2014-08: augustus 2014

01
Zwolle gaat door met J.T. Tiller. De Amerikaanse guard tekent een nieuw contract voor een jaar. Tiller mag in de eerste officiële wedstrijd van de Zwollenaren niet meespelen vanwege een automatische schorsing die hij kreeg omdat hij in de laatste play-offwedstrijd met twee onsportieve fouten de wedstrijd moest verlaten.

02
Het Nederlands team speelt een heel behoorlijke wedstrijd tegen Tsjechië, maar trekt met 68-77 toch aan het kortste eind. Worthy de Jong is met 26 punten en 6 rebounds de beste man aan Nederlandse kant. Shane Hammink maakt met 6 punten en 6 rebounds zijn officiële debuut in Oranje.

03
Ook de tweede oefenwedstrijd in Nymburk wordt door Oranje verloren. Dit keer is Tsjechië met 51-65 te sterk. Worthy de Jong is wederom met 10 punten topscorer.

04
Landstede Basketball trekt de Amerikaanse guard/forward Grant Gibbs aan. Gibbs is afkomstig van Creighton.

06
Het Nederlands basketballteam verliest de laatste wedstrijd in de voorbereiding op zes EK-kwalificatieduels in augustus. Oranje gaat met 52-58 ten onder tegen België en de Nederlandse scheidsrechters Kuut en Van Dam. Dik duizend toeschouwers weten de weg naar de Maaspoort te vinden.

07
Rogier Jansen wordt de nieuwe point guard van Zorg en Zekerheid Leiden. Jansen komt voor twee seizoenen over van Port of Den Helder Kings.

07
Geoff Crompton en Riley Smith gingen hem voor, maar nu is daar Joe Burton. 23 jaar oud, 2 meter 1 lang en... 130 kilo zwaar! Komend seizoen spelend voor Landstede Basketball. Afgelopen seizoen kwam Burton uit voor het Deense Aalborg.

07
In 'Den Helder Actueel' wordt de noodklok geluid over de financiële positie van Port of Den Helder Kings. Meerdere spelers zouden al maanden op hun geld wachten. Het gerucht wordt met name gevoed door een bericht dat Rogier Jansen op de sociale media achterlaat over de reden van zijn vertrek naar Zorg en Zekerheid Leiden. Jansen schrijft: "In eerste instantie wou ik graag blijven, maar helaas bleek het achter de schermen erg onrustig te zijn en heb ik ervoor gekozen te vertrekken."

Hoewel het stuk in Den Helder Actueel van 'hear-say' aan elkaar hangt, worden de vermoedens door het bericht van Jansen minstens aangewakkerd. Te lezen valt verder: "Naar verluidt komen op korte termijn meerdere kopstukken bijeen om te bekijken 'wat er nog te redden valt'."

08
Landstede Zwolle maakt zijn selectie compleet met een Canadees. Hoewel de Zwollenaren prat gaan op hun opleiding staan maar liefst vier buitenlanders de doorstroming van Nederlands talent in Zwolle in de weg. Dit keer is het de 22-jarige power forward Tyson Hinz van Carleton die een contract mag tekenen.

08
Hakim Salem kondigt met een bericht op Twitter aan dat het voor hem einde oefening is in Amsterdam: "Met pijn in mijn hart verlaat ik BC Apollo. Maar het zal altijd mijn 2e huis zijn #tijdvoorietsanders"

08
Sport1 gaat alle thuiswedstrijden van het Nederlands team in de tweede EK-kwalificatiecyclus live uitzenden. Ook de uitwedstrijden tegen Bulgarije en Israël zijn via Sport1 live te volgen.

08
BC Apollo speelt ook komend seizoen in de Dutch Basketball League. Ondanks de wankele financiële positie, waarover de club eerder een bericht naar buiten bracht, zegt voorzitter Ramon Siljade BC Apollo toch te zullen inschrijven.

09
Door het afhaken van Magixx en het alsnog inschrijven van BC Apollo Amsterdam speelt de Dutch Basketball League komend seizoen met negen teams. De FEB laten weten de tiende plaats voorlopig open te houden.

10
Hakim Salem en Arik Shivek - de een net weg bij BC Apollo, de ander net ontslagen als bondscoach van Israël - gaan in de Sporthallen Zuid een profkamp organiseren. Op 14 augustus starten de trainingen.

10
Het Nederlands team begint de tweede fase van de EK-kwalificatie met een daverende verrassing. Oranje verslaat in Samokov Bulgarije met 53-62. Arvin Slagter - terug van een tussenribspierblessure - maakt twee cruciale driepunters om de zege veilig te stellen. Slagter is ook topscorer met 18 punten.

10
FIBA Europe maakt bekend dat het duel Israël - Nederland op 24 augustus op Cyprus en in Nicosia wordt gespeeld. Ook de Bulgaren moeten voor hun uitwedstrijd tegen Israël naar Cyprus, naar Nicosia of Larnaca.

11
In een interview met De Gelderlander geeft Thijs Vermeulen aan dat zijn loopbaan in de eredivisie er vermoedelijk op zit. Vermeulen speelde sinds 2007 voor Nijmegen en Wijchen.

12
Kenneth van Kempen speelt ook komend seizoen voor Maxxcom BS Weert. De center verlengde zijn contract in Limburg met één jaar.

12
Maxxcom BS Weert moet het komend seizoen zonder Dyon Doekhi stellen. De guard heeft een contract getekend in Duitsland bij BTB Royals uit Bürgerfelde.

13
Het Nederlands basketballteam verliest zijn tweede EK-kwalificatieduel. In het extra beveiligde Martiniplaza wordt met 57-66 verloren. Roeland Schaftenaar maakt 12 punten. Oranje zit tot 53-53 uitmuntend in de wedstrijd. Dan breekt echter een record-periode aan van 12 minuten en 7 seconden zonder score. Israël - met twee NBA-spelers - profiteert nauwelijks, maar wel voldoende om de zege te pakken.

14
Matt Bauscher kondigt op Facebook zijn afscheid van het basketball aan en dankt in fraaie bewoordingen de clubs waarvoor hij heeft gespeeld.

14
De eerste Amerikaan die Zorg en Zekerheid Leiden aantrekt is Will Felder. 2 meter 1 lang, 23 jaar oud en afkomstig van Miami Ohio. Felder is een power forward die ook center kan spelen.

14
De negatieve berichten uit Den Helder blijven maar aanhouden. Dit keer geeft Fred van Eck de brui eraan. De pr-man moet tot twee keer toe in de krant lezen dat de Kings nieuwe spelers hebben aangetrokken en zit ook nog op geld te wachten.

15
SPM Shoeters trekt in Brandyn Curry een nieuwe spelverdeler aan. Curry is afkomstig van Harvard. Met Curry hopen de Bosschenaren te overwinteren in Europa.

16
Jelmer Visser zit ook komend seizoen bij de selectie van Aris Leeuwarden. Visser gaat zowel in de Dutch Basketball League als in de Dutch Talent League spelen.
16
Alsof het ooit anders is geweest... Donar heet weer 'gewoon' Donar, kondigt de club aan. Alle social media accounts met Gasterra of Flames in de naam worden omgedoopt. Beter ten hele gekeerd, dan maar blijven dwalen...

17
Power forward Chris Lee speelt komend seizoen voor SPM Shoeters Den Bosch. Dat staat te lezen in een tweet van zijn agent. Lee speelde afgelopen seizoen voor Sibiu in Roemenië.

18
Met het aantrekken van de Noor Torgrim Sommerfeldt heeft Aris Leeuwarden zijn selectie op orde. De forward is afkomstig van de Noorse nummer twee, Asker Aliens.

20
Andermaal zorgt Oranje voor een stunt door Bulgarije tijdens de EK-kwalificatie te verslaan. In de Vijf Meihal in Leiden wordt het 66-57 voor de ploeg van Toon van Helfteren. Roeland Schaftenaar maakt voor rust 16 punten en finisht op 17 punten. Arvin Slagter schiet Nederland naar de winst met zijn 12 punten.

21
Sporthal het Kalverdijkje in Leeuwarden wordt verbouwd en uitgebreid met sponsorfaciliteiten. Een nieuwe tribune met een capaciteit van 350 plaatsen en een moderne ontvangstruimte maken onderdeel uit van de opwaardering van de veredelde gymzaal. Op 11 oktober speelt Aris Leewuarden voor het eerst een competitiewedstrijd in de vernieuwde hal.

22
Nik Cochran zet zijn carrière voort in Groningen. Met Cochran trekt Donar een Canadese guard met een brits paspoort aan. Vorig jaar speelde Cochran voor Joventut Badalona.

23
De Dutch Basketball League gaat van start met de wedstrijd tussen Rotterdam en Groningen. De eerste DBL-wedstrijd van de competitie 2014-2015 staat gepland voor zaterdag 4 oktober om 20.00 uur.

24
Opnieuw neemt Donar een speler over van Zorg en Zekerheid Leiden. DeJuan Wright speelt komend seizoen in Groningen.

24
Het Nederlands team leidt op Cyprus een zware nederlaag tegen Israël. Oranje - incompleet door blessures en ziektes - verliest in Nicosia met 83-60. De laatste wedstrijd tegen Montenegro moet nu worden gewonnen om kwalificatie voor het EK van 2015 veilig te stellen.

24
Bondscoach Toon van Helfteren laat in de interland tegen Israël Julius van Sauers debuteren. Van Sauers is daarmee de 314de international en de 27ste speler die onder Van Helfteren zijn debuut mag maken.

25
Forward Jamal Smith speelt op proef bij Port of Den Helder Kings. Smith is de zoon van Maurice Smith, die in de jaren tachtig onder andere in Den Helder en Eindhoven speelde. Hij heeft zowel een Amerikaans als een Nederlands paspoort.

25
FIBA Europe gaat op 8 september laten weten welk land in 2015 de organisatie van het Europees kampioenschap voor mannen op zich mag nemen. Duitsland, Finland, Frankrijk, Israël, Kroatië, Letland, Polen en Turkije zijn kandidaat om de organisatie van Oekraïne over te nemen.

26
Sandro Lisci verlaat in september Donar. De club moet 'noodgedwongen de tering naar de nering zetten'. Eerder was er nog sprake van Lisci een belangrijke pion zou moeten zijn in de verdere professionalisering van de club.

26
Port of Den Helder Kings heeft Nafis Ricks op proef. De guard/forward werd eerder afgetest door het Belgische Limburg United. Ricks speelde vorig seizoen twee wedstrijden in Brazilië voor Rio Clara Basquete.

27
Met een 68-55 zege op Montenegro plaats het Nederland basketballteam zich voor het Europees kampioenschap van 2015. Het is voor het eerst in 25 jaar dat Oranje aan een EK mag deelnemen. De laatste keer was in 1989 in het Joegoslavische Zagreb. De zege van Oranje is tevens de 100ste overwinning van Nederland in 193 officiële EK-kwalificatieduels.

29
Het systeem waarvan de FEB bij hoog en bij laag beweerde dat het voor vijf seizoenen in de play-offs zou worden gehanteerd, is na één seizoen alweer van tafel. Voor het vijfde seizoen op rij en voor de vijftiende keer sinds de invoering van de play-offs wordt de opzet van het sluitstuk van de competitie veranderd. Dit keer gaan zes ploegen play-offs spelen. In de kwartfinales krijgen de nummers 1 en 2 een 'by' en mogen 3 tegen 6 en 4 tegen 5 strijden in een best-of-three voor een plaats in de halve finales. Vanaf de halve finales wordt tot en met de finale in een best-of-seven gespeeld. Boos worden heeft geen zin: de FEB blijft zich toch tot het uiterste inspannen om de identiteit van de Nederlandse competitie te verkwanselen. Het zoveelste brevet van volstrekt onvermogen.

29
Donar maakt de selectie voor komend seizoen rond met jonge spelers: Benny van der Reijden, Eric Peutz en Daan Löwik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten