2014-09: september 2014

01
BS Weert zet de uitbreiding van de selectie 'on hold' omdat hoofdsponsor Maxxcom de betalingsverplichtingen niet kan voldoen. Volgens een persbericht van de basketballclub ziet de sponsor nog wel 'licht in de tunnel', maar moet in de komende dagen en weken naar een oplossing worden gezocht. Gevreesd moet toch worden dat de slogan 'Simply more' in Limburg eerder 'SImply less' gaat worden...

01
Sjors Besseling stopt met basketball op het hoogste niveau. Besseling heeft een baan geaccepteerd die het beoefenen van topsport niet mogelijk maakt. Besseling kwam sinds 2010 uit voor BS Weert.

02
Branden Frazier is door Port of Den Helder Kings aangetrokken voor de spelverdelerspositie. De Amerikaan meet 1 meter 90 en is afkomstig van Fordham.

02
In Leiderdorp overlijdt voormalig NBB-penningmeester Rob Noé. Hij was tussen 1962 en 1972 de schatbewaarder van de basketballbond.

02
Donar krijgt niet alleen een tweekoppig draak in het logo, maar ook een draak van een logo. Het blauw-witte beeldmerk van de Groninger club is geïnspireerd op het stadswapen van Groningen. Verwijzingen naar de dondergod zijn ver te zoeken. Met het vorige Flames-logo liet de club ook al zien het respect voor het verleden kwijt te zijn.

03
Nafis Ricks redt het ook niet bij Port of Den Helder Kings. De Amerikaanse guard/forward wordt door Jean-Marc Jaumin afgetest. Eerder kreeg Ricks dezelfde mededeling bij het Belgische Limburg United.

04
Over de selectie voor 2014-2015 is nog weinig bekend, maar BC Apollo heeft in ieder geval twee coaches. Jaanus Liivak, voormalig speler van Almere, wordt de hoofdcoach en opvolger van Hakim Salem. Liivak krijgt assistentie van Patrick Faijdherbe.

04
Port Den Helder Kings probeert de volgende Amerikaan. Zijn naam is Cole Dickerson, de halfbroer van ex-NBA-speler Michael Dickerson. De 2.01 meter lange forward was op weg naar Oekraïne, maar acht het verstandig zijn heil elders te zoeken.

04
In zijn woonplaats in Spanje overlijdt oud-international Ton Koemans overleden. Koemans debuteerde in 1951 in het Nederlands team en droeg 18 keer het shirt van Oranje. Onder bondscoach Dick Schmüll vertegenwoordigde Koemans in 1951 Nederland tijdens het vierde Europees kampioenschap.

Ton Koemans speelde tijdens zijn actieve loopbaan voor de RotterdamseArrows. Als spelverdeler wist hij zijn goede vriend en center Rinus de Jong blindelings te vinden. De Jong: 'In die tijd werden er jammer genoeg nog geen statistieken bijgehouden, maar alleen al op mij had hij per wedstrijd 7 a 8 assists.'

In 1964 degradeerde Arrows uit de hoogste afdeling en viel het Rotterdamse bolwerk uit elkaar. Rinus de Jong vertrok naar Den Bosch om bij EBBC te gaan spelen. Koemans koos voor zijn maatschappelijke loopbaan.

Als coach van het Schiedamse Juventus promoveerde Koemans naar de eersteklasse. Daarna werd hij in 1967 coach van de Utrechtse landskampioen SVE. Met Koemans dachten de Utrechters hoge ogen te kunnen gooien in de Europa Cup, maar het lot koppelde SVE aan het onverslaanbare Real Madrid. In de achtste finales werd SVE in eigen huis met 66-90 afgedroogd. In Madrid won Real met 112-67 van de Utrechters.

Uiteindelijk kwam Ton Koemans mede aan de basis van de bloeiperiode van het Bossche basketball te staan. Rinus de Jong: 'Hij was mijn eerste echte sponsor bij EBBC.'

Als managing director van Sperry Rand (hij werd in die functie in september 1968 benoemd) verbond hij de naam van de producent van elektrische schrijfmachines aan de club van (inmiddels) voorzitter Rinus de Jong.

Als Sperry Remington begon EBBC aan zijn nationale en Europese opmars. Koemans trof bij de Brabantse club zijn oude Arrows-vrienden Rinus de Jong en teammanager Wim Hakman. Hij bood Kees Akerboom een betrekking aan, waardoor de beste speler van Nederland de overstap van Haarlem naar Den Bosch maakte.

Hoewel van historische grote betekenis, toonde Koemans zich bescheiden bij de start van sponsoringovereenkomst. In De Tijd van 11 april 1974 zei Ton Koemans: 'Ik sta hier niet als basketballgek, ik sta hier als managing director van Sperry Remington, een bedrijf dat inziet dat een van de belangrijkste vormen van reclame maken op dit ogenblik in de sportsponsoring ligt. Mijn gehele omgeving heeft mij steeds voorgehouden dat sponsoring van een basketballteam op haar plaats zou zijn als we toch iets in de sport zouden gaan doen. Ik zelf heb dat min of meer bewust proberen af te houden omdat dat in mijn geval zo logisch is.'

De liefde voor de sport en de vriendschap met Rinus de Jong gingen nooit verloren. Ook na de sponsoring van Sperry Remington bleef Ton Koemans het basketball intensief volgen. Als 'buitenlandse spion' voorzag hij Nashua Den Bosch regelmatig van tips en adviezen bij het bestormen van de Europese ladder.

Door zijn verhuizing naar Spanje raakte Ton Koemans in Nederland enigszins uit beeld, maar niet bij de Godfather van het Bossche basketball, Rinus de Jong, die Ton Koemans zijn 'beste basketballvriend' noemt. In een reactie op het overlijden van Ton Koemans zegt De Jong: 'Ik weet dat we niet het eeuwige leven hebben, maar om hem te moeten missen, doet me veel pijn.'

Ton Koemans is 87 jaar oud geworden. Hij zal in Spanje worden gecremeerd.

5
In Dylon Cormier lijkt ZZ Leiden een uitstekende guard te hebben aangetrokken. Cormier komt van Loyola en meet 1 meter 88. Hij is niet alleen een goede schutter, maar ook een attente rebounder. Mogelijk probleem: Cormier is op de terugweg van een blessure: een gebroken hand...

6
De lezers van het blad 'Helden' roepen Oranje uit tot Held van de Week. Arvin Slagter: 'Het moet een inspiratie zijn voor de jongere generaties. Ze moeten inzien dat het EK halen weer tot de mogelijkheden behoort.'

8
Julius van Sauers zet zijn loopbaan voort in Spanje. De kersverse international gaat spelen voor Penas Huesca. Afgelopen seizoen kwam Van Sauers uit voor BC Apollo Amsterdam.

8
FIBA Europe wijst de organisatie van het Europees kampioenschap in 2015 toe aan vier landen. De voorrondes zullen worden gespeeld in Zagreb (Kroatië), Montpellier (Frankrijk), Berlijn (Duitsland) en Riga (Letland). De finaleronde is eveneens toegewezen aan Frankrijk, dat in Lille een hal met een capaciteit van 27.000 toeschouwers (Stade Pierre Mauroy) beschikbaar heeft voor EuroBasket 2015.

Het EK van 2015 wordt van 5 tot en met 20 september 2015 verspeeld. In welke voorrondeplaats Nederland gaat spelen, is nog niet bekend. Saillant detail is wel dat Zagreb de plaats was waar Oranje 25 jaar geleden voor het laatst aan een A-EK deelnam. In 1983 eindigde Nederland als vierde op het EK, de hoogste klassering van Oranje. Dat Europees kampioenschap werd ook in Frankrijk gespeeld (in Limoges, Caen en Nantes).

FIBA Europe had in totaal 16 belangstellenden om (een deel van) de organisatie van EuroBasket 2015 van Oekraïne over te nemen. Uiteindelijk deden acht landen een daadwerkelijk bid. Voor de stemming trok Turkije zich als organisator volledig terug. Polen en Kroatië trokken hun bid voor de finaleronde in, waardoor Frankrijk als enige gegadigde voor de organisatie van de finaleronde overbleef.

8
En de volgende Amerikaan in de rij dient zich aan bij Port of Den Helder Kings. Dit keer is het Maurice Creek van George Washington, een grote guard van 1.96 meter

8
De Super Cup voor de vrouwen wordt op 27 september gespeeld in het Topsportcentrum van Rotterdam. In de seizoensopener staan Lintex Binnenland Rotterdam en Lekdetec.nl tegenover elkaar.

9
Nick Oudendag zet zijn carrière voort in Bosnië, waar hij gaat spelen voor de landskampioen Igokea.


10
Met het aantrekken van Lucas Steijn door Challenge Sports Rotterdam Basketball College is BC Apollo Amsterdam voor de start van de competitie alweer een basisspeler van het voorbije seizoen kwijt. De Rotterdammers hebben met Robert Krabbendam (afgelopen seizoen tijdens de competitie overgenomen van BC Apollo), Bart Stolk en Lucas Steijn geen klagen over lengte onder de borden.

10
BS Weert kan geen Amerikanen aantrekken wanneer hoofdsponsor Maxxcom niet alsnog een oplossing voor het betalingsprobleem over de brug komt of er andere financiering wordt gevonden. Volgens bestuurslid Koen Klomp op L1 is er een gat van 80.000 euro in de begroting geslagen.

11
Volgens het Leidsch Dagblad is de redding voor het Nederlands team nabij. Een groep 'Vrienden van Oranje' zit met de Eredivisie clubs en de NBB aan tafel om het schip vlot te trekken. Wie die Vrienden van Oranje zijn, valt in de krant niet te lezen.

,,Alle neuzen staan dezelfde kant op’’, vertelt oud-international Bert Kragtwijk, bestuurslid van de Federatie Eredivisie Basketball (FEB). ,,Het team en de staf verdienen het dat wij alles uit de kast halen om te zorgen dat er een trainingsprogramma komt in de aanloop naar het EK.’’

12SPM Shoeters Den Bosch moet op zoek naar een vervanger voor Chris Lee. De Amerikaan komt niet door de medische keuring.

13
Na teamassistent Karl Dorrepaal stapt ook verzorger Cees Damen op bij ZZ Leiden. Damen botst met een bestuurslid van ZZ, dat echter niet komt opdagen bij een verzoeningsgesprek. Voorzitter Marcel Verburg in het Leidsch Dagblad: 'Soms scheiden wegen nou eenmaal.'

19
Het Bosnisch avontuur van international Nick Oudendag is geen lang leven beschoren. Igokea ontbindt het contract alweer na tien dagen.

20
Huilie, huilie... Ivica Skelin en Jean-Marc Jaumin klagen steen en been in lokale kranten over het wenkend perspectief van komend seizoen.

In Dagblad van het Noorden luidt de kop die uit de mond van Donar-coach Skelin is opgetekend: 'Als we de play-offs halen, mogen we onze handen dichtknijpen.'

Jaumin zegt in het Noordhollands Dagblad overwogen te hebben de pijp aan Maarten te geven. Hij kondigt in ieder geval zijn afscheid uit Den Helder alvast aan, door te vertellen niet meer naar een huis op zoek te gaan, zijn vrouw niet meer te laten pendelen tussen België en de kop van Noord-Holland en nog een paar van dat soort zaken. Ook de ploeg waarmee hij moet gaan werken, staat Jaumin niet aan. Hij probeert diplomatiek te zijn, maar is vernietigend: 'Laat ik zeggen dat de spelers die ik wilde hebben er niet zijn.'

21
In Wijchen neemt Thijs Vermeulen met een gelegenheidsteam afscheid van de eredivisie. De uitzwaaiwedstrijd tegen BC Apollo wordt met 104-92 gewonnen. 25 seconden voor tijd krijgt Vermeulen met een minutenlange staande ovatie zijn verdiende publiekswissel.

21
Tijdens de open dag van Donar breekt Thomas Koenis in de wedstrijd tegen Rotterdam zijn neus. De Groningse center is 'twijfelachtig' voor het meespelen in de strijd om de Super Cup op 27 september in Groningen.
24
Zorg en Zekerheid Leiden heeft zijn derde Amerikaan aangetrokken. Het is de 23 jaar oude en 2 meter lange forward Joe Willman van Bucknell University. willman speelde afgelopen seizoen in Tsjechië voor BK Nova Hut Ostrava. De standaard van Leiden zakt kennelijk zienderogen, want de schutterskwaliteiten van Willman worden op de clubwebsite met de volgende zin bezongen: 'Dat hij wel degelijk aardig kan schieten bewees hij bij Ostrava, waar één op elke vier driepunters door het netje gleed.'

24
Donar moet op zoek versterking. Nick Cochran komt niet door de medische keuring. De rug van de spelverdeler blijkt niet bestand tegen het spelen op hoog niveau.

27
Lekdetec wint de SuperCup voor de vrouwen. De ploeg uit Bemmel verslaat landskampioen Binnenland in eigen huis met 71-79. Karin Kuijt is in de finale goed voor 19 punten.

27
De Dutch Talent League start met een dikke overwinning voor Donar. De Groningers winnen in eigen huis voorafgaand aan de strijd om de Super Cup met 97-57 van Zorg en Zekerheid Leiden.

27
Donar wint de SuperCup. In Martiniplaza verslaat de landskampioen voor het tegenvallende aantal van slechts duizend toeschouwers Zorg en Zekerheid Leiden met 78-67. DeJuan Wright is de topscorer in de wedstrijd namens Donar met 20 punten. Donar nam Wright uitgerekend over van Leiden. Will Felder maakt evenveel punten voor Leiden.

28
Lance Jeter keert terug in de DBL. Jeter wordt de nieuwe spelverdeler van Donar. Hij neemt de plek over van Nik Cochran. Jeter speelde afgelopen seizoen in Polen voor Sopot Trefl. Hij maakte zijn debuut in Nederland voor Aris Leeuwarden.

30
Nadat Chris Lee niet door de medische keuring kwam, komt Ben Aird ook niet door de ballotagecommissie in Den Bosch. SPM Shoeters kan voor de derde keer op zoek naar een center. Aird trainde pas een week mee, maar kan niet brengen wat SPM zoekt.

30
Voor de derde keer in zijn carrière gaat Ties Theeuwkens naar Rotterdam. Als 13-jarige klopte hij via Binnenland aan. Van 2006 tot 2009 speelde hij eredivisie in de Maasstad en nu komt hij over van Den Helder Kings.

30
Rotterdam gaat de competitie in zonder Amerikanen. Met het aantrekken van Ties Theeuwkens heeft coach Armand Salomon zijn team rond. Salomon: "Wij gaan Nederland laten zien dat wij het ook zonder Amerikanen kunnen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten