2014-10: oktober 2014

04
De nieuwe editie van de Dutch Basketball League gaat in Rotterdam van starty met een zege voor het bezoekende Donar. De Groningers verslaan Challenge Sports met 52-70.

05
Aris heeft Podium.tv vastgelegd als mediapartner. De wedstrijden van Aris zullen daardoor in een hogere frequentie te zien zijn op het internetkanaal.

07
Oud-speler Ron Borstel treedt toe tot het bestuur van SPM Shoeters. Borstel gaat zich bezighouden met de businessclub van de Brabanders.

07
Hakim Salem mag zich bij Basketballleague.nl gaan bezighouden met analyses van wedstrijden in de Dutch Basketball League. Vorig seizoen had Salem de ploeg van BC Apollo Amsterdam nog onder zijn hoede.

10
SPM Shoeters gaat het nu proberen met Reggie Johnson, als opvolger voor Ben Aird. Johnson (2.08 meter) is afkomstig van Miami en speelde afgelopen seizoen voor de Delaware 87'ers. Voordat Johnson in Den Bosch onder de borden verschijnt, moet eerst de papierwinkel worden geregeld.

14
Aan de liefde tussen BS Weert en Maxxcom is definitief een einde gekomen. De Limburgse club vraagt het faillissement van de hoofdsponsor aan. De Limburgers zeggen al lang op hun geld te wachten en al 75.000 euro misgelopen te zijn. Het seizoen 2014-2015 zou het tweede seizoen worden in een driejarig huwelijk. Marc Nies van Maxxcom zegt op de lokale radio BS Weert een aanbod te hebben gedaan om het contract terug te brengen tot twee jaar en het geld in één keer over te maken. 'Nietes,' zegt algemeen manager Hans van de Ven. 'Welles,' zegt Nies... Uitermate vervelend voor Weert, dat erom bekend staat zijn zaakjes altijd keurig te regelen.

16
BC Apollo trekt de Amerikaan Reggie Keely aan. Keely kwam afgelopen seizoen uit voor Port of Den Helder Kings.

17
Opmerkelijk! Donar bedankt accountant KPMG voor bewezen diensten, wegens 'een verschil van inzicht over de condities waaronder de opdracht tot controle van de jaarrekening 2012-2013 zou moeten worden uitgevoerd.'

17
KPMG is nog niet de laan uitgestuurd of BDO is al akkoord met de jaarrekeningen van Donar over de seizoenen 2012-2013 en 2013-2014. De Groningers werken de tekorten weg in de huidige begroting en hebben de ambitie nog 100.000 of 150.000 euro binnen te halen om daarmee één of twee versterkingen te kunnen aantrekken. En - goed nieuws! - volgend jaar wil Donar Europa weer in.
18
FIBA Europe maakt bekend dat de loting voor Eurobasket 2015 op 8 december zal plaatsgrijpen in Parijs.

18
De schuldeisers van de Heldenaren, onder wie voormalig spelers, zouden hun zaak in handen van een deurwaarder hebben gegeven. Rogier Jansen zou zijn lease auto van afgelopen seizoen in onderpand houden. En de agent van Justin Knox stapt naar FIBA Europe om het achterstallig salaris van zijn speler ('meer dan 10.000 euro') boven water te krijgen.

Ron Tusveld is inmiddels als bemiddelaar in actie. Volgens Tusveld in Den Helder Actueel heeft iedereen zijn geld gekregen of gaat iedereen zijn geld krijgen. 'Iedereen die recht heeft op geld,' aldus Tusveld in Den Helder Actueel (het staat er wat krom): 'dit geld ook zal krijgen.'

Inmiddels zou Rob Waardenburg een stap terug hebben gedaan en is Paul Mijnen weer in het zadel.

18
Volgens de Volkskrant hebben 12 oud-internationals het initiatief genomen om Oranje de helpende hand te bieden en heeft het initiatief succes. Bondscoach Toon van Helfteren en oud-international Frank Kales laten zich positief uit over het welslagen van de plannen.

20

In een persbericht laat de NBB weten dat samen met de FEB en een taskforce van oud-internationals Oranje een reddingsboei is toegeworpen. De volledige tekst van het bericht luidt als volgt:

NBB, FEB en Oud-Internationals slaan handen in elkaar voor Nederlands mannenteam

Het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond (NBB), de eredivisieploegen verenigd in de Federatie Eredivisie Basketballclubs (FEB) en een initiatiefgroep van voornamelijk oud-internationals hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk te werken aan een solide basis voor het Nederlands mannen basketballteam.

‘We denken samen met de FEB en een groep voormalig internationals na over de toekomst van het Nederlands Mannen Team. We willen dat Oranje volgend jaar goed voorbereid aan EuroBasket 2015 kan deelnemen. De focus ligt niet alleen op het EK, maar op een gezond Nederlands team voor een langere periode,’ aldus NBB-voorzitter Francisca Ravestein.

Voor de organisatie rond Oranje wordt een taskforce opgezet, onder beoogd voorzitterschap van Bert Kragtwijk, die zelf 99 keer het Oranje-shirt droeg. In die taskforce zullen naast Kragtwijk onder anderen ook de oud-internationals Rolf Franke (technisch/tactisch beleid, 60 interlands) en Frank Kales (algemene zaken, 80 interlands) worden ingezet. De taskforce gaat in totaal uit zeven personen bestaan, die ieder op hun taakgebied ondersteuning krijgen van specifieke groepen van voornamelijk oud-internationals. Ravestein: ‘We werken met alle betrokken partijen samen. Met name voor de uitvoering van de plannen hebben we mensen nodig die hun schouders onder Oranje willen zetten. De oud-internationals vormen een waardevolle bron van mensen met capaciteiten en interessante netwerken. Wij geven graag ruimte aan leden die duurzaam willen bijdragen aan de ontwikkeling van basketball in Nederland.’

Ravestein: ‘Het Nederlands team moet weer een echt vlaggenschip worden voor het Nederlands basketball. Daarom wordt er een organisatie opgetuigd die ‘dedicated’ beschikbaar is om de bondscoach, zijn staff en de spelers bij te staan. Er is geen sprake van een nieuwe structuur, maar vooral van een samenwerking die op langere termijn zorg moet dragen voor een gezonde uitgangspositie.’

Kragtwijk: ‘We hebben rond Oranje simpelweg meer handen nodig. Prachtig om te zien hoeveel mensen nu opstaan en hun hulp aanbieden. En niet alleen met hun competenties, ook met hun portemonnee. Ik krijg er soms kippenvel van, als ik zie wat de prestatie van het Nederlands team afgelopen zomer allemaal teweeg heeft gebracht.’

Ravestein en Kragtwijk maken er geen geheim van graag met bondscoach Toon van Helfteren (207 interlands als speler, 69 interlands als coach) verder te willen. Kragtwijk: ‘Toon heeft afgelopen zomer tijdens de EK-kwalificatie met zijn staff en met zijn spelers voor een enorm succes in het Nederlands basketball gezorgd. Voor het eerst in 25 jaar gaat Oranje weer naar een Europees kampioenschap! Ongekend! Natuurlijk hopen we verder te gaan met de coach die aan de basis stond van die historische prestatie.’

Formeel is Van Helfteren nog niet vastgelegd. Datzelfde geldt voor de spelersgroep die volgend jaar Oranje moet vertegenwoordigen tijdens EuroBasket 2015. Kragtwijk: ‘Uiteraard alle respect voor de groep die op een geweldige manier voor kwalificatie heeft gezorgd. Maar het Nederlands mannen basketballteam bedrijft topsport en moet topprestaties leveren. Niemand is in de topsport zeker van zijn plaats.’

Het gezamenlijk de schouders onder Oranje zetten, krijgt ook vorm door de manier waarop de plannen een financiële dekking moeten krijgen. Ravestein: ‘De NBB draagt naar vermogen bij aan de plannen, zoals ook anderen dat doen. Het is hartverwarmend om te zien hoe sponsors en partners ook met geld willen bijspringen om perspectief voor Oranje te scheppen.’

Hoewel de samenwerking in rap tempo vorm krijgt, moet onder andere nog een aantal formeel juridische aspecten worden afgestemd. Ravestein: ‘De gesprekken daarover verlopen in een zeer plezierige en constructieve sfeer. Je merkt aan alles dat het belang van het Nederlands basketball bij iedereen voorop staat.’

De taskforce rond het Nederlands team zal in de komende weken in gesprek gaan met de geldschieters van de afgelopen twee jaren om de aanloop naar en EuroBasket 2015 zelf van een gezonde financiële basis te voorzien. De overige financiën worden op dit moment bij elkaar gebracht door de NBB, de FEB en particuliere initiatieven.

Bert Kragtwijk: ‘Het is uitdrukkelijk onze bedoeling verder te kijken dan alleen het Europees kampioenschap. Het Nederlands basketballteam moet minimaal voor een periode van vijf jaar op een zo professioneel mogelijke manier kunnen werken. Uiteindelijk is Oranje als vlaggenschip een prima trekker voor het hele Nederlandse basketball.’

22
Ron Tusveld, de man die licht moest scheppen in de financiële duisternis in Den Helder, legt met onmiddellijke ingang zijn functie in Den Helder neer. Een reden voor het opstappen van Tusveld wordt niet gegeven.

22
De papieren van Lance Jeter zijn eindelijk in orde. De nieuwe guard van Donar kan zijn debuut maken in de wedsgtrijd tegen Aris Leeuwarden, de club waarvoor hij in Nederland debuteerde.

25
Na twee duels bij BC Apollo Amsterdam is Reggie Keely alweer weg. Keely tekent een contract bij het Hongaarse Sopron.

27
Den Bosch kan beschikken over Reggie Johnson. De benodigde papieren voor de nieuwe center zijn binnen. Johnson kan zaterdag tegen Aris Leeuwarden zijn officiële debuut maken. Hij is de opvolger van Ben Aird, die zelf de vervanger was van Chris Lee.

27
Coach Jean-Marc Jaumin en Jamal Smith hebben geen 'klik'. Omdat het niet draait bij Den Helder Kings mag de zoon van Maurice Smith vertrekken.

28
International Stefan Mladenovic probeert bij Donar zijn oude vorm op te pakken. De guard van Matrixx Magixx raakte vorig seizoen ernstig geblesseerd aan zijn knie en werkt nu in Groningen aan zijn terugkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten