2014-07: juli 2014

02
Terwijl de accountant nog steeds geen handtekening wil zetten onder de jaarrekening 2012-2013 van GasTerra Flames, moet nu het stadsbestuur van Groningen ingrijpen bij Martiniplaza. Directeur Jan Geert Vierkant wordt geschorst omdat het exploitatietekort niet 3 ton, maar plotseling meer dan 1 miljoen euro bedraagt... Dat meldt RTV Noord.

02
De Duitse bond heeft zich opgeworpen als kandidaat om de organisatie van het Europees kampioebnschap voor mannen in 2015 over te nemen van Oekraïne.
03
De definitieve beslissing moet nog worden genomen, maar het nieuwe bestuur van Magixx heeft dermate in de kosten gesneden (en een paar kleine sponsors aangetrokken) dat een langer verblijf in de Dutch Basketball League mogelijk lijkt. De doelstelling zal echter zeer bescheiden moeten zijn. Voorzitter Smiet denkt in de Gelderlander dat de zesde plek haalbaar moet zijn...

03
De transfermolen komt op gang. Zorg en Zekerheid Leiden neemt Jeroen van der List over van Port of Den Helder Kings. Van der List tekent voor één seizoen.

04
Tony Johnson keert komend seizoen niet terug in de selectie van SPM Shoeters Den Bosch.

04
Worthy de Jong tekent een nieuw contract in Leiden. De meest creatieve speler van de DBL blijft nog drie seizoenen bij Zorg en Zekerheid.

04
Ralf de Pagter blijft bij SPM Shoeters. De international tekent voor twee seizoenen.

05
Bij Donar wordt vergaderd, vergaderd en nog eens vergaderd. Duidelijk is dat er fors minder is te besteden voor het komend seizoen. Gert Kiel maakt op de site van Flames bekend dat de club zich eerst richt op de Nederlandse kern en dat de namen van de eerste spelers binnenkort worden bekend gemaakt.

06
SPM Shoeters speelt in de EuroChallenge in Groep A tegen Ratiopharm Ulm (Duitsland), Södertalje Kings (Zweden) en Enel Basket Brindisi (Italië). Dat is de uitkomst van de loting in München.

08
Was Arvin Slagter in het seizoen 2013-2014 de 'steal of the year' voor Groningen, de MVP van zowel de reguliere competitie als de play-offs kiest nu voor SPM Shoeters Den Bosch. Slagter tekent voor twee seizoenen in de Brabantse hoofdstad.

08
De komst van Arvin Slagter naar SPM Shoeters Den Bosch betekent dat David Gonzalvez niet terug zal keren in de selectie. Eerder waren ook Tai Wesley en Tony Johnson al uit zicht verdwenen. SPM Shoeters wil voor komend seizoen drie buitenlandse versterkingen aantrekken.

08
Ross Bekkering speelt ook komend seizoen voor Flames. Bekkering tekent voor één seizoen bij.

08
In Amsterdam overlijdt op 88-jarige leeftijd Gerrit 'Ger' den Boef. Den Boef coachte tussen november 1952 en april 1953 het Nederlands mannenteam in drie interlands. Van 1958 tot en met 1961 was hij voorzitter van de NBB. Den Boef was voormalig rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, waar hij als emeritus hoogleraar scheikunde aan was verbonden. Ger den Boef was Lid van Verdienste van de NBB en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

09
Maarten Bouwknecht blijft komend seizoen in Groningen. De jeugdinternational verlengde zijn contract met één seizoen.

09
Na langdurig herstel van een knieblessure keert Bas Veenstra komend seizoen terug in de DBL. Veenstra gaat voor Donar spelen. Vanaf 2011 kwam hij uit voor Landstede Basketball. In Groningen tekent hij voor één seizoen.

10
Met een marginale selectie opent bondscoach Toon van Helfteren de derde editie van de Trentino Basket Cup met een verrassing. In Trento verslaat Oranje België: 56-53. Het is de eerste wedstrijd van Van Helfteren sinds zijn vertrek bij Zorg en Zekerheid Leiden en hij treft uitgerekend zijn Belgische opvolger in de Sleutelstad. De wedstrijd markeert de 24ste zege op de Belgen in de historie en de 24ste zege van Van Helfteren als bondscoach. Voor Oranje maken Dexter Hope, Kevin Bleeker en Matthias Runs hun officiële debuut.

10
Rik Pijp verruilt Rotterdam voor Aris Leeuwarden,. Bij de Friese club gaat Pijp ook in de Dutch Talent League spelen.

10
Kasper Averink speelt ook de komende twee seizoenen in de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden.

10
Zorg en Zekerheid Leiden voegt Floris Versteeg toe aan de selectie. Versteeg gaat de komende twee seizoenen vooral een opleidingstraject in.

10
Ivica Skelin houdt assistent-coach Anjo Mekel aan zijn zijde. Mekel gaat bij Flames ook het opleidingsteam in de Dutch Talent League coachen.

10
Het Nederlands team voor spelers onder twintig jaar opent het B-EK in Sarajevo met een 57-54 zege op Oekraïne. Voor de ploeg van Hein Gerd Trimestra en Wierd Goedee is Shane Hammink met 23 punten de topscorer.

11
Aron Royé vertrekt bij BC Apollo Amsterdam en gaat spelen voor Port of Den Helder Kings. Royé tekent een contract voor twee seizoenen in de kop van Noord-Holland.

11
Nederland speelt in Trento opnieuw een knappe wedstrijd. De jonge ploeg van Van Helfteren en Van Noord houdt drie kwarten lang goed stand tegen Italië. Het laatste bedrijf begint bij 43-49. De Italianen winnen uiteindelijk met 58-74. Arvin Slagter maakt 15 punten, Worthy de Jong 14.

11
Maxxcom BS Weert maakt bekend met een team deel te zullen nemen aan de Dutch Talent League. De DTL is gelanceerd als een verplichting voor clubs die aan de Dutch Basketball League deelnemen. Lamont Randolph gaat de Limburgers coachen. Bekende namen zijn onder andere: Thomas de Jager, Mick Fleuren en Roel Aarts.

11
De tweede wedstrijd op het B-EK in Sarajevo loopt uit op een dikke nederlaag voor Oranje onder 20. Wit-Rusland is met 89-64 veel te sterk. Mike Schilder maakt 21 punten voor Nederland.

12
Het Nederlands Team sluit de derde editie van de Trentino Basket Cup af met een nederlaag tegen Duitsland: 42-73. Bij 9-34 was Oranje al volstrekt kansloos, maar de veerkracht zorgt toch voor een iets draaglijker eindstand. Bondscoach Toon van Helfteren mist lengte, onder andere door de enkelblessure die Thomas Koenis twee dagen eerder in de wedstrijd tegen België heeft opgelopen.

12
Afgelopen seizoen werd Piet Meijer in Den Helder vervangen door Mitchel Kouwijzer. Na het ontslag van Kouwijzer hebben de Kings Meijer teruggehaald, meldt het Noordhollands Dagblad. Zegt Rob Waardenburg: "We hebben Piet Meijer weer van stal gehaald om ons te begeleiden." Tsja...

14
Het Nederlands team onder twintig jaar wint zijn derde wedstrijd tijdens het B-EK in Sarajevo. Oranje verslaat Zwitserland met 52-49. Jito Kok is de topscorer met 12 punten.

15
Mohamed Kherrazi blijft bij Zorg en Zekerheid Leiden. De international verlengt zijn contract met twee seizoenen.

15
Port of Den Helder Kings werkt niet langer met seizoenkaarten. Supporters van de club kunnen een strippenkaart kopen voor vijf duels naar keuze. De kaart kost 39,50 en levert zo een direct voordeel op van acht euro.

15
Ook Georgië wordt tijdens het B-EK in Sarajevo aan de zegekar van Oranje onder 20 gebonden. Nederland wint met 73-51. Shane Hammink bereikt bijna een triple double met 14 punten, 13 rebounds en 9 assists. Maarten Bouwknecht mikt de meeste Hollandse punten binnen: 16.

16
In het Dagblad van het Noorden maakt interim-voorzitter Gert Kiel bekend dat Donar - voornamelijk door een rekenfout van een vertrokken bestuurslid - wéér 135.000 euro rode cijfers moet schrijven over het seizoen 2013-2014. Een nieuwe hoofdsponsor heeft Donar niet kunnen strikken. De begroting gaat daarom terug van 1,5 naar 1 miljoen euro. In de nieuwe structuur van de club komt er een full-time directeur, een Raad van Toezicht en een Raad van Advies.

16
Het Nederlands team van spelers onder 20 jaar wint tijdens het B-EK in Sarajevo ook van Finland. Jito Kok maakt 16 punten en pakt 10 rebounds in de benauwde 68-66 zege. Oranje klimt door de overwinning naar de gedeelde tweede plaats in de poule.

16
Jan Berteling stelt zich niet herkiesbaar voor het bestuur van de IWBF, de internationale rolstoelbond. Gelukkig blijft de topbestuurder wel aan als voorzitter van de IWBF Europe. In het Zuid-Koreaanse Incheon volgt de afbraakvoorzitter van de NBB Berteling op in het IWBF-bestuur: zij krijgt de portefeuille 'Legal Matters and Eligibility'.

17
Thomas Koenis blijft spelen in Groningen. De center verlengt zijn contract met één seizoen.

17
Donar is nog niet in onderhandeling met Jason Dourisseau over een nieuw contract. De Groningers willen eerst de Nederlandse kern van het team completeren.

18
Jessey Voorn vertrekt na drie jaar uit Groningen. De guard legt een aanbieding van de club naast zich neer.

18
Het Nederlands mannenteam voor spelers onder 20 jaar kan maximaal nog vijfde worden tijdens het B-EK in Sarajevo. Oranje wint weliswaar met royale cijfers van Oostenrijk (77-47), maar naaste belager Oekraïne gaat Nederland in de stand voorbij na een 77-71 verrassing tegen lijstaanvoerder Wit-Rusland. Mike Schilder tekent tegen de Oostenrijkers voor 22 punten, 7 rebounds en 5 assists.

19
Hein-Gerd Triemstra en Wierd Goedee hebben met Oranje onder 20 de vijfde plaats op het B-EK van Sarajevo in het vizier. Nederland verslaat in de kruisfinale Cyprus met overmacht: 69-45. Weer is Mike Schilder de man met de meest indrukwekkende cijfers: 18 punten, 4 rebounds en 7 assists.

20
De vijfde plaats in de eindrangschikking is de beloning voor het Nederlands mannenteam van spelers onder 20 jaar tijdens het B-EK in Sarajevo. Oranje verslaat Portugal met 74-65. Jito Kok maakt 22 punten en trekt 9 rebounds naar beneden.

21
Martin de Vries wil nog een gesprek als de Nederlandse kern is gecontracteerd, maar Jason Dourisseau ziet de bui al hangen. Na vijf jaar Donar kiest hij het zekere voor het onzekere en tekent in Duitsland. De MVP van 2012 bedankt op Twitter uitvoerig voor zijn Hollandse tijd onder het motto: "aan alle goede dingen komt een eind".

21
Ivica Skelin vreest met een incomplete ploeg aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te moeten beginnen. Bij Donar is een leegloop van spelers gaande. Skelin wijst op de hoge prijzen in de markt en laat de fans vooral weten dat en geduld moet worden geoefend. Totdat de prijzen zakken en de paniek onder spelers die nog geen nieuwe ploeg hebben gevonden toeneemt...

21
Magixx krijgt de begroting voor het seizoen 2014-2015 niet rond en zal zich daarom niet inschrijven voor de Dutch Basketball League. Het voorgenomen bestuur geeft op de eigen website uitvoerig rekenschap van de dramatische beslissing.

"Tot onze grote spijt moeten wij kenbaar maken dat het niet gelukt is om top basketbal te behouden voor Gelderland, en Wijchen in het bijzonder.
Sinds de formele aankondiging van de beëindiging van het hoofdsponsorschap door The Matrixx in maart 2014 is een taskforce, en later het voorgenomen nieuwe bestuur, aan de slag gegaan met een strategisch plan om top basketbal voor Gelderland te behouden. Het doel was om niet alleen het voorbestaan van de Magixx te waarborgen, maar ook de verdere ontwikkeling van de organisatie en de realisatie van een topclub.
Een mooie ambitie en aanvankelijk in onze ogen een realistische ambitie. Vol enthousiasme zijn wij aan de slag gegaan. Aanvankelijk met hele mooie resultaten. Allereerst is er voor gezorgd dat de Business Club aanzienlijk is uitgebreid. Door de financiële drempel te verlagen hebben we de mogelijkheid gecreëerd voor een grote participatie door lokale Wijchense ondernemingen. Dit levert niet per definitie de gewenste euro’s op, maar zorgt wel voor een breder draagvlak onder de ondernemers in de omgeving. Een draagvlak dat we in een later stadium hadden kunnen gebruiken om de club verder uit te bouwen richting de ambities die we uitspraken.
Maar om te kunnen starten moesten we een basisbegroting sluitend krijgen op een redelijk korte termijn. We hebben letterlijk honderden bedrijven benaderd en hebben steeds goede moed gehad dat we het uiteindelijk zouden redden. Ook omdat we aan de kosten kant nog wat konden snijden. Vandaar dat we steeds weer voor uitstel hebben gekozen. Naast het benaderen van het bedrijfsleven hebben we ook steun gevraagd bij de gemeente Wijchen. Ook daar konden ze ons helaas niet bijspringen. Dan rest er maar één conclusie en dat is dat het ons net niet gaat lukken om dit jaar te kunnen starten aan de competitie met een representatief team.
Na negen mooie jaren met ups en downs houdt het voor nu dus even op met Eredivisie basketbal in onze regio. In die negen jaren zagen we hoe de Magixx in een sensationele finale de beker won in Amsterdam. We zagen hoe we de finale van de play-offs haalden en boekten soms sensationele overwinningen. We deelden ook leed met het overlijden van supersupporters Astrid en Fenne. We zagen hoe de mannen van Magixx 13, supporters verenigden (en wellicht blijven verenigen) in het jaarlijkse supporterstoernooi. Ook hebben we kennis mogen maken met spelers met prachtige persoonlijkheden en bijzondere talenten.
Aan dat alles komt voor nu een eind. We hopen dat dit einde tijdelijk is en dat we onder betere omstandigheden spoedig een rentree kunnen maken. Voor nu rest ons niets anders dan iedereen te bedanken die een warm hart heeft toegedragen aan de Magixx.

Namens het voorgenomen nieuwe bestuur,

Jean-Pierre Smiet"

22
BC Apollo heeft de begroting voor het seizoen 2014-2015 nog niet dicht, maar de club geeft het nog niet op. Er moet nog een gat van 30.000 euro worden gedicht. Tot die tijd gaat het bestuur geen verplichtingen aan. Ook niet met spelers...

22
Wéér een tegenslag voor Donar. Dit keer laat Yannick van der Ark weten te stoppen met basketball op het hoogste niveau. De 21-jarige zoon van het voormalige bestuurslid technische zaken Albert van der Ark geeft de voorkeur aan een maatschappelijke carrière.

22
Donar wil Benny van der Reijden komend seizoen het liefst in de Dutch Talent League aan het werk zien. De center wordt te licht bevonden voor de hoofdmacht.

22
Het Nederlands team krijgt versterking in de persoon van Roeland Schaftenaar, die hersteld is van zijn blessure. De center van CB Breogan is vorige week al aangesloten bij Oranje. Mogelijk voegt ook Jeroen van der List zich bij de selectie. De lange man van Zorg en Zekerheid Leiden is zo goed als hersteld van een polsblessure. Voor Rogier Jansen verloopt het herstel minder snel dan gehoopt. Hij heeft zich alleen in de Vijf Meihal gemeld om de ploeg een hart onder de riem te steken. Een gebaar dat zeer op prijs werd gesteld.

23
Aris Leeuwarden heeft al een opvolger voor Dariusz Theus. Miles Jackson-Cartwright heet de nieuwe pointguard. Jackson-Cartwright komt van de Universiteit van Pennsylvania.

25
Thomas de Jager, Daan Rosenmuller, Thomas Monnikhof, Sjors Besseling, Roel Aarts, Joost Padberg en Jeremy Ormskerk worden door BS Weert als eerste spelers gepresenteerd voor het nieuwe seizoen. Met coach Niels Vorenhout zegt Maxxcom door te gaan op de ingeslagen weg.

25
Het Nederlands team wint in het Roemeense Sibiu de eerste wedstrijd van een vierlandentoernooi. Oranje verslaat Tunesië met 67-58. Arvin Slagter en Thomas Koenis maken beiden 14 punten.

26
Powerforward Marquise Simmons is de tweede Amerikaanse aanwinst van Aris Leeuwarden. Simmons komt van St. Bonaventure en is 2.01 meter lang.

26
Ook de tweede wedstrijd in Sibiu gaat naar Oranje. Dit keer moet Zwitserland eraan geloven: 68-59. Bondscoach Van Helfteren kan niet beschikken over Worthy de Jong (knieblessure) en Arvin Slagter (verrekte tussenribspier). Nick Oudendag wordt in het derde kwart uit het veld gestuurd, omdat hij een Zwitserse tegenstander een beuk verkoopt. Roeland Schaftenaar maakt 16 punten voor Oranje.

27
Het Nederlands team eindigt als tweede tijdens het vierlandentoernooi van Sibiu. De ´finale´ tegen gastland Roemenië wordt door Oranje met 76-69 verloren. Leon Williams maakt 18 punten voor Oranje.

28
Sean Cunningham verruilt Zorg en Zekerheid Leiden voor Donar. De guard tekent een contract voor één seizoen in Groningen.

28
Ryan Watkins is de derde Amerikaan die door Aris Leeuwarden wordt aangetrokken voor komend seizoen. De center van Boise State was afgelopen seizoen de beste aanvallende rebounder in de NCAA.

29
Mark Ridderhof speelt komend seizoen bij Donar. De zoon van oud-international René Ridderhof tekent voor één seizoen. Na Aron Royé verliest BC Apollo Amsterdam daarmee zijn tweede speler uit de back court.

29
Port of Den Helder Kings vult de selectie - in afwachting van een drietal Amerikaanse versterkingen - royaal aan. De Heldenaren contracteren Patrick Hilliman, Sergio de Randamie (van Landstede Zwolle), Nigel van Oostrum (die naast de Nederlandse de Britse nationaliteit heeft) en Don Rigters (van Rotterdam Basketball). Met Rogier Jansen wordt nog gesproken over contractverlenging.

30
FIBA Europe besluit dat Israël zijn eerste thuisduel in de EK-kwalificatie in Nicosia (Cyprus) moet afwerken. FIBA Europe volgt daarin andere bonden, die de oorlogssituatie in Gaze eerder al als te gevaarlijk hadden beoordeeld. Over een week volgt een beslissing over de twee andere thuiswedstrijden van de Israëli, tegen Bulgarije en Nederland.

30
Bij de training van het Nederlands team in de Leidse Vijf Meihal sluiten zich drie nieuwe internationals aan Jeroen van der List is voldoende hersteld van een blessure aan de rechterpols. Uit Oranje onder 20 stromen Shane Hammink en Julius van Sauers door. Matthias Runs, Craig Osaikhwuwuomwan en Kevin Bleeker reizen niet mee met Oranje naar Nymburk waar twee oefenwedstrijden tegen de nationale ploeg van Tsjechië zullen worden gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten