2014-06: juni 2014

01
Matthew Otten blijft in Rotterdam. De 32-jarige Nederlands-Amerikaanse forward tekent een contract voor één jaar.

01
Een verpletterend derde kwart in wedstrijd zeven van de finale van de play-offs is voldoende om Groningen de vierde landstitel te bezorgen. GasTerra Flames springt van 36-30 bij rust door naar 49-30 om te finishen op 76-68. Jason Dourisseau is de man of the match met 23 punten.

01
Arvin Slagter wordt uitgeroepen tot MVP van de play-offs. Slagter is de opvolger van Joe Spinks, de eerste en enige speler die de eer eerder te beurt viel.

01
In Louvain-la-Neuve haalt het Nederlands vrouwenteam Italië onderuit met 57-55. Chatilla van Grinsven maakt 18 punten.

02
In Leiden tekent Eddy Casteels een tweejarig contract met een optie voor een derde seizoen. Bij de presentatie zegt de Belgische bondscoach - bedachtzaam - in Leiden vooral organisatie, structuur, beleid en visie te hebben aangetroffen. "Ik ben naar hier gekomen om zo hoog mogelijk te wieken."

02
De strijd om de vierde SuperCup zal zich op het toneel van Martiniplaza in Groningen gaan afspelen. Landskampioen en NBB Bekerwinnaar Flames zal op 28 september spelen tegen de verliezend bekerfinalist, Zorg en Zekerheid Leiden.

02
Op de Grote Markt in Groningen wordt landskampioen GasTerra Flames gehuldigd. De spelers krijgen als aandenken een horloge. Jan Geert Vierkant, directeur van Martiniplaza, belooft een tribune in de thuishaven van Flames te vernoemen naar Jason Dourisseau.

02
Jesse Markusse tekent voor één jaar bij in Leeuwarden. Bij het contract zit een optie voor een tweede seizoen.

05
Sombere berichten uit Wijchen, verpakt in een positief jasje. Het voorgenomen nieuwe bestuur krijgt de begroting voor 2014-2015 nog niet dicht. Maar: "We hebben goede hoop dat het ons alsnog gaat lukken."

06
Het wordt erg lastig voor Matrixx. Op de begroting voor 2014-2015 zit nog een dikke ton tekort, meldt De Gelderlander. Terecht trots maakt de club wel melding van het feit dat de businessclub van ongeveer tien naar ongeveer vijftig leden is gegroeid.

07
Reggie Keely, gewogen en te licht bevonden door Den Helder Kings, sluit aan bij het free agents camp van de Cleveland Cavs

07
Het Dagblad van het Noorden bericht dat Flames komend seizoen mogelijk met twee hoofdsponsors gaat spelen. Die ene grote geldschieter is kennelijk niet te strikken

10
Derrick Phelps wordt assistent-coach bij Columbia University. Vooral interessant omdat Phelps in het seizoen 2004-2005 als speler uitkwam voor EiffelTowers Nijmegen

10
Het aantal deelnemende teams aan de EuroCup wordt teruggebracht van 48 naar 36. De teams worden bovendien ingedeeld in twee regionale zones, wat de reistijd en de vliegkosten positief zal beïnvloeden.

11
Geruchten dat Seamus Boxley terug zou keren in Leiden kunnen definitief terug naar het vriesvak. Boxley gaat spelen voor de nieuwe Belgische club Limburg United

11
Patrick Richard tekent een éénjarig contract bij MBC. Dat staat voor Mitteldeutscher Basketball Club

11
Oud-DAS-speler Arthur van Hagen overlijdt op 46-jarige leeftijd

11
Het Nederlands vrouwenteam faalt ho-pe-loos tegen Zweden. Het eerste EK-kwalificatieduel wordt in Lulea verloren met 72-45

12
Toon van Helfteren begon met 42 geselecteerden voor de tweede EK-kwalificatieronde, maar heeft er inmiddels nog maar 15 over. Nederland speelt in de aanloop naar de zes wedstrijden in augustus negen oefenwedstrijden. Slechts één van de negen wordt in Nederland (Den Bosch) afgewerkt. De resterende spelers voor Oranje zijn: Kevin Bleeker – Canisius College (USA), Sean Cunningham – Zorg en Zekerheid Leiden, Dexter Hope – Aris Leeuwarden, Dimeo van der Horst – Matrixx Magixx Wijchen, Rogier Jansen – Port of Den Helder Kings, Worthy de Jong – Zorg en Zekerheid Leiden, Mohamed Kherrazi – Zorg en Zekerheid Leiden, Thomas Koenis – GasTerra Flames Groningen, Jeroen van der List – Port of Den Helder Kings, Craig Osaikhwuwuomwan – GasTerra Flames Groningen, Nick Oudendag – Matrixx Magixx Wijchen, Ralf de Pagter – SPM Shoeters Den Bosch, Roeland Schaftenaar – CB Breogán (Spanje), Arvin Slagter – GasTerra Flames Groningen, Leon Williams – Landstede Basketball Zwolle

12
Oranje gaat in ieder geval niet naar Kiev. FIBA Europe haalt vanwege de politieke instabiliteit en de zorgen over de veiligheid de organisatie van het EK 2015 weg uit Oekraïne. Tot 30 juli krijgen alternatieve organisatoren de kans zich aan te melden de organisatie over te nemen.

15
In de EK-kwalificatiepoule met Rusland en Zweden lopen de Oranje vrouwen hun tweede nederlaag op. Rusland wint in de Amsterdamse Sporthallen Zuid met 60-68. Van den Adel en De Kleijn maken elk 14 punten.

15
De strijd om de Super Cup gaat op 27 september tussen GasTerra Flames en Zorg en Zekerheid Leiden. Omdat de Groningers de dubbel hebben gepakt, mag reglementair de verliezend bekerfinalist de ‘bekerplek’ innemen.

15
Na Fieke Ligthart en Sharon Beld trekt Loon Lions Landsmeer voor volgend seizoen ook Myrthe Beld aan.

16
De financiële situatie in Groningen mag dan niet rooskleurig zijn, de fans blijven uiteraard geloven in Donar. Voor het seizoen 2014-2015 zijn inmiddels al 1.100 seizoenkaarten verkocht.

17
Uit de Lotto-gelden vloeit een bedrag van 588.821 euro naar de boekhouding van de NBB. Maar nog steeds heeft het afbraakbestuur geen euro over voor het nationale mannenteam.

17
Josh Duinker tekent een contract bij de Sydney Kings en keert volgend seizoen niet terug in de formatie van Zorg en Zekerheid Leiden.

17
Hoewel zijn naam in de wandelgangen in verBand werd gebracht met Zorg en Zekerheid Leiden blijft Marco van den Berg in het hoge Noorden. De coach verlengt zijn contract met één jaar bij Basketball Academy Noord.

19
Mitchell Kouwijzer vertrekt bij Port of Den Helder Kings. Aan het vertrek van de algemeen manager ligt een fundamenteel verschil van inzicht met het Helderse bestuur ten grondslag. Kouwijzer was in de kop van Noord-Holland de opvolger van Piet Meijer.

“De meningen lagen zover uit elkaar,” zegt Kouwijzer in het Noordhollands Dagblad “dat dit onomkeerbaar was.”

20
Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden laat ‘bijltjesdag’ even voortduren. Na Toon van Helfteren keert ook zijn assistent Raoul Straathof volgens het Leidsch Dagblad niet terug. De nieuwe coach, Eddy Casteels, gaat het zonder assistent doen.

Casteels presenteerde zich waardig in Leiden, maar de eerste haarscheurtjes worden nu al zichtbaar. Op de LD-vraag waarom hij geen assistent heeft: “Hebt u die vraag ook gesteld aan Ton Boot, de kampioenenmaker? Die heeft het ook altijd zonder assistent gedaan.”

Slimme start van Casteels om meteen een van de grootste iconen van het Nederlands basketball af te vallen…

22
De Zweedse vrouwen trakteren Oranje op de derde poulenederlaag op rij. In Amsterdam wordt het voor volle tribunes 51-73. Bröring en Van Grinsven zijn elk goed voor 12 punten.

22
Voorafgaand aan de interland tegen Zweden krijgt Anouk Biesters in de Sporthallen Zuid de bondsspeld van de NBB uitgereikt.

22
Bestuursadviseur Ed Zijp haalt op de site van RTV Noord onverbiddellijk hard uit naar het huidige bestuur van GasTerra Flames. “Kleuterwerk” noemt de oud-voorzitter van FC Groningen het. Hij voelt zich bovendien “ongewenst” en staakt daarom zijn advieswerk.

‘Ik ga mij niet mengen in een gesprek, waarvan een ander vindt dat ik er niet bij moet zijn, dus ik heb gezegd dat ik het erbij laat zo. Ik was er toch al niet echt bij betrokken. Het is kleuterwerk van alle kanten, dus ik doe er verder niet meer aan mee. Mijn lidmaatschap van de businessclub is automatisch verlengd, dus ik zie volgend seizoen wel hoe het ervoor staat met de club,’ aldus Ed Zijp bij RTV Noord.

23
Landskampioen GasTerra Flames schrijft zich niet in voor de EuroChallenge van het seizoen 2014-2015. De financiële positie van de winnaar van de dubbel is volgens het bestuur “te onzeker”.

23
SPM Shoeters heeft zich ingeschreven voor deelname aan de EuroChallenge. Het Bossche bolletje gaat op 6 juli in de koker voor de loting. SPM Shoeters is de enige Nederlandse ploeg die in het seizoen 2014-2015 Europees gaat spelen.

30
Aris heeft de eerste versterking voor het nieuwe seizoen aangetrokken. De Friezen halen Phillip Bach uit Den Helder. Bach speelde twee seizoenen voor de Kings.

30
Aris meldt op de website dat Tom Snikkers stopt met professioneel basketball. De forward keert komend seizoen niet terug uit Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten