2014-05: mei 2014

01
Voor de derde keer in kort tijdsbestek gaat het mes in de pols van La’Shard Anderson. De Rotterdamse guard raakte rond de jaarwisseling geblesseerd en werd nooit meer de oude. Vlak voor de laatste competitiewedstrijd werd tot een kijkoperatie besloten. Rotterdam verloor vervolgens van Weert en miste daardoor de play-offs.

01
De Tucht- en Geschillen Commissie schorst de Helderse coach Jean-Marc Jaumin voor één wedstrijd plus één duel voorwaardelijk. Jaumin kreeg naar aanleiding van zijn gedrag in de laatste competitiewedstrijd tegen SPM Shoeters Den Bosch en klachtzaak aan zijn broek. Mike Nahar neemt in de eerste wedstrijd van de halve finales van de play-offs de honneurs waar.

01
Zorg en Zekerheid Leiden houdt ongekend huis in Martiniplaza tijdens de eerste confrontatie in de halve finales van de play-offs tegen GasTerra Flames. De Groningers worden met 44-73 compleet afgedroogd. Leiden schiet nota bene van 30-37 naar 30-61 (0-24). De 44 punten vormen een dieptepunt in de Groningse play-offhistorie. Tot nog toe stond het record van minste punten in een play-offduel op 50…

01
SPM Shoeters speelt zich gedecideerd naar de eerste zege in de halve finales van de play-offs. Port of Den Helder Kings dringt wel aan, maar blijft de hele wedstrijd op afstand: 89-78. Op de Helderse bank ontbreekt de geschorste Jean-Marc Jaumin. Omdat hij een metertje achter de bank zit, is het een weinig effectieve schorsing.

02
BC Apollo Amsterdam en Canarias Basketball Academy gaan een samenwerking aan, die in augustus 2014 vorm krijgt. Dan wordt de volledige opleiding van BC Apollo gestructureerd volgens het CBA-model. Talenten uit heel Nederland, maar ook talenten uit het buitenland, kunnen een plek krijgen binnen de opleiding van BC Apollo. Het eerste team van BC Apollo zal worden gevoed met talenten uit de eigen opleiding.

03
De vrouwen van Binnenland Berendrecht grijpen in Landsmeer na de Final Four en de NBB Beker ook de nationale titel. De Barendrechtse ploeg die de thuiswedstrijden in Rotterdam speelt, verslaat in wedstrijd vijf van de play-offs-finale Loon Lions met 59-74. Het landskampioenschap is met 4-1 voor Binnenland. Leonie Kooij wordt uitgeroepen tot MVP van de play-offs.

03
Verrassend komt Zorg en Zekerheid Leiden op een 2-0 voorsprong in de halve finale van de play-offs tegen GasTerra Flames Groningen. Leiden wint na verlenging met 62-59 en heeft nog één zege nodig om zich te plaatsen voor de finale.

04
SPM Shoeters Den Bosch komt in de Kingsdome op een 2-0 voorsprong in de halve finale vand e play-offs tegen Port of Den Helder Kings. De Brabanders winnen na bij rust met 51-39 te hebben achter gestaan met 73-81.

05
Leek vorig seizoen een dieptepunt in de scores in de play-offs te zijn bereikt, de puntentotalen kunnen kennelijk nog verder naar beneden. Na 13 play-offduels produceert een ploeg dit jaar gemiddeld 66,12 punten per wedstrijd. Vorig seizoen lag dat gemiddelde nog op 69,15 punten per wedstrijd. Ter vergelijking: in 1978, bij de eerste editie van de play-offs, maakten de ploegen gemiddeld 100,56 punten per wedstrijd…

De play-offs van 2013 waren de eerste play-offs waarin het gemiddelde aantal punten per ploeg onder de 70 zakte. In 2014 is dat gemiddelde met 3 punten per ploeg verder gezakt. De 37ste editie van de play-offs markeert daarmee een historisch dieptepunt in de productie.

Wie in 1978 Parker Leiden landskampioen zag worden, keek naar wedstrijden waarin beide teams samen gemiddeld goed waren voor 201,13 punten per wedstrijd. In 2014 zijn er gemiddeld nog maar 132,23 punten per wedstrijd te bewonderen: bijna 70 punten per wedstrijd minder; 68,9 om precies te zijn.

Dat er niet sprake is van toeval, maar van een sterke neerwaartse spiraal moge blijken uit de play-offs van 1997. In dat seizoen maakten de teams gemiddeld 87,50 punten per wedstrijd. 1997 was echter het laatste jaar waarin de teams boven de 80 punten gemiddeld scoorden. Sinds 1997 begon de gemiddelde productie per ploeg altijd met het cijfer 7, met uitzondering dus van vorig en dit seizoen.

Over de oorzaken mogen de deskundigen zich het hoofd breken…

05
Bart Sengers wordt te duur voor Lekdetek.nl Batouwe Bemmel. De vrouwen eredivisieploeg stapt low budget het seizoen 2014-2015 in en coach Sengers drukt te zwaar op de begroting.

05
Ilja Bozovic kondigt zijn vertrek aan uit Landsmeer. Loon Lions moet voor het seizoen 2014-2015 op zoek naar een nieuwe coach. Bozovic voert persoonlijke omstandigheden als reden aan. Hij neemt komend seizoen een sabbatical.

06
GasTerra Flames houdt de kansen op de finale van de play-offs levend door in eigen huis Zorg en Zekerheid LEiden met 74-66 te verslaan. Leiden staat nog wel steeds op een 2-1 voorsprong in de serie.

06
SPM Shoeters plaatst zich als eerste voor de finale van de play-offs. De Bosschenaren schakelen Port of Den Helder Kings met 3-0 uit. De derde wedstrijd in de halve finaleserie gaat met met 89-68 afgetekend naar de Brabanders. Kees Akerboom schiet – onder andere met 5 op 10 driepunters – 20 punten bij elkaar.

07
René van der Wielen gaat Bart Sengers opvolgen bij Lekdetec.nl Batouwe Bemmel. De oud-bondscoach krijgt assistentie van Anouk Biesters en Thijs Sloot.

08
Door het overlijden van zijn moeder ontbreekt Mohamed Kherrazi bij Zorg en Zekerheid Leiden in de vierde wedstrijd van de halve finales in de play-offs. Omdat beide ploegen opnieuw dicht bij elkaar in de buurt blijven, laat het gemis van Kherrazi zich extra voelen. Ross Bekkering benut de ruimte voor 28 punten en 10 rebounds. Hij gaat GasTerra Flames voor in de uiteindelijke 66-72 Groningse zege. Daarmee komt de serie op 2-2.

11
Uiteindelijk redt GasTerra Flames het toch. De Groningse lijstaanvoerder in de Dutch Basketball League plaatst zich met 3-2 in de halve finale ten koste van Zorg en Zerkeheid Leiden. Het vijfde duel wordt door de Flames in Martiniplaza met 76-62 gewonnen. Steunpilaar Josh Duinker komt bij Leiden tot 0 hele punten…

13
Voor coach Toon van Helfteren komt het als een donderslag bij heldere hemel: het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden wil komend seizoen niet met hem verder. Leiden is – zo valt te lezen in een persverklaring – toe aan nieuwe impulsen. Van Helfteren zelf had het Leidse bestuur laten weten open te staan voor een langere verblijf in de Sleutelstad.

Toon van Helfteren werd in december 2008 aangesteld als opvolger van Ivo Boom. Onder leiding van de Delftenaar won Zorg en Zekerheid twee landstitels, twee NBB Bekers en de eerste twee edities van de Super Cup.

13
GasTerra Flames wint wedstrijd één in de finale van de play-offs. De Groningers verslaan SPM Shoeters met 59-52. De uitslag markeert het op één na laagste puntentotaal van twee ploegen ooit in de finale van de play-offs.

Ross Bekkering komt tijdens de wedstrijd in botsing met de elleboog van Tai Wesley en raakt twee tanden kwijt. Bekkering speelt de wedstrijd ‘gewoon’ uit…

14
Armand Salomon wordt de nieuwe coach in Rotterdam. Hij volgt in zijn functie Ferry Steenmetz op. Thijs Arisz komt over van Virtus Werkendam om Salomon te gaan assisteren.

15
Op internet wordt een petitie gestart onder Donar-supporters om de oude clubnaam in ere te herstellen. Vanuit het huidige GasTerra Flames wordt vernietigend gereageerd op het loffelijke initiatief. In het programmaboekje van Flames staat dat voorstanders van de petitie maar een pilletje moeten nemen of thuis moeten blijven. Dat het initiatief afkomstig is van de Supportersvereniging en het Donar Museum zegt de clubleiding kennelijk weinig…

15
SPM Shoeters wint de tweede wedstrijd in de finale van de play-offs. Voor eigen publiek wordt GasTerra Flames met 77-67 verslagen. De stand in de serie komt op 1-1.Kees Akerboom  is met 18 punten topscorer in het duel.

17
Wedstrijd drie in de finale van de play-offs is voor GasTerra Flames. De Groningers winnen aan de hand van een sublieme Cashmere Wright (31 punten) met 92-85 van SPM Shoeters Den Bosch.

17
De 'godfather' van het Utrechtse basketball, Cees Hiele, is overleden. Hiele werd 83 jaar en overleed in zijn slaap aan de gevolgen van een hersenbloeding, zo melden Utrechtse media.

Hiele verwierf in de basketballwereld vooral bekendheid met zijn nauwe betrokkenheid met BC Markt. Voor dat eredivisieteam legde hij de financiële basis met inkomsten uit zijn contacten met Utrechtse marktkooplieden. De club leidde een marginaal bestaan op het hoogste niveau. In de jaren zeventig liet Hiele als voorzitter van BC Markt een sterk geluid horen bij de komst van de grote sponsors. Hiele in 1977 in De Telegraaf: "Het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond - en in het bijzonder van de Topsportlige - handelt in sponsors en is bereid, ter wille van geld, sportieve resultaten over het hoofd te zien. Zijn wij nu aangesloten bij een sportbond, of bij een onderneming?" In dat jaar maakten zowel Leiden als Utrecht aanspraak op een plaats in de eredivisie door het wegvallen van ASVU. Hoewel BC Markt als negende was geëindigd en Leiden als tiende, werd gekozen voor Leiden, dat zich verzekerd wist van de komst van sponsor Parker. BC Markt degradeerde tot grote ergernis van Hiele.

Hiele was een mensenlevenlang actief in het basketball. Utrecht dankt de komst van sporthal Nieuw Welgelegen voor een belangrijk deel aan Cees Hiele, die zich sterk maakte voor het concept van de zogenoemde 'blaashallen'.

Naast basketball was honkbal zijn passie. Hiele speelde voor het Utrechtse UVV en schopte het tot het Nederlands team. In 1962 speelde hij met Oranje het Europees kampioenschap dat in Nederland werd gehouden. De nationale honkbalploeg werd bij die gelegenheid voor de vijfde keer Europees kampioen

20
Bondscoach Meindert van Veen reist met vijf debutanten (Nadine Boesaart, Isabella Slim, Lisanne de Jonge, Esther Fokke en Janis Ndiba) naar het Scrable-aantrekkelijke Wladyslawowo. Dat is ook het enige aantrekkelijke aan het duel: Oranje gaat er dik op met 75-45.

21
Wederom zijn de Poolse vrouwen in de EK-kwalificatieaanloop te sterk voor Nederland. Dit keer verliest Oranje met 72-42.

22
SPM Shoeters trekt in eigen huis de stand in de finale van de play-offs gelijk. GasTerra Flames wordt - met een uitmuntende Stefan Wessels voorop - in de Maaspoort met 65-61 verslagen. De stand in de serie komt daarmee op 2-2.

22
Shopvoorgezondheid.nl voorziet Bossche supporters op de tribunes van de Maaspoort van een hartslagmeter, die de hartslag tijdens de wedstrijd registreert. Bij een dunk van Marcel Aarts wordt een piek van 160 slagen per minuut gemeten.

23
Tjoe de Paula en Dexter Hope verlengen hun contract met Aris Leeuwarden. Beide guards gaan in Friesland hun vierde seizoen in.

23
Het Groningse bedrijf VIEMR laat het resultaat zien van opnames gemaakt in de halve finales van de play-offs tussen GasTerra Flames en Zorg en Zekerheid Leiden. Unieke beelden, want in 360 graden.

24
Ivo Boom vertrekt als coach bij De Wit Grasshoppers. Het ambitieniveau van coach en club komen onvoldoende overeen.

24
De Nederlandse vrouwen vervolgen hun oegentrip in Bologna met een nederlaag tegen China. De Oranje vrouwen worden met 73-51 verslagen

25
De nationale vrouwenploeg boekt in Bologna de eerste zege tijdens de oefentrip. Bulgarije wordt met 71-70 verslagen

25
GasTerra Flames komt in de finale van de play-offs op match point door SPM Shoeters met 69-67 te verslaan. Opmerkelijk is de foutenverhouding tussen beide teams. In de wedstrijd is het 14 om 32, in de finale 100 om 132...

26
Een nederlaag tot besluit van de Bologna-driedaagse. Oranje verliest met 50-58 van gastland Italië

26
Laki Lakner keert terug als coach van de vrouwen van Loon Lions. In Landsmeer wordt hij de opvolger van Ilja Bozovic, die een jaar eerder in het gat stapte dat Lakner had achtergelaten

27
Aneta Horelika verlaat Lions Landsmeer. Net nu de Letse international door EuroBasket is gekozen tot MVP van de Nederlandse competitie

27
SPM Shoeters Den Bosch wint in eigen huis met 69-63 van GasTerra Flames Groningen. De Brabantse zege maakt dat wedstrijd 7 - komende zondag om 13.00 uur in Martiniplaza - beslissend gaat zijn. Kees Akerboom speelt opnieuw de pannen van het dak en maakt 22 punten.

29
Zorg en Zekerheid tekent een contract dat de Leidse verzekeraar nog drie jaar aan BS Leiden verbindt als hoofdsponsor. Dient ZZ de hele periode uit, dan is het bedrijf elf jaar actief als hoofdsponsor en komt in de buurt van de meest trouwe sponsor, Nashua. Het kopieerbedrijf verbond zijn naam voor 12 jaar aan EBBC Den Bosch.

29
De kersverse bondscoach Peter van Paassen kiest de nationale 3×3 senioren selecties. Bij de mannen valt de keuze op Patrick Frimpong, Jesper Jobse, Alpha Sow en Sander Trommelen. Het vrouwenteam zal bestaan uit Jinga Gosschalk, Karin Heinen, Sarah Mourik en Randall van der Lee.

30
Opnieuw helpt Johan van Hage Rotterdam Basketball uit de problemen. Doordat een subsponsor in gebreke blijft, zit de Rotterdamse club met een gat in de begroting, dat echter door een extra financiële bijdrage van Van Haga kan worden gedicht.

30
De verrassende keuze voor een nieuwe coach valt in Leiden op de Belgische bondscoach Eddy Casteels. Hij tekent een contract voor twee seizoenen als opvolger van Toon van Helfteren. Casteels was drie keer coach van het jaar in de Belgische Ethias League. Sinds 2005 heeft hij bovendien de Belgian Lions onder zijn hoede. Na Jean-Marc Jaumin wordt Casteels de tweede Belgische coach in de Dutch Basketball League.

30
International Loyce Bettonvil speelt komend seizoen in de Belgische competitie. Bettonvil gaat uitkomen voor de nummer drie, DeClerq Stortbeton Waregem.

31
De Nederlandse vrouwenploeg verslaat op weg naar de EK-kwalificatiecyclus in Louvain-la-Neuve de nationale ploeg van België met 69-76. Leonie Kooij valt geblesseerd uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten