2014-02: februari 2014

01
De starters voor de All Star Game in Den Helder zijn gekozen. In de nieuwe opzet spelen in de All Star Game de Nederlanders uit de Dutch Basketball League tegen de buitenlanders. De Nederlandse starters zijn: Leon Williams, Arvin Slagter, Stefan Wessels, Kees Akerboom en Ross Bekkering. Voor de buitenlandse ploeg starten: La’Shard Anderson, Cashmere Wright, Justin Stommes, Jason Dourisseau en Tai Wesley.

03
Het Nederlands team loot in Barcelona voor de laatste EK-kwalificatieronde tegen Montenegro, Israël en Bulgarije. De wedstrijden worden in augustus gespeeld. Nederland speelt zijn eerste kwalificatieduel in Groningen. Oranje moet poulewinnaar worden of zich bij de zes beste nummers twee van de zeven poules plaatsen om zich te kwalificeren voor het EK van 2015 in Oekraïne.

Alexander Volkov geeft in het Majestic Hotel in Barcelona aan dat de basketballwereld zich geen zorgen moet maken over de politieke strubbelingen in zijn land. Volkov: “De organisatie van het EK ligt volledig op koers. Het EK zal fantastisch worden. Ik beloof u het beste EK in de geschiedenis van het basketball.”

04
Aris Leeuwarden plaatst zich ten koste van Challenge Sports Rotterdam voor de halve finale van de strijd om de NBB Beker. De Friezen winnen met 78-69.

08
Sean Cunningham en Nate Healy worden door de Tucht en Geschillen Commissie (TGC) voor één wedstrijd geschorst. De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden en Aris Leeuwarden hebben hun straf al uitgezeten en zijn per direct weer inzetbaar.

08
Met een niets aan duidelijkheid te wensen overlatende 68-86 zege maakt GasTerra Flames een einde aan de zegereeks van Den Helder Kings. De teller blijft voor de Noord-Hollanders op 14 competitieoverwinningen op rij steken.

08
Na de nederlaag tegen GasTerra Flames maakt Den Helder Kings bekend een nieuwe Amerikaan te hebben aangetrokken. Het is de 1.85 meter lange guard J.P. Primm, die “vanaf de bank” de druk op Rogier Jansen en Emmanuel Ubilla moet verlichten. Primm komt oorspronkelijk van North Carolina at Asheville. Daarna speelde hij professioneel voor Nanterre (Franrkijk), BC Kiev (Oekraïne) en Titanes Del Distrito Nacional (Dominicaanse Republiek).

10
Bondscoach Toon van Helfteren selecteert 42 spelers voor Oranje. Het Nederlands team begint op 30 juni met de voorbereiding op de EK-kwalificatiecyclus, die op 10 augustus van start gaat met een uitwedstrijd tegen Bulgarije. Op 13 augustus speelt Nederland dan voor het eerst thuis tegen Israël.

De selectie telt 15 debutanten. Alle spelers van de vorige EK-kwalificatiecyclus zijn opnieuw in de voorselectie opgenomen.

De 42 zijn: Kevin Bleeker (Canisius College, USA), Charlon Kloof (St. Bonaventure, USA), Olaf Schaftenaar (Oregon State University, USA), Thomas van der Mars (University of Portland, USA), Henk Norel (CAI Zaragoza, Spanje), Roeland Schaftenaar (Breogan, Spanje), Kevin van Wijk (Oviedo, Spanje), Robin Smeulders (EWE Baskets Oldenburg, Duitsland), Philip Bach, Rogier Jansen, Max van Schaik, Ties Theeuwkens en Jeroen van der List (allen Den Helder Kings), Ross Bekkering, Thomas Koenis, Craig Osaikhwuwuomwan, Arvin Slagter en Jessey Voorn (allen GasTerra Flames Groningen), Stefan Mladenovic, Nick Oudendag, Sjors Poels, Dimeo van der Horst en Matthew van Tongeren (allen Matrixx Magixx Wijchen), Aron Royé, Lucas Steijn en Berend Weijs (allen BC Apollo Amsterdam), Marcel Aarts, Kees Akerboom, Ralf de Pagter en Stefan Wessels (allen SPM Shoeters Den Bosch), Dexter Hope (Aris Leeuwarden), Sean Cunningham, Worthy de Jong, Joshua Duinker en Mohamed Kherrazi (allen Zorg en Zekerheid Leiden), Ivan Filipan, Robert Krabbendam en Don Rigters (allen Challenge Sports Rotterdam), Sjors Besseling en Kenneth van Kempen (beiden Maxxcom BS Weert) en Leon Williams en Nikki Hulzebos (beiden Landstede Basketball Zwolle).

10
Team Noord speelt tijdens de All Star Game onder 23 met elf man. De ploeg van Hakim Salem mist Leon Williams die nota bene mag starten in de All Star Game voor zijn grotere broers. Ook Team Zuid mist één speler. Joost Padberg kan wegens een blessure niet meedoen.

De spelers voor Noord zijn: Dexter Hope (Aris Leeuwarden), Jos van der Laan (BC Apollo Amsterdam), Yannick van der Ark (GasTerra Flames Groningen), Valentijn Lietmeijer (Landstede Basketball Zwolle), Joël Brandt (BC Apollo Amsterdam), Gian Slagter (BC Apollo Amsterdam), Steve Bleeker (Den Helder Kings), Max van Schaik (Den Helder Kings), Quincy Treffers (Den Helder Kings), Jesse Markusse (Aris Leeuwarden) en Benny van der Reijden (GasTerra Flames Groningen).

Voor Zuid – gecoached door Niels Vorenhout – komen in actie: Akeel Eduardo (Maxxcom BS Weert), Stefan Mulder (Maxxcom BS Weert), Roel Aarts (Maxxcom BS Weert), Joost Padberg (Maxxcom BS Weert), Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam), Don Rigters (Challenge Sports Rotterdam), Bart Stolk (Challenge Sports Rotterdam), Dimeo van der Horst (Matrixx Magixx Wijchen), Mike Schilder (SPM Shoeters Den Bosch), Kasper Averink (Zorg en Zekerheid Leiden), Matthew van Tongeren (Matrixx Magixx Wijchen) en Pim de Vries (SPM Shoeters Den Bosch).

11
De beste driepuntschutter van Nederland – Kees Akerboom – zal tijdens het All Star Gala weer mee mogen doen om de prijzen. Vorig seizoen ontbrak Akerboom bij de 3-Point Contest.

De concurrentie komt van: Arvin Slagter (GasTerra Flames), Raymond Cowels (Den Helder Kings), Thijs Vermeulen (Matrixx Magixx Wijchen), Justin Stommes (Landstede Basketball Zwolle), David Gonzalvez (SPM Shoeters Den Bosch), Sean Cunningham (Zorg en Zekerheid Leiden) en Tjoe de Paula (Aris Leeuwarden).

De FEB heeft het volstrekt onzalige idee opgevat om tijdens het gecombineerde gala de mannen tegen de vrouwen te laten schieten.

12
Oud-winnaar Jeroen van der List meldt zich als eerste voor de Dunk Contest tijdens het All Star Gala. Het streven is dat alle DBL-clubs een speler naar de Dunk Contest gaan afvaardigen. Om deelname te stimuleren, kan de winnaar een bedrag van 250 toucheren. Clubs en spelers stonden de voorbije jaren bepaald niet te trappelen om aan de Dunk Contest mee te doen.

12
De deelnemers aan de All Star wedstrijd zijn bekend. De starters werden al gekozen door het publiek. De coaches van de DBL-teams hebben beide banken vol gezet. De Nederlandse spelers uit de Dutch Basketball League (onder leiding van de bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones) spelen tegen de buitenlanders (met Ivica Skelin en Jean-Marc Jaumin aan het roer).

Nederland (starters): Leon Williams, Arvin Slagter, Ross Bekkering, Stefan Wessels en Kees Akerboom. Vanaf de bank: Joshua Duinker, Sean Cunningham, Worthy de Jong, Rogier Jansen, Jeroen van der List, Aron Royé en Kenneth van Kempen.

Buitenland (starters): Tai Wesley, Justin Stommes, La’Shard Anderson, Cashmere Wright en Jason Dourisseau. Vanaf de bank: Dan Coleman, PAtrick Richard, David Gonzalvez, Holden Greiner, Darius Theus, Justin Knox en Emmanuel Ubilla.

13
Zorg en Zekerheid Leiden en Matrixx Magixx Wijchen bereiken eindelijk overeenstemming over de datum van hun tweede NBB Bekerduel. Dat wordt 19 februari in Leiden. Oorspronkelijk stond op die dag de competitiewedstrijd Matrixx Magixx – ZZ gepland, maar dat duel moet wijken.

13
GasTerra Flames plaatst zich voor de halve finales van de strijd om de NBB Beker. De Groningers verslaan Den Helder Kings met 67-59. Het eerste duel was in 85-85 geëindigd. In de halve finale wordt bekerhouder SPM Shoeters Den Bosch de volgende tegenstander van de Groningers

14
GasTerra-ploeggenoot Jessey Voorn kon er op Twitter niet over uit, dat zijn ploeggenoot Maarten Bouwknecht niet was uitgenodigd voor het All Star Gala. Nu mag Bouwknecht alsnog meedoen aan de All Star Game onder 23, omdat Leon Williams als starter is gekozen in de Grote All Star Game.

15
Na Francisco Elson gaat ook oud-NBA-speler Dan Gadzuric zijn heil zoeken in Iran. Gadzuric tekent bij Patrochimi Bandar Imam uit Mahsahr.

15
Patrick Kathmann keert terug als teammanager van het Nederlands damesteam. Kathmann werkte al eerder (tot 2011) als manager van de Dutch Angels samen met bondscoach Meindert van Veen. In de tussentijd was Kathmann onder andere toernooidirecteur van het WK Basketball voor meisjes onder 17.

15
Henk Norel wordt vader. De international en zijn vrouw Geke zijn uitgerekend voor 10 augustus. Precies de dag waarop Nederland zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2015 in Oekraïne moet spelen…

15
Leuke actie rond Jeroen van der List. De tweevoudig winnaar van de Dunk Contest tijdens het All Star Gala is bereid een dunk in te studeren die door een fan is bedacht. Suggesties kunnen worden gemaild. Om deelname aan de Dunk Contest aantrekkelijker te maken, wordt bovendien een geldprijs van 250 euro uitgeloofd.

16
De ‘benefietwedstrijd’ van BC Apollo levert niet alleen volle tribunes op in de Apollohal. De thuisclub laat het publiek volledig in de steek met een draak van een wedstrijd. Het wordt 43-73 voor Matrixx Magixx Wijchen. Gelukkig. het bestuur van BC Apollo geeft hoopvolle signalen af met het oog op de financiële toekomst van de eredivisieclub.

16
In het Europese circuit had Henk Norel zijn Spaanse terugkeer al gevierd, nu is de center van CAI Zaragoza na een afwezigheid van bijna acht maanden ook terug in de ACB. Met dank aan de zieke Georgiër Shermadini. Op en tegen Tenerife wordt het 75-78.

18
De terugkeer van La’Shard Anderson levert Challenge Sports Rotterdam geen zege op. De Rotterdammers verliezen van Maxxcom BS Weert met 59-53. Het is voor de Limburgers de tweede zege van het seizoen…

19
Ivan Filipan wordt opgeroepen voor het All Star Gala. De speler van Challenge Sports Rotterdam krijgt alsnog een plek in de wedstrijd voor spelers onder 23 jaar.

19
Jos Frederiks is de nieuwe CEO van SPM Shoetrade, het bedrijf dat de Brabantse basketballers sponsort. Frederiks nam de als manager de herstructurering van het Bossche basketball ter hand na het verdwijnen van sponsor Eiffel.

19
Zorg en Zekerheid Leiden plaatst zich met een 76-73 zege op Matrixx Magixx Wijchen voor de halve finale van de strijd om de NBB Beker. Het is voor de regerend landskampioen met de hakken over de sloot. In Wijchen werd het immers 62-61 voor de thuisclub. Bovendien wordt de nieuwe Amerikaanse aanwinst DeJuan Wright met een handblessure nof tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis gebracht.

20
De hand van DeJuan Wright is een Leids ziekenhuis in het gips gezet. De kersverse Amerikaanse aanwinst van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden zit met een gebroken middenhandsbeentje vier tot zes weken aan de kant. Wright raakte geblesseerd in het bekertreffen met Matrixx Magixx Wijchen. Pas zijn derde duel voor Leiden…

21
Patrick Richard is toegevoegd aan de lijst van acht spelers die tijdens het All Star Gala in Den Helder elkaar gaan betwisten in de 3-Point Contest. Richard vervangt Tjoe de Paula die kampt met een longontsteking.

21
Kees Akerboom en Toon van Helfteren zijn de echte ‘die hards’ van het All Star Gala. Kees Akerboom junior speelt voor de achtste keer in de All Star Game. Dit keer bij de verzameling Nederlanders, want voor de negentiende keer in de historie van het Gala is het karakter van de All Star Game aangepast. In de zeven voorgaande All Star Games kwam ‘Kleine Aak’ tot een totaal van 82 punten.

Voor Toon van Helfteren wordt het Gala in Den Helder zelfs een mijlpaal. De coach van Zorg en Zekerheid Leiden staat nota bene voor de tiende keer op het All Star Gala. Dit keer in de hoedanigheid als coach van Nederland. Het is de vijfde keer dat Van Helfteren in de All Star Game als coach optreedt. De andere vijf keren was Van Helfteren speler in de All Star Game. Wat het nog meer bijzonder maakt, is dat Van Helfteren precies 35 jaar geleden voor het eerst in de All Star Game speelde. In 1979 debuteerde hij met 5 punten.

23
De fantasieparing Nederland – Buitenlanders tijdens het All Star Gala is – in een wedstrijd zonder verdediging en (bijna) zonder persoonlijk fouten – gewonnen door de Nederlandse spelers. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren versloeg de Amerikanen met 123-122. Jeroen van der List wordt uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

23
Quincy Treffers wordt met 27 punten niet alleen topscorer van de All Star Game voor spelers onder 23 jaar, het levert hem ook de MVP Trofee op. Noord (met Treffers en onder leiding van Hakim Salem) wint van Zuid (Niels Vorenhout) met 122-112.

23
De vrouwen zijn terug op het All Star Gala in Den Helder en vieren hun rentree in de All Star Game met een 91-83 zege van Noord-Holland op de Rest van Nederland. Esther Fokke van CTO Amsterdam wordt tot MVP van de wedstrijd met wonderlijke teams uitgeroepen.

23
Arvin Slagter is de beste driepuntschutter tijdens het All Star Gala. In de finale verslaat hij Kees Akerboom. Met 17-11 is hij bovendien ook te sterk voor Loyce Bettonville, die de titel bij de vrouwen voor zich opeist.

23
Jeroen van der List gaat 250 euro rijker naar huis na afloop van het All Star Gala. De Center van Den Helder Kings wint de Dunk Contest onder andere door over een quad te denken en een bal die tegen de achterkant van het bord wordt gegooid aan de voorkant alsnog door de ring te rammen.

27
Aris Leeuwarden ontslaat – de dag na de 90-65 nederlaag in Zwolle – coach Ed Molthoff. Tom Simpson gaat de taken interim overnemen. Voor het seizoen waren de rollen precies omgekeerd. Toen nam Molthoff de taken van de beoogde hoofdcoach Simpson over…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten