2013-08: augustus 2013

01
Coach Niels Vorenhout heeft opnieuw een jong talent aan zijn selectie voor komend seizoen toegevoegd. Dit keer maakt de 2.02 meter lange Roel Aarts de overstap van de EiffelTowers Basketball Academy naar BS Weert.

02
De zege werd door bondscoach Toon van Helfteren bestempeld als een “verrassing”, het duizend koppige publiek door hem bestempeld als “onverwacht”. In Den Bosch versloeg Nederland gisteravond onverwacht Estland met 74-71 en zat de Maaspoort verrassend vol.

Dubbele winst voor Oranje dus. De ‘must win’ kwam een beetje ‘shaky’ tot stand. Nederland liep in de eerste twee kwarten vlot uit naar een voorsprong van maar liefst 18 punten, maar zag die kloof ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. En smelten deed het in de Maaspoort.

Des te fraaier, dat Oranje het hoofd uiteindelijk koel hield en de noodzakelijke zege veilig stelde.

Grote aderlating was het ontbreken van Arvin Slagter, die zich vrijdagavond verstapte en voorlopig voor langere tijd rust zal moeten houden. Ondanks het ontbreken van Slagter speelde Nederland defensief erg sterk en gedisciplineerd. Met Worthy de Jong (9), Robin Smeulders (9) en Joshua Duinker (8) als toprebounders overklaste Nederland Estland bij vlagen.

Toch kon het grote reboundsoverwicht (42 om 27) niet altijd even gemakkelijk worden omgezet in scores. Terwijl ooit-Olympisch kampioen Tiit Sokk, coach van de Esten, vooral klaagde over de ‘easy baskets’ die zijn spelers Oranje cadeau deden. De haperingen zaten vooral in de Oranje machine zelf.

Wat in het concept van Nederland duidelijk ontbreekt, is een Grote Leider op de spelverdelerspositie. Juist op die plek had ook Slagter voor iets van verlichting kunnen zorgen, zeker toen Sean Cunningham diep in de wedstrijd strompelend van het veld moest. Leon Williams komt er met rasse schreden aan, maar hij heeft nog niet de balvastheid die op dit niveau noodzakelijk is voor een ‘onaantastbare’ uitstraling.

Toch, zo pareerde aanvoerder Kees Akerboom: “Dit is een jonge en onervaren ploeg. Dat zag je aan de turnovers. Maar ondanks al die kleine foutjes, bleef iedereen tot het eind van de wedstrijd hard werken. En we boeken iedere dag progressie.”

02
Robbie Sihota speelt ook komend seizoen bij Matrixx Magixx Wijchen. hij heeft zijn contract met één seizoen verlengd. Magixx meldt op haar website dat coach Michael Schuurs “blij” is.

05
De nieuwe floor leader van SPM Shoeters heet Tony Johnson. De 1.83 meter lange Amerikaan komt rechtstreeks van Lafayette.

Den Bosch gaat voor vier Amerikanen dit seizoen, zo laat manager Jos Frederiks op de site van SPM Shoeters weten. “We zijn nu nog op zoek naar een echte center en twee Amerikanen voor op de wing. Dan worden er nog enkele jongens uit de opleiding doorgeschoven en is de ploeg compleet.”

Na Joshua Duinker heeft Zorg en Zekerheid Leiden weer een dikke dubbele meter voor onder de borden aangetrokken. De landskampioen haalt de 2.10 meter lange Jason Conrad van Chico State. Conrad tekent voor één seizoen met een eenzijdige optie van de club op een tweede seizoen.

Basketball+ ontdekte een zeer indringend verhaal over Conrad op de website van The Orion

05
GasTerra Flames heeft voor komend seizoen forward Dan Coleman gecontracteerd. Coleman, 2.06 meter lang, komt oorspronkelijk van de University of Minnesota. Daarna begon hij aan een Europese toernee die hem bij A. D. Vagos (Portugal), J.L. Bourg Basket en Vichy (Frankrijk) bracht. Afgelopen seizoen speelde Coleman in de Finse competitie voor Joensuun Kataja.

05
Aris Leeuwarden heeft zijn selectie voor het komende seizoen rond. Greg Washington is de laatste nieuwe aanwinst voor het team van Tom Simpson en Ed Molthoff. Washington komt over van het Deense Svendborg. Met Svendborg was hij (evenals Aris) verliezend finalist in de play-offs. Washington (26) is een center van 2.08 meter, die tijdens zijn collegeperiode speelde voor Hofstra University.

De volledige selectie ziet er als volgt uit: Dexter Hope, Tjoe de Paula, Enzo Swart, Jan van der Kooij, Tom Snikkers, Darius Theus, Tim Kamczyc, Stephen Lumpkins, Jesse Markusse en Greg Washington.

05
Hoewel de Amerikanen met Van Gend & Loos-wagens vol de Nederlandse competitie worden binnengereden, gaat Matt Bauscher zijn heil op Cyprus zoeken. Bauscher speelt komend seizoen bij Petrolina AEK Larnaca. Hij kwam in Nederland uit voor Aris Leeuwarden, GasTerra Flames Groningen en EiffelTowers Den Bosch.

06
Landstede Basketball heeft er weer een Amerikaan bij: Justin Stommes is een 2 meter lange, 24 jaar oude swingman. Stommes komt oorspronkelijk van Eastern Kentucky en speelde daarna in Duitsland (Eisbären Bremerhaven en Kirchheim).

De Churandi Martina-immitatie (“Ik ben blij”) gaat manager Adriaan van Bergen steeds beter af: “We zijn zeer te spreken over het aantrekken van Justin en hoe de selectie van Landstede Basketbal er nu uitziet. We hebben spelers die kunnen scoren, verdedigen en sterk zijn in de rebounds. Ten opzichte van vorig seizoen hebben we meer ervaring. Alleen Greiner is een ‘rookie’, de rest heeft al de nodige ervaring.”

07
Na een jaar afwezigheid zijn Tai Wesley en David Gonzalvez terug in de selectie van SPM Shoeters. Beide Amerikanen tekenden een contract voor één seizoen.

Wesley komt terug via Rouen, Gonzalvez via het klooster en het Oostenrijkse WBC Wels.

Ook Jos Frederiks doet een Churandi Martina-immitatie op de website van SPM Shoeters: “We zijn er erg blij mee dat we deze twee jongens terug hebben weten te halen. Met Tai halen we weer een echte low post in huis en de veelzijdigheid van David zal ook dit seizoen weer van grote waarde zijn. Daarnaast weten ze wat het is om in Den Bosch te spelen en zijn het geen onbekenden voor Sam Jones.”

08
Het Nederlands mannen basketballteam heeft in het Portugese Sines een flink stap gezet op weg naar de halve finales in de het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne. De ploeg van Toon van Helfteren hield in de slotfase het hoofd koel en sleepte een zwaarbevochten 57-59 zege uit het Portugese vuur.

De tweede groepswedstrijd was niet fraai, maar de spanning hield de neutrale, de Portugese en de Oranje fans voortdurend op het puntje van de stoel. Nederland blonk in twee factoren uit: de rebound en de geconcentreerde defensie. Vooral voor rust werd het reboundoverwicht in grote cijfers uitgedrukt: 23 – 12. Robin Smeulders en Joshua Duinker heersten onder de borden.

De Portugezen zochten en vonden hun toevlucht in de driepunter. De ploeg van Mario Palma nam er maar liefst 31. Diep in de wedstrijd leverde dat telkens aansluitingsscores op, maar de wedstrijd weigerde definitief te kantelen.

Toch weigerde Nederland even zo goed het karwei af te maken. Slordigheden, kleine foutjes, communicatiefouten binnen de lijnen, ze boden Portugal voortdurend uitzicht op beter tijden.

Via vrije worpen van Sean Cunningham en Kees Akerboom stond Nederland met meer dan 15 seconden te spelen op 57-59. De laatste Portugese aanval werd door de thuisploeg hopeloos om zeep geholpen, waarna Oranje weinig problemen had de laatste vier seconden uit te dribbelen.

Na twee wedstrijden leidt Oranje ongeslagen in poule B. Zaterdag volgt de uitwedstrijd in Tallinn tegen Estland.

09
Valentijn Lietmeijer stapt van Aris Leeuwarden over naar Landstede Zwolle. Daarmee heeft Herman van den Belt zijn selectie voor komend seizoen compleet.

Uit het persbericht van Landstede: “Landstede Basketbal is klaar voor het nieuwe seizoen. De selectie is compleet en bestaat nu uit Brad Loesing, Holden Greiner en Justin Stommes uit Amerika. Nieuwkomers Sergio de Randamie, Ewoud Kloos en Valentijn Lietmeijer. Gebleven zijn Kenrick Zondervan, Nikki Hulzebos en international Leon Williams. Daarnaast bestaat de selectie uit de jonkies Torben Tonjann, Emil van Veen en Lenno Witteveen. Zij gaan alle drie ook spelen in het U20 van de Basketball Academy Zwolle.

De complete selectie is te zien op de open dag van Landstede Basketbal en Landstede Volleybal op 22 september. Landstede basketbal zal dan om 14.00 uur spelen tegen BG Göttingen uit Duitsland. De dag zal meerdere activiteiten bevatten en uiteraard is de kersverse landskampioen van het volleybal, Landstede Volleybal, ook te in actie te zien.”

09
Dimeo van der Horst verruilt GasTerra Flames voor Matrixx Magixx, de ploeg waarvoor hij ook in het seizoen 2010-2011 uitkwam. Van der Horst gaat in Wijchen – volgens een persbericht van de club – “hoofdzakelijk als point guard” spelen.

09
Richard Patrick is door Matrixx Magixx Wijchen aangetrokken om de forwardpositie in te gaan vullen. Patrick is oorspronkelijk afkomstig van McNeese State (remember David Lawrence!!!) en speelde afgelopen seizoen in Australië voor Sandringham Sabres.

10
Op 91-jarige leeftijd is de Amerikaan McGregor overleden, meldt Jaap Hofman. McGregor bracht in de jaren zeventig met zijn Gilette All Stars de eerste Amerikanen naar Europa. Hij was de stuwende kracht achter de komst van Bill More en Gerhard Schreur in Haarlem bij Flamingo’s.

10
Een karaktervol en veerkrachtig Nederlands team heeft de return in en tegen Estland pijnlijk en onnodig met 64-63 verloren. Oranje miste in het vierde kwart 8 van de 10 vrije worpen. Worthy de Jong was de Nederlandse topscorer en toprebounder met 16 punten en 12 rebounds.

Als een donkere wolk hing het niet-meespelen van Mohamed Kherrazi boven de wedstrijd. Kherrazi werd door bondscoach Toon van Helfteren aan de kant gehouden, omdat de FIBA-commissaris de Nederlandse delegatie wees op de regel dat slechts één genaturaliseerde speler in actie mag komen. En zowel Kherrazi als Sean Cunningham zijn door de FIBA als ‘genaturaliseerd’ aangemerkt.

10
In de 750ste officiële interland van het Nederlands team heeft Sean Cunningham getekend voor het 15.000ste punt in een uitwedstrijd. Cunningham deed dat vlak voor tijd met een onvervalste driepunter.

Nederland verloor zijn jubileumwedstrijd in Tallinn met 64-63 van Estland.

14
Had Toon van Helfteren Oranje goed op de rit, besluit de FIBA de twee winstpartijen tegen Estland (74-71 in Den Bosch) en Portugal (59-57 in Sines) om te zetten in twee 0-20 nederlagen. Bovendien krijgt de zwaar armlastige NBB voor het tweede vergrijp een boete van 5.000 euro opgelegd.

Eén man – die bovendien weigert kennis te nemen van de talrijke vestrekte stukken waarmee het ongelijk van de FIBA kan worden aangetoond – adviseert secretaris-genraal Novak van FIBA Europe tot deze desastreuze beslissing. NBB en FEB geven aan “zeer sterk” te overwegen hoger beroep aan te tekenen.

De kwestie draait om Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi die volgens de NBB door de FIBA abusievelijk beiden zijn aangemerkt als genaturaliseerde spelers. Van Cunningham is voldoende bewijsmateriaal om aan te tonen dat hij als Nederland van geboorte moet worden beschouwd.

Feest in Estland dat de vrijdagavond laat voor de uitwedstrijd van Oranje in Tallinn bij de FIBA een verzoek had ingediend de spelersopgave van Oranje tegen het licht te houden. Wanneer de situatie blijft zoals hij is, dan doet het duel Nederland – Portugal van vrijdag in Leiden niet meer ter zake. Estland heeft zich nu gekwalificeerd, Portugal is definitief tweede en Nederland derde en laatste.

Een bijzonder hard gelach voor Toon van Helfteren, Sam Jones, Henk Kerssens, Karl Dorrepaal, Cees Damen en de spelers. Juist nu op het veld alle aanleiding werd gegeven de stemming rond Oranje te doen omslaan, zet de FIBA Nederland een onverteerbare hak.

14
Ali Farohkmanesh speelt komend seizoen voor SPM Shoeters. De Amerikaanse guard tekent een contract voor één seizoen in Den Bosch. Farohkmanesh kwam gedurende zijn college periode uit voor Northern Iowa. De afgelopen twee seizoenen speelde hij voor het Zwitserse Massagno Basket en WBC Wels in Oostenrijk, waar hij ploeggenoot was van David Gonzalvez.

Manager Jos Frederiks: “We hebben Ali gehaald voor de 2/1 positie. We halen met hem een geweldige schutter in huis die ook op de positie van point guard ingezet kan worden. Daarnaast is zijn ervaring in het Europese basketbal goed voor de balans in de ploeg.”

14
Naar verwachting speelt Aris Leeuwarden vanaf maart 2014 in een geheel vernieuwd sporthal Kalverdijkje. De capaciteit van de veredelde gymzaal zal dan bijna zijn verdubbeld van 900 tot 1.700 toeschouwers, meldt ‘Huis aan Huis’.

Dat Leeuwarden een echte topsportstad wordt niet alleen bewezen doordat de Friezen nu al over de ‘Aris ArenA’ spreken, maar ook doordat het wedstrijdprogramma van Aris is afgestemd op het wedstrijdprogramma van de kersverse eredivisionist voetbal, Cambuur Leeuwarden.

15
De 29-jarige Amerikaan Quentin Pryor brengt komend seizoen ervaring naar Groningen. Pryor speelde de voorbije seizoenen in Oostenrijk (ECE Bulls Kapfenberg) en Duitsland (Phoenix Hagen). Oorspronkelijk is hij afkomstig van Morehead State.

16
BS Weert heeft voor de komende drie seizoenen een nieuwe hoofdsponsor! Maxxcom gaat het shirt van de Limburgers sieren. Het bedrijf uit Venlo adviseert de zakelijke markt op het gebied van telecommunicatie.

16
Matrixx Magixx Wijchen heeft er in een klap drie spelers bij voor komend seizoen: Roger Franklin, Stefan Mladenovic en Nick Oudendag.

Franklin is een small forward die speelde voor de University of North Texas en Oklahoma State.

International Stefan Mladenovic komt uit de Rotterdamse school en speelde afgelopen seizoen voor Den Helder Kings. Hij maakte onder Toon van Helfteren recentelijk zijn debuut in Oranje.

Nick Oudendag speelde ook afgelopen seizoen voor Matrixx Magixx. Hij is de ultieme journeyman van het Nederlands basketball, die zelfs een seizoen voor drie verschillende teams in de eredivisie uitkwam.

16
Het Nederlands team wint in Leiden voor 1200 toeschouwers de laatste poulewedstrijd tegen Portugal met 71-53. Met drie zeges uit vier duels zou Oranje zich glansrijk hebben geplaatst voor de halve finales. De reglementen van de FIBA beslisten anders.

Toch zegt de Portugese bondscoach Mario Palma na afloop: “Wij hebben vanavond gespeeld tegen de beste ploeg uit deze poule. Nederland is de echte poulewinnaar.”

18
Technische man Martin de Vries maakt op Radio Noord duidelijk dat Ivica Skelin een ambitieuze opdracht heeft gekregen: meedoen om alle prijzen. Zelfs in Europa wil GasTerra Flames van zich doen spreken.

20
De website Basketball+ meldt dat Berend Weijs, Aron Royé en Jeremy Ormskerk ook volgend seizoen in de kleuren van BC Apollo te bewonderen zijn.

20
De Nederlandse Basketball Bond heeft in samenspraak met de Federatie Eredivisie Basketballclubs besloten geen beroep aan te tekenen tegen de sancties die FIBA Europe aan de NBB heeft opgelegd. FIBA Europe heeft twee zeges van het Nederlands mannenteam omgezet in reglementaire nederlagen wegens het gelijktijdig meespelen van twee vermeend genaturaliseerde spelers, daar waar het meespelen van slechts één genaturaliseerde speler is toegestaan. Nederland liep daardoor plaatsing voor de halve finales van de EK-kwalificatie mis.

Nu FIBA Europe kenbaar heeft gemaakt dat het instellen van beroep geen opschortende werking heeft en de beroepsprocedure langdurig kan uitpakken, vervalt de primaire doelstelling van het beroep. Henk Reekers, voorzitter van de FEB: “Linksom of rechtsom, wij kunnen in een beroepsprocedure geen sportieve genoegdoening halen. De uitschakeling voor de halve finales is voor de spelers en de staf van Oranje een drama en daarin kunnen wij helaas, helaas geen verandering brengen. Ook wanneer wij een eventueel beroep zouden winnen, kunnen de sportieve consequenties volgens FIBA Europe niet terug worden gedraaid.”

NBB en FEB houden onverminderd vast aan hun inhoudelijk gelijk in het dispuut over de gelijktijdige speelgerechtigdheid van Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham. Frank Berteling, directeur van de NBB: “De FIBA beschikt inmiddels over alle benodigde papieren. Dit probleem zal zich in de toekomst dan ook niet meer voordoen. Wij zullen daar bovenop zitten.”

De inhoudelijke component van het geschil gaat echter vergezeld van een technisch-procedurele component. De technisch-procedurele twistpunten zijn onderhevig aan interpretatie, waardoor de inschatting van de haalbaarheid van een voor de NBB en FEB gunstige uitkomst van een eventuele beroepsprocedure sterk wordt bemoeilijkt.

Bovendien heeft FIBA Europe aangegeven met de NBB in discussie te willen over de problemen van de voorbije weken. De insteek van de NBB daarbij is dat de status van de betrokken spelers voor de toekomst wordt geregeld en dat de opgelegde boete van 5.000 euro komt te vervallen. NBB en FEB vinden het – ook met het oog op de toekomstige relatie met FIBA Europe – verstandiger voor die weg van dialoog te kiezen.

Afgelopen weekeinde heeft de FEB een gesprek gevoerd met bondscoach Toon van Helfteren. In dat gesprek heeft Van Helfteren aangegeven in de sportieve ontwikkelingen rond Oranje het volste vertrouwen te hebben om zich voor een langere periode te willen committeren aan de doelstellingen van het Nederlands team. Van Helfteren ziet met de huidige spelersgroep en de terugkeer van geblesseerde spelers en spelers die om andere redenen de afgelopen weken niet voor Oranje beschikbaar waren meer dan voldoende sportief perspectief om in 2014 tijdens de volgende EK-kwalificatiecyclus alsnog een ticket voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne in de wacht te slepen.

21
Jeremy Ormskerk stapt komend seizoen van BC Apollo Amsterdam over naar Maxxcom BS Weert. Ormskerk speelde ook in het seizoen 2008-2009 in Limburg.

21
Thomas de Jager mag komend seizoen vanaf de bank van Maxxcom BS Weert aan het grote werk in de Eredivisie gaan ruiken. De Jager komt uit de eigen opleiding en is pas 16 jaar oud. Hij is de zoon van Michael de Jager, oud-international en voorzitter van Maxxcom BS Weert.

23
Jean-Marc Jaumin krijgt komend seizoen in de persoon van Mike Nahar veel ervaring naast zich. Nahar wordt assistent-coach bij Den Helder Kings. Volgens de website van Den Helder Kings zal Nahar samen met Mitchel Kouwijzer de Kings Academy en het Kings Care programma vorm gaan geven.

23
Pim de Vries, Vincent Nguyen en Frerik Adriaans tekenen alle drie een contract voor één seizoen en completeren daarmee de selectie van SPM Shoeters Den Bosch.

Op de website van de Bossche club zegt algemeen manager Jos Frederiks: “Het zal voor deze jongens vooral een jaar van leren worden. Ze maken volledig deel uit van de selectie en zullen voor de nodige minuten nog meespelen bij de jeugd van SPM.”

Voor De Vries en Nguyen gaat het tweede leerjaar in. Adriaans debuteert op het hoogste niveau.

27
Rob van Essen zwemt op 8 september mee in de Amsterdam City Swim. De oud-international gaat gesponsord 2013 meter door het Amsterdamse grachtenwater afleggen. Het geld dat Rob van Essen met zijn actie ophaalt, komt ten goede aan de bestrijding van de spierziekte ALS.

Vorig jaar was de Amsterdam City Swim nog 15 meter langer en zwom er een zeer promonente Nederlander mee: de huidige koningin Maxima.

30
Tomas Breel, Yannick Franke, Jake Prins en  Bas Nelemans zijn de vier spelers die Zorg en Zekerheid Leiden komend seizoen vanaf de bank aan ‘Het Grote Werk’ wil laten ruiken. De landskampioen werkt met acht contractspelers en zoekt nog naar een Amerikaanse versterking. “Met driepuntrange” volgens de site van ZZ Leiden.

Breel speelde afgelopen seizoen al in de eredivisie. De overige drie zijn debutanten. Yannick Franke is de zoon van oud-international Rolf Franke en de kleinzoon van de recente overleden oud-international Wim Franke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten