-selectie door naar de hoofdmacht van Aris Leeuwarden. Shooting guard Swart debuteerde afgelopen seizoen al in de DBL.

Op de site laat Aris weten door het wegvallen van Poels en Osaikhwuwuomwan nu vooral op zoek te zijn naar inside versterking.

15
In Brad Loesing hoopt Landstede Basketball Zwolle een winnende spelverdeler te hebben aangetrokken. Loesing komt van Wofford College en speelde afgelopen seizoen in de hongaarse eredivisie voor PVSK Panthers uit Pecs.

Op de site van Landstede Basketball zegt manager Adriaan van Bergen: “Qua speelstijl is hij te vergelijken met Damon Huffman die hier twee jaar geleden speelde.”

15
Het Nederlands basketballteam speelt deze week niet één, maar twee oefenduels tegen Zwitserland. Oranje treft de Zwitsers op vrijdag 19 en zaterdag 20 juli in Belgrado.

15
Opnieuw tegenslag voor het Nederlands team en bondscoach Toon van Helfteren. Na het vertrek van Francisco Elson en de blessures bij Aron Royé en Dimeo van der Horst is vandaag ook Josh Duinker door de MRI-scan gegaan. Morgen krijgt Duinker definitief uitsluitsel over de ernst van de blessure.

17
Volgens manager Adriaan van Bergen is Holden Greiner de gedroomde schutter voor Landstede Basketball. ”We waren op zoek naar een schutter en die hebben we gevonden. Hier zijn we zeer blij mee. Schutters zijn schaars en dit is een echte. Daarnaast is Greiner een goede verdediger en is hij op meerder posities inzetbaar,” zegt Van Bergen op de site van Landstede Basketball.

Holden Greiner is een 2.03 meter lange Amerikaanse forward, afkomstig van Lehigh University.

17
Kenneth van Kempen speelt ook komen d seizoen voor BS Weert. Van Kempen debuteerde bij Weert in het seizoen 2004-2005. Na twee seizoenen vervolgde hij zijn opleiding in amerika. In 2010 keerde Van Kempen terug bij BS Weert. Hij gaat derhalve zijn zesde Limburgse seizoen in.

19
De Telegraaf meldt dat Jan-Wim Stals door de kortgedingrechter niet is teruggezet in zijn functie van directeur van de Nederlandse Basketball Bond. Stals had dat in een kort gedingprocedure geëist. Hij werd in november 2012 ontslagen en een week later vervangen door Frank Berteling.

De rechter heeft zich in zijn uitspraak niet beziggehouden met de inhoudelijke argumenten die aan het arbeidsconflict ten grondslag liggen. Het oordeel heeft betrekking op de verstoorde verhoudingen, waarvan de NBB naar het oordeel van de rechter meer schade zou kunnen ondervinden dan Stals.

De bond is inmiddels voor de derde keer een procedure bij het UWV gestart om Stals te kunnen ontslaan. Bij twee eerdere verzoeken kreeg de NBB nul op het rekest.

Stals overweegt nu een spoedprocedure in hoger beroep aan te spannen tegen de uitspraak van de kortgedingrechter.

19
Gisteren repte hij op de training van het Nederlands team gekscherend nog over “ik ben al een ouwe man”, vandaag maakt SPM Shoeters op de website van de club bekend dat Kees Akerboom junior voor drie seizoenen heeft bijgetekend. Akerboom – die de oudste is in de selectie van bondscoach Toon van Helfteren – debuteerde in het seizoen 2002-2003 in de eredivisie bij Den Bosch.

Maar de sleet zit nog lang niet op zijn spel. ‘Kleine Kees’ is onbetwistbaar een van de topspelers in de Dutch Basketball League. Hij speel de van 2004 tot 2006 in Groningen en gaat derhalve komend seizoen zijn tiende seizoen bij Den Bosch in.

Akerboom won twee landstitels en was daarnaast vier keer play-offsfinalist. Drie keer won hij de nationale beker, terwijl hij in totaal 5 keer in de finale stond. In het seizoen 2002-2003 werd hij uitgeroepen tot Rookie van het jaar. Een seizoen later was hij al uitgegroeid tot de Meest waardevolle speler van de eredivisie onder 23 jaar.

In het seizoen 2007-2008 won hij de Kees Akerboom Trofee – vernoemd naar zijn illustere vader – als beste driepuntschutter. In de twee daarop volgende seizoenen werd hij verkozen in het All Star Team.

Akerboom junior speelde 7 keer in de All Star Game. In 2010 werd hij met een score van 22 punten uitgeroepen tot MVP van de All Star Game. Tijdens de All Star Gala’s won hij in 2008 en 2009 de 3-Point Contest. In het seizoen 2006-2007 won Kees Akerboom met Den Bosch de Haarlem Basketball Week.

Met recht een Groot Speler dus, die heeft bijgetekend bij SPM Shoeters!

19
Zorg en Zekerheid Leiden blijft het proberen met Amerikanen op de spelverdelerspositie. Komend seizoen valt de eer te beurt aan Robert Holcomb-Faye, die met Aris Leeuwarden in de finale van de play-offs tegenover de Leidenaars stond.

De keuze voor Holcomb-Faye is een opmerkelijke. De Amerikaan ging vorig seizoen steeds solistischer optreden, terwijl Toon van Helfteren juist een coach is die hecht aan het collectief. Toch was ‘Whit’ Holcomb-Faye ook de man die afgelopen seizoen de meeste assists uitdeelde in de Dutch Basketball League.

Holcomb-Faye is al de derde spelverdeler voor Leiden. Sean Cunningham en Kasper Averink stonden voor komend seizoen al onder contract.

19
Het Nederlands team heeft de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Zwitserland met 78-83 verloren. In Belgrado schoten de Zwitsers in het vierde kwart met scherp vanachter de driepuntslijn. De gelijkopgaande wedstrijd werd bij een temperatuur van 33 graden afgewerkt.

Morgen treffen Nederland en Zwitserland elkaar opnieuw in Belgrado.

19
Een bevestiging in de vorm van een persbericht van Zorg en Zekerheid Leiden is er nog niet, maar Basketball+ komt met de primeur dat Joshua Duinker komend seizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat spelen. Duinker is een Australiër met een Nederlands paspoort, die afgelopen seizoen voor Caceres in Spanje uitkwam. In de nationale ploeg van bondscoach Toon van Helfteren (hé…) maakte hij in druk bij zijn eerste optredens voor het Nederlands team in Wit-Rusland.

20
Het Nederlands mannen basketballteam heeft zijn tweede oefenwedstrijd in Belgrado tegen Zwitserland na een tumultueus en spectaculair vierde kwart in winst omgezet. Achter 15 punten van Kees Akerboom en 11 van Arvin Slagter sleepte Oranje op karakter een 63-58 zege uit de strijd.

Het uitstekende optreden van Kees Akerboom viel samen met een mijlpaal in zijn interlandcarrière. De Bossche forward speelde zijn 75ste officiële interland voor Oranje.

Voor bondscoach Toon van Helfteren hebben de eerste twee oefentrips één ding op zeker aangetoond: reizen en spelen op dezelfde dag is voor het Nederlands team een ongelukkige combinatie. Was in Minsk Wit-Rusland na een slopende reis op de eerste speeldag nog te sterk, gisteren gebeurde met 78-83 hetzelfde tegen de Zwitsers. Maar net als in Minsk haalde Oranje ook in Belgrado zijn revanche op de tweede speeldag.

De overwinning moest van ver komen en legde voor bondscoach Van Helfteren wel meer bloot. Nederland had in de eerste drie kwarten teveel balverlies en kon het lengteoverwicht niet omzetten in reboundoverwicht. Bovendien liet de schotselectie met te grote regelmaat te wensen over.

Daar tegenover stond het defensief goede spel van Mohamed Kherrazi en Craig Osaikhwuwuomwan, maar vooral de opleving van de routiniers Kees Akerboom en Arvin Slagter. Bij een 46-40 achterstand in het vierde kwart schoot eerst Slagter een driepunter raak, meteen gevolgd door een driepunter met bonus van Kees Akerboom.

Tegen die ommekeer in de wedstrijd bleven de Zwitsers vechten. Met nog tien seconden op de klok en nog steeds een punt voorsprong voor Nederland (59-58) dwong de Oranje-defensie Zerland tot een 5 seconden overtreding. Op Sean Cunningham werd onmiddellijk een persoonlijke fout gemaakt, die de Leidse guard verzilverde in een 61-58 voorsprong. De druk die Nederland vervolgens op het innemen van de bal zette, bracht Oranje meteen weer het balbezit waaruit Joshua Duinker met een spetterdunk de wedstrijd in Nederlands voordeel kon beslissen: 63-58.

Daar waren met name de nodige decibellen van Toon van Helfteren en zijn tegenstrever Petar Aleksic aan vooraf gegaan. Falende arbitrage resulteerde in een bikkelharde wedstrijd. De Zwitsers zitten al veertien dagen in trainingskamp in Belgrado en de adrenaline kwam bijkans via de oren naar buiten. De heetgebakerde Servische coach van Zwitserland vond in Van Helfteren iemand die in volume niet onderdeed. Het onbeteugelde temperament leidde echter vooral tot een steeds hechter opererend Nederlands team.

Dat had via 15-6 tegen een achterstand van 27-21 bij rust aangekeken en ging het derde kwart uit met een achterstand van tien punten: 42-32. Een simpel rekensommetje leerde dan ook dat Oranje in het vierde kwart bijna net zoveel punten maakte als in de rest van de wedstrijd. En prestatie die behalve op de schutterskwaliteiten van Akerboom en Slagter vooral op conto van het collectief mocht worden bijgeschreven.

Van Helfteren had al voor de wedstrijd de inschatting gemaakt dat het verstandig zou zijn Worthy de Jong aan de kant te houden. De beweeglijke artiest van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden kampte met een lichte enkelblessure en werd uit voorzorg op de bank gehouden. Een beslissing die getuigde van een vooruitziende blik gezien het soms onverantwoord harde karakter van de wedstrijd.

Hoewel Zwitserland internationaal geen naam heeft die klinkt als een klok mag de ploeg die Aleksic nu aan het bouwen is bepaald niet worden onderschat. Met veel genaturaliseerde spelers spelen de Zwitsers een solide soort basketball, dat vanuit een goed verzorgde rebound en een snelle transitie zeer effectief is. Vooral doordat aan de andere kant van het veld het schot van de Zwitsers – naar Servisch model – trefzeker en goed verzorgd is.

Hoewel Oranje morgen met huiswerk terugkeert uit Belgrado heeft de ploeg andermaal aangetoond over veerkracht en teamspirit te beschikken. Vanuit die basis kan Van Helfteren gaan slijpen richting Estland, de eerste EK-kwalificatietegenstander van Oranje op 1 augustus in Den Bosch. De laatste mogelijkheid om het Oranjeconcept nog eens goed tegen het licht te houden wordt gevormd door twee oefenduels tegen België (in Hasselt en Andenne). Dan moet Nederland klaar zijn voor vier cruciale EK-kwalificatieduels.

Scores Oranje: Kees Akerboom 15, Arvin Slagter 11, Sean Cunningham 10, Joshua Duinker 9, Robin Smeulders 5, Ralf de Pagter 4, Mohamed Kherrazi 4, Craig Osaikhwuwuomwan 3, Stefan Mladenovic 2, Leon Williams 0, Jeroen van der List 0

21
Aris Leeuwarden heeft speler nummer zes voor komend seizoen binnen. Het is de 2.06 meter lange Jesse Markusse die afgelopen seizoen voor BC Apollo in Amsterdam speelde.

23
Aris Leeuwarden heeft een opvolger gevonden voor Whit Holcomb-Faye, meldt de club op haar site. Het is de 22-jarige, 1 meter 90 lange Darius Theus van Virginia Commonwealth University. De point-guard van de Rams sluit zich op 1 september bij de Friezen aan.

23
De Dutch Basketball League bestaat komend seizoen toch nog uit tien ploegen. Els de Groot van de FEB meldt dat zij vanochtend het inschrijfformulier van BC Apollo heeft ontvangen.

Op Basketball+ staat te lezen dat in de Apollohal – de basketballtempel van Nederland – komend seizoen een centre court houten vloer komt te liggen met baskets die vanuit het plafond zullen neerdalen. En dat BC Apollo nog wel wat centen kan gebruiken…

De beoogd coach in Amsterdam is Hakim Salem, die eerder al in beeld was bij de inmiddels gesjeesde plannen van Pioniers Almere. Salem moet in de hoofdstad Tyrone Marioneaux vervangen.

23
Sander van der Holst is door SPM Shoeters aangesteld als hoofd opleidingen van de club. Naast die functie zal de oud-international Sam Jones gaan assisteren bij het eerste team. Het nieuwe contract van Van der Holst heeft een looptijd van één seizoen.

De afgelopen drie seizoenen was Sander van der Holst verantwoordelijk voor de onder 20-selectie van Den Bosch, waarmee hij twee landstitels in de wacht sleepte. Daarnaast was hij de spreekbuis voor de internationals in crisistijd vanuit zijn rol bij de vakbond NL Sporter. Van der Holst sprong namens de spelers op de barricades, toen het bestuur van de NBB voor twee jaar de programma van de nationale mannenploeg en de onder 20-selectie wilde schrappen.

Met Sander van der Holst krijgt hoofdcoach Sam Jones tien seizoenen eredivisie-ervaring naast zich op de bank. Van der Holst debuteerde in het seizoen 1996-1997 bij Amsterdam. Hij won dat jaar de NBB Beker, doordat tegenstander Groningen de finale niet meer wilde spelen. De Groningers hadden de Amerikanen al naar huis en op vakantie gestuurd…

Na twee seizoenen Zwolle, speelde Van der Holst opnieuw voor Amsterdam. In die periode van vier seizoenen in de hoofdstad won hij drie landstitels, een FEB Cup en de finale van de AHBW.

Met twee seizoenen Nijmegen en een slotseizoen in Den Bosch kwam in 2006 een einde aan zijn eredivisiecarrière. Dat slotakkoord mocht er zijn. Den Bosch pakte met Van der Holst als captain de landstitel.

26
Marcel Aarts keert komend seizoen terug in Den Bosch. De 2 meter 14 lange center tekent een contract voor twee seizoenen. Aarts speelde eerder van 2002 tot 2011 in Den Bosch en de afgelopen twee seizoenen bij Magixx.

26
Het Nederlands team verliest de eerste van twee oefenwedstrijden tegen België. Oranje trekt in het snikhete Hasselt met 61-53 aan het kortste end. Vorig jaar opende Oranje een serie van twee oefenduels tegen de Belgen in Hoei met een 103-47 nederlaag.

Nederland staat bij rust met 30-20 achter, maar buigt dat in het derde kwart om in een 37-40 voorsprong. Zonder Arvin Slagter (voet) en Stefan Mladenovic (knie) die met lichte blessures uit voorzorg aan de kant worden gehouden.

Joshua Duinker is de Nederlandse topscorer met 11 punten. Worthy de Jong maakt al zijn tien punten na rust.

27
Aris Leeuwarden heeft zich voor komend seizoen versterkt met Stephen Lumpkins. De power forward komt van American University. Lumpkins is 2 meter 3 lang en heeft een opvallend carrièreverloop. Doordat hij door de Kansas City Royals werd gedraft, beproefde hij één seizoen zijn geluk als professioneel honkbalpitcher.

Naast Lumpkins is Aris nog steeds op zoek naar een ‘zware’ speler die op de 5-positie goed uit de voeten kan.

27
Bondscoach Toon van Helfteren kan met een goed gevoel huiswaarts keren uit het Belgische Andenne. Nederland verloor weliswaar ook het tweede oefenduel tegen de Belgian Lions (64-55), maar de bondscoach heeft voldoende aanknopingspunten om met vertrouwen naar het eerste EK-kwalificatieduel van komende donderdag in Den Bosch toe te werken.

Voor Van Helfteren persoonlijk was het jammer dat Nederland het goede spel in Andenne niet kon bekronen met een zege. Het was immers de vijftigste officiële interland van Van Helfteren als bondscoach.

Oranje speelde letterlijk en figuurlijk een sterke eerste helft en liep via 7-12 en 9-20 naar een maximale voorsprong van 17-31. Bij rust was de marge geslonken tot 28-33.

Zonder Arvin Slagter (lichte voetblessure) en met arbiters die uitsluitend de Brabanconne konden fluiten, hield Oranje in het derde kwart stand: 46-48. Daarna brak bij 50-49 het lijntje. De Belgen profiteerden van een licht reboundoverwicht, van teveel balverlies bij Oranje, maar vooral van de hulp van de partijdig leidende fluitisten.

Topscorers Oranje: Joshua Duinker 13, Worthy de Jong 13, Robin Smeulders 13, Kees Akerboom 9

28
Cashmere Wright is de nieuwe Amerikaanse spelverdeler van Donar. Wright stapt rechtstreeks van college (Cincinatti Bearcats) over naar Groningen. Hij is 23 jaar en 1.83 meter lang.

30
Tim Kamczyc speelt komend seizoen voor Aris Leeuwarden. Kamczyc, een 2 meter lange forward, komt van Cleveland State. Aris meldt op de website dat Kamczyc gescout werd door voormalig coach Erik Braal, die hem in Las Vegas coachte.

30
Joshua Duinker heeft vandaag een éénjarig contract getekend bij landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden. De Australische center met een Nederlands paspoort komt over van het Spaanse Caceres. Duinker is op dit moment dé ontdekking in het Nederlands team van de ‘Leidse’ bondscoach Toon van Helfteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten