2014-04: april 2014

02
Tijdens het eerste duel in de eerste ronde van de play-offs tegen Loon Lions landsmeer loopt Laura Cornelius een ernstige blessure op. De international van CTO Amsterdam scheurt een kruisband en is negen tot twaalf maanden uitgeschakeld.

02
Orca’s gaat komend seizoen in de tweede klasse van het rayon spelen. De afdeling heet dan overigens ‘Hoofdklasse’. De kampioen van de promotiedivisie is er niet in geslaagd een nieuwe geldschieter voor komend seizoen te vinden en grijpt de stap terug aan om Urker talent te laten doorstromen naar het eerste team.

02
Om de doorstroming van talent naar de Dutch Basketball League te bevorderen worden niet de matige Amerikanen en masse naar huis gestuurd, maar wordt de Dutch Talent League bedacht. De DBL-teams zijn in 204-2015 verplicht met een team in deze nieuwe league uit te komen. De ploegen bestaan hoofdzakelijk uit speler tot 23 jaar, maar voor twee ‘oudere jongeren’ tot 25 jaar wordt een uitzondering gemaakt.

Ook niet DBL-verenigingen kunnen proberen een plek in de DTL te bemachtigen. Ze moeten dan wel eerst langs een ‘tijdelijke’ ballotagecommissie.

03
Deze week is de stemming geopend voor de seizoenprijzen. Aan het eind van de reguliere competitie wordt traditioneel een serie persoonlijke prijzen uitgereikt. Om de traditie nog sterker te maken, is het aantal prijzen uitgebreid en de procedure vastgelegd.

Naast de gebruikelijke prijzen wordt een aantal prijzen uit het verleden in ere hersteld en zal dit jaar ook een nieuwe prijs worden uitgereikt: Sixth Man of the Year, zeg maar de beste speler die van de bank komt in de Dutch Basketball League.

Drie prijzen uit het verleden zullen opnieuw worden geïntroduceerd. Aan het eind van de reguliere competitie zullen de vijf beste verdedigers worden opgenomen in het All Defense Team en zullen de vijf beste rookies het All Rookie Team vormen. De verkiezing voor het All Defense Team werd in 1982 afgeschaft. Alleen in 2007 werd in Nederland een All Rookie Team gekozen.

08
Helaas. Hersendode idioten zitten kennelijk ook in het basketball. Challenge Sports Rotterdam mag met de bus van Feyenoord naar de uitwedstrijd tegen Den Helder Kings. Na de 77-58 nederlaag wacht de Rotterdammers een tweede domper: de bus is beklad met weinig vriendelijks…

09
Voor 150.000 euro wil Groningen laten onderzoeken of het mogelijk is Martiniplaza in de toekomst te verplaatsen. Omdat er aan de speellocatie van de Flames nogal wat achterstallig onderhoud moet plaatsvinden, trekt de stad 6,6 miljoen euro voor die werkzaamheden uit.

09
Kenneth van Kempen is de beste rebounder van het seizoen 2013-2014 in de Dutch Basketball League. Van Kempen trok dit seizoen gemiddeld 8,91 rebounds per wedstrijd naar beneden.

10
Peter van Paassen is door de NBB benoemd tot bondscoach 3×3. Van Paassen gaat de seniorenteams en de onder 18-selecties van zowel de mannen als de vrouwen onder zijn hoede nemen. De FIBA komt in de zomer van 2014 met een EK-kwalificatietoernooi naar Amsterdam. Ook de nationale kampioenschappen 3×3 zullen in Amsterdam, bij het Olympisch Stadion, worden gehouden.

10
Na vijf jaar sponsoring houdt GasTerra het in Groningen als hoofdsponsor voor gezien. Het energiebedrijf gaat echter niet weg en heeft een mooie geste in petto voor de Groningers, die hard op zoek zijn om de begroting voor komend seizoen op peil te krijgen. GasTerra kondigt aan in ieder geval nog twee jaar als partner aan Flames verbonden te zullen blijven.

12
Na drie jaar opleiding bij CTO Amsterdam vertrekt Britt Zappeij naar Amerika. Zappeij gaat spelen voor Fordham University.

13
SPM Shoeters wint in de Apollohal met 43-67 van BC Apollo. De Bosschenaren kregen in hun lange, lange historie nog nooit zo weinig punten tegen in een wedstrijd.

14
De uitschakeling in de play-offs van Lekdetec.nl Batouwe Bemmel markeert het einde van de loopbaan van Anouk Biesters. Chronische knieproblemen dwingen de international tot stoppen.

15
Peter van Noord keert terug op de bank bij Oranje. De 94-voudig international gaat Toon van Helfteren en Sam Jones assisteren in de aanloop naar en bij de EK-kwalificatiewedstrijden van augustus 2014 tegen Montenegro, Bulgarije en Israël. Van Noord was ooit teammanager van Oranje, toen Van Helfteren in zijn eerste periode als bondscoach actief was en de huidige teammanager, Henk Kerssens, Van Helfteren assisteerde. In de zomer van 2012 zat Van Noord naast Jan Willem Jansen op de bank bij het Nederlands team.

16
Wat een beetje kritiek van Herman van den Belt al kan doen… Valentijn Lietmeijer gooit 10 uit 16 driepunters binnen voor in totaal 34 punten in de wedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam. Landstede wint dan ook royaal: 99-65. De tien van Lietmeijer zijn geen record. Voor een evenaring had hij 11 keer raak moeten schieten en voor een nieuwe record 12 keer. Zegt Herman van den Belt na afloop: “Als ik dit had verwacht, dan had ik hem het hele jaar wel opgesteld.” Pardon???

17
Het Helderse Maritiem-toernooi, dat in 2013 voor de start van de competitie werd gehouden, laat het bij één editie. Financieel niet aantrekkelijk. Liège Basket resteert als enige winnaar op de erelijst.

17
Het liep al niet zo lekker met La’Shard Anderson, nu wordt duidelijk waarom. De guard van Challenge Sports Rotterdam ondergaat een kijkoperatie aan de pijnlijke pols die hem sinds de jaarwisseling parten speelt. Opmerkelijke keuze toch, om zo vlak voor de beslissende wedstrijd in de competitie met het oog op de bezetting van de play-offplaatsen alsnog een operatie te laten verrichten…

18
Naomi Halman verlaat aan het einde van het seizoen het Italiaanse Gesam Gas Lucca. Halman speelt in het seizoen 2014-2015 in de Franse competitie voor Montpellier.

19
Het gaat knarsend en piepend maar Zorg en Zekerheid Leiden sluit het reguliere seizoen in de Dutch Basketball League af met de vierde plaats en dus met thuisvoordeel in de kwartfinale van de play-offs. Landstede Zwolle wordt vijfde na de 79-75 nederlaag in Leiden.

19
Met een gemiddelde van 16,91 punten per wedstrijd is Darius Theus van Aris Leeuwarden de topscorer van de Dutch Basketball League, seizoen 2013-2014. Lang zag het ernaar uit dat die titel glansrijk naar La’Shard Anderson zou gaan, maar een slepende polsblessure gooide voor de spelverdeler van Challenge Sports Rotterdam alsnog roet in het eten.

19
Alleen de allereerste vrije worp in de Dutch Basketball League miste Kees Akerboom. Daarna schoot de forward van SPM Shoeters Den Bosch 58 keer op rij raak. Akerboom beëindigt in Den Helder het seizoen met 58 uit 59 vrije worpen. In al zijn officiële duels dit seizoen was Akerboom nota bene goed voor 81 uit 82 vrije worpen. De streak in officiële duels duurt nu al 79 vrije worpen lang. Zonder te missen!

19
Doordat Maxxcom BS Weert in Rotterdam van Challenge Sports wint (71-76) eindigen de Rotterdammers als negende en mag BC Apollo Amsterdam (ondanks een nederlaag tegen Aris Leeuwarden) zich gaan opmaken voor de play-offs. De zege van de Limburgers is overigens hun eerste uitzege van het seizoen.

20
Het bestuur van BC Apollo Amsterdam is op zijn zachtst gezegd not amused over het onmigelijke tijdstip waarop de thuiswedstrijd in de kwartfinale van de play-offs tegen GasTerra Flames moet worden gespeeld. Dat tijdstip op 27 april is namelijk… 11.00 uur ‘s ochtends. Apollo beticht de competitieleider ervan geen rekening te hebben gehouden met Koningsdag en GasTerra Flames van halsstarrigheid om met de eerste wedstrijd in de serie niet naar de woensdag te willen. De penningmeester van BC Apollo dreigt de allergrootste verliezer van de eerste ronde in de play-offs te worden.

20
Lekker, zo vlak voor de start van de play-offs. Ligt GasTerra Flames op ramkoers voor de dubbel, reppen de geruchten van nog meer schulden en het uitblijven van een opvolgers voor GasTerra. Voorzitter Gert Kiel smeekt op RTV Noord haast om de hand van het Groninger bedrijfsleven.

21
Arvin Slagter is door de spelers en de coaches van de Dutch Basketball League en vertegenwoordigers van de media uitgeroepen tot Most Valuable Player of the year. De guard van GasTerra Flames Groningen werd bovendien gekozen in het All Star Team en het All Defense Team.

21
De vrouwen van Binnenland komen in de finale van de play-offs in eigen huis op een 2-0 voorsprong tegen Loon Lions. Wedstrijd 2 wordt met groot verschil gewonnen: 83-64.

22
Een dan na de nederlaag tegen Weert en het missen van de play-offs maakt Challenge Sports Rotterdam bekend dat het Ferry Steenmetz geen nieuw contract als coach zal aanbieden. Wie wel, blijft een vraag. Voorzitter Dave de Held laat via een persbericht weten dat hij Steenmetz niet de man vindt “om volgende stappen te zetten”.

Achter de schermen rommelt het behoorlijk in Rotterdam…

24
De haven van Den Helder wordt onder de naam Port of Den Helder bondgenoot van Den Helder Kings. De samenwerking biedt commerciële perspectieven. Den Helder verandert vlak vóór de start van de play-offs de clubnaam in Port of Den Helder Kings. Een nick name vóór en een nick name ná de plaatsnaam. En de FEB vindt het allemaal best…

24
De kwartfinales van de play-offs openen met drie veegpartijen en één ‘normale’ uitslag. Zorg en Zekerheid Leiden rolt in de vijf Meihal Landstede Zwolle ongegeneerd op met 77-58. Lijstaanvoerder GasTerra Flames heeft weliswaar wat last met BC Apollo Amsterdam (58-50), maar komt toch ook royaal weg: 81-52. Port of Den Helder Kings komt pas in de tweede helft op gang tegen Matrixx Magixx Wijchen: 77-65.

Giga is het verschil tussen SPM Shoeters Den Bosch en Aris Leeuwarden. De Bosschenaren springen in het tweede kwart van 26-16 naar 66-33 bij rust. De teller stopt pas bij 110-63. Die 40 punten in het tweede kwart zijn een evenaring van het record van de meeste punten in één kwart. En dat in de play-offs…

24
Kees Akerboom schiet in het eerste play-offduel tegen Aris Leeuwarden vier vrije worpen feilloos raak. In officiële wedstrijden is Akerboom dit seizoen goed voor 85 uit 86. De laatste 83 vrije worpen gingen – op rij!!! – zonder te missen raak.

Overigens: het record in de NBA staat op naam van Micheal Williams. Die schoot – verdeeld over twee aansluitende seizoenen – 97 vrije worpen op rij raak. Akerboom komt eraan!!!

25
Fleur Kuyt wordt uitgeroepen tot Rookie van het jaar, maar die prijs heet ineens Belfote van het jaar… Kuyt is de derde speelster van Grasshoppers uit Katwijk die de eer van de onderscheiding te beurt valt. Anja Aandewiel en Tanya Bröring gingen haar voor.

25
Zera Butter van Binnenland Barendrecht wordt gekozen tot Meest Waardevolle Speelster van de vrouwen Eredivisie. Butter is de twee speelster van Binnenland die de eer te beurt valt. In 2003 werd Irene Sloof van dezelfde club MVP.

25
Voor de derde keer wordt Edwin Wallaart uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar in de vrouwen Eredivisie. Wallaart gaat op herhaling: hij was ook vorig seizoen de beste referee. Samen met Bea Lia-A-Tjam en Piet Keizer voert Edwin Wallaart de ranglijst aan van meeste verkiezingen.

25
De coach van de ploeg die dit seizoen de Final Four en de NBB Beker won en in de finale van de play-offs op een voorsprong van 3-0 staat, wordt uitgeroepen tot Coach van het jaar. Joost van Rangelrooy si na Gertjan van der Linden (2002) en Rob Brand (2010) de derde coach namens Binnenland Rotterdam. Meindert van Veen blijft in de Vrouwen Eredivisie de onbetwiste koploper met 9 onderscheidingen als Coach van het jaar.

25
Voor de vijfde keer wordt Molly McDowel van Loon Lions Landsmeer gekozen in het All Star Team van de vrouwen Eredivisie. Leonie Kooij van Binnenland Rotterdam krijgt voor de vierde keer de eer in het All Star Team te worden opgenomen. Voor MVP Zera Butter is het de derde uitverkiezing. Het All Star Team wordt gecompleteerd door Loyce Bettonvil van Lekdetec.nl Batouwe Bemmel en Laura Cornelius van CTO Amsterdam.

25
Johan Roijakkers loodst BG Göttingen terug van de Pro-A naar de Beko BBL. Göttingen wint met 83-71 van Giessen en promoveert na een afwezigheid van twee jaar naar de hoogste Duitse divisie.

25
Güssing wordt het eindstation voor Erik Braal in de Oostenrijkse play-offs. De 101-102 nederlaag tegen Magnofit Knights Güssing betekent einde seizoen voor Redwell Gunners Oberwart.

25
Ook de derde wedstrijd in de finale van de play-offs bij de vrouwen is voor Binnenland Rotterdam. Het team van coach van het jaar Joost van Rangelrooy wint afgetekend met 73-93 in Landsmeer van Loon Lions.

27
GasTerra Flames plaatst zich geheel conform de verwachting met een 58-71 in en tegen Amsterdam voor de halve finales van de play-offs. De wedstrijd wordt op het krankjoreme tijdstip van 11.00 uur ‘s ochtends afgewerkt. De Groningers verzamelen daarom al om 6.30 uur bij het Familiehotel in Paterswolde voor de busreis…

27
Landstede Basketball wint met 78-77 wedstrijd twee in de kwartfinales van de play-offs van regerend landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden. Beide teams gaan in de derde en beslissende wedstrijd uitmaken wie van de twee in de halve finale GasTerra Flames gaat treffen.

27
Port of Den Helder Kings wint ook wedstrijd twee in de kwartfinale van de play-offs. In Wijchen wordt Matrixx Magix met 68-83 ruim verslagen.

27
Dankzij een 80-88 zege in Leeuwarden tegen Aris plaatst SPM Shoeters De Bosch zich voor de halve finales van de play-offs. De Brabander stuiten daarin op aartsrivaal Port of Den Helder Kings.

27
Aan de vrije worpenstreak van geboren schutter Kees Akerboom is in Leeuwarden een einde gekomen. Akerboom schoot in de competitie 58 vrije worpen op rij raak, nadat hij de allereerste van het seizoen in de uitwedstrijd tegen Zwolle miste. In de Dutch Basketball League finishte hij derhalve op 58 uit 59.

In officiële duels hield Akerboom de streak nog langer aan. Tot de tweede minuut van het derde kwart in de uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden, vandaag in wedstrijd twee van de kwartfinale van de play-offs. Een defensieve fout van Tom Snikkers zette Akerboom op de lijn, maar zijn eerste poging in de wedstrijd trof geen doel.

De uitzonderlijke serie van Kees Akerboom bleef daardoor steken op 83. In officiële wedstrijden had hij 85 van de 86 vrije worpen raak geschoten. De misser in Leeuwarden markeert weliswaar het einde van de streak, maar de 85 treffers op rij getuigen stuk voor stuk van een uitzonderlijk talent en een uitzonderlijke prestatie!

Tom Snikkers toont zich een zielig mannetje door de gemiste vrije worp van Akerboom te vieren. Hij krijgt volledig terecht een technisch fout.

27
Tom Simpson blijft een jaar langer als coach verbonden aan Aris Leeuwarden. Dat maakt manager Gert Schurer meteen na afloop van de verloren play-offwedstrijd tegen SPM Shoeters Den Bosch bekend. Simpson begon het seizoen als hoofdcoach, deed een stap terug ten faveure van zijn assistent Ed Molthoff toen bij baan bij het Maritiem College in Harlingen niet met zijn werk als coach te combineren bleek en keerde terug als hoofdcoach na het ontslag van Molthoff.

28
Op de website van RTV Noord doet Frits Boss een boekje open over hoe er kennelijk met zijn adviezen door de Groningers wordt omgesprongen. Of beter gezegd: niet wordt omgesprongen. Boss bood aan te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor en een nieuwe voorzitter. Hij zegt sinds 5 maart niets meer te hebben vernomen en op zijn e-mails geen reactie te krijgen, terwijl de interim-voorzitter Gert Kiel juist het Groningse bedrijfsleven smeekt met de hand over het hart te strijken.

Boss claimt ook drie kandidaat-voorzitters te hebben aangedragen bij het zittende bestuur. Boss op de site van RTV Noord: “Maar die zijn inmiddels al niet meer beschikbaar. Ik heb na die tijd niks meer van de club gehoord, ook geen bedankje.”

Zelf was Boss als oud-commercieel directeur van Nationale Nederlanden enige tijd in de picture als voorzitter, maar hij bedankte voor de eer toen hij onvoldoende duidelijkheid kon krijgen over de financiële situatie van de club.

28
Dagblad De Gelderlander meldt dat Michael Schuurs zijn doorlopende contract bij Matrixx Magixx zal uitdienen. Schuurs heeft in Wijchen nog een verbintenis voor één jaar. Matrixx Magixx Wijchen werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de play-offs door Port of Den Helder Kings. Met 68-83 was het in de thuiswedstrijd een tamelijk kansloze affaire.

Eerder werd al bekend dat discotheek Matrixx met de sponsoring van Magixx zal stoppen. Positief is echter dat clubman Thijs Vermeulen in De Gelderlander aangeeft een langer verblijf  te overwegen. Vermeulen: “Dat Michael blijft, is voor mij in ieder geval al ‘plus één’.”

29
Zorg en Zekerheid Leiden plaatst zich als laatste voor de halve finales van de play-offs door op het tandvlees in eigen huis Landstede Basketball te verslaan: 61-57. Volgende tegenstander van Leiden: GasTerra Flames Groningen.

29
“Met minimale middelen,” geeft Patrick Kathmann toe, maar het bestuur van Batouwe hakt de knoop door: ook volgend jaar wil de club uit Bemmel in de Eredivisie spelen.

30
Van Arkel Incasso, een van de eerste sponsors toen Leiden in 2006 terugkeerde op de basketballkaart, tekent voor nog drie seizoenen als sponsor bij Zorg en Zekerheid Leiden. De naam ‘Van Arkel’ staat op het rugpand van de Leidse shirts.

30
Loon Lions stelt het kampioenschap van Binnenland nog even uit. In Rotterdam nota bene wordt het verrassend 58-76 voor de ploeg uit Landsmeer. Binnenland staat nog wel steeds op een 3-1 voorsprong.

30
Maakte GasTerra Flames eerder bekend dat de afrekening over 2012-2013 in rode cijfers moest worden geschreven (200.000 euro in de min…), nu zegt interim-voorzitter Gert Kiel tegen RTV Noord dat de Groningers de kaartverkoop in de finale van de play-offs nodig hebben om niet weer rode cijfers te hoeven schrijven. Hoe groot de financiële nood is, wil Kiel niet zeggen. Wel dat er nog steeds geen hoofdsponsor is gevonden. Als de nood werkelijk aan de man komt, kan de begroting altijd nog van 1,4 miljoen naar 1 miljoen euro worden teruggeschroefd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten