2015-05: mei 2015

01
Gelderland lijkt terug te keren naar de DBL. De club gaat Top Basketball Gelderland heten en heeft 'Dragons' als nickname gekozen.

02
In een uitgebreide voorbeschouwing op de play-offs in het Leids Dagblad doet coach Eddy Casteels een vernietigende uitspraak over de spelersgroep van Zorg en Zekerheid Leiden. 'De mentale kracht is zwak,' aldus de Belg.

02
De voorsprong is er nog steeds, maar Loon Lions verzuimt opnieuw de landstitel in de wacht te slepen. Aan de hand van Karin Kuyt (27 punten) wint Lekdetec.nl in Landsmeer met 69-77. Van 3-0 is de tussenstand ineens 3-2...

02
SPM Shoeters Den Bosch komt op betrekkelijk eenvoudige wijze op 1-0 in de halve finaleserie tegen Landstede Zwolle. De Bosschenaren winnen thuis met 85-70.

02
Zorg en Zekerheid Leiden wint zijn eerste thuiswedstrijd met de hakken over de sloot. In de openingsfase (15-2) neemt Leiden snel afstand, maar aan het eind van de race is daar weinig van over 86-80. ZZ beslist het duel tegen Donar door in de slotminuten koelbloedig de vrije worpen te verzilveren.

05
Landstede Zwolle trekt de stand in de serie tegen SPM Shoeters Den Bosch gelijk. De Zwollenaren buiten het thuisvoordeel uit (terwijl de hal bepaald niet vol zit...) om de tweede wedstrijd met 87-66 naar zich toe te trekken.Leon Williams is goed voor 21 punten.

05
Ook Donar strekt de stand tegen Leiden gelijk. De Groningers winnen onbedreigd met 78-63 van Zorg en Zekerheid Leiden. Jeter en Sanchez voor Donar en De Jong en Creek mogen zich alle vier topscorer noemen met 13 punten.

06
Joe Burton en Arvin Slagter ontbreken 7 mei bij de derde ontmoeting tussen SPM Shoeters Den Bosch en Landstede Basketball Zwolle in de halve finale van de play-offs. De twee werden vlak voor de rust van wedstrijd twee uit het veld gestuurd, omdat ze een trappende beweging naar elkaar maakten. De TGC bepaalde na snelrecht de strafmaat op 2 wedstrijden schorsing, waarvan 1 voorwaardelijk met een proeftijd van ruim een jaar.

06
Een 3-0 voorsprong is zelfs in wedstrijd zes in de finale van de play-offs voor Loon Lions Landsmeer onvoldoende inspiratie om de landstitel in de wacht te slepen. Lekdetec.nl Batouwe Bemmel pakt in eigen huis nu ook een derde zege op rij: 77-69. Zaterdag in Landsmeer valt de beslissing over de titel.

07
Beroep tegen de uitspraak van de TGC levert op dat Arvin Slagter en Joe Burton toch wedstrijd drie in de halve finales van de play-offs mogen spelen. De commissie van beroep schrapt de straf van Slagter en loopt vast vooruit op de uitspraak in het beroep van Burton.

07
Zowel SPM Den Bosch als ZZ Leiden is het thuisvoordeel in de halve finales van de play-offs kwijt. De nummer 1 gaat thuis onderuit tegen Landstede Zwolle met 74-78. Tyson Hinz is goed voor 27 punten. In Leiden wint Donar met 69-79. Opmerkelijk want het is pas de vierde Groningse overwinning ooit in 22 uitwedstrijden in de halve finales van de play-offs...

09
Donar staat op de drempel om zich als eerste te plaatsen voor de finale van de play-offs. De Groningers verslaan Zorg en Zekerheid Leiden met 63-59. Lance Jeter (20 punten) schiet met een driepunter de thuiszege binnen.

09
Vanuit volstrekt geslagen positie (3-0 achter!) komt Lekdetec.nl nota bene in Landsmeer de landstitel halen. Loon Lions wordt voor de vierde keer op rij verslagen door de ploeg uit Bemmel. 61-69 wordt het deze keer. De eindstand in de finaleserie wordt daarmee op 4-3 in het voordeel van René van der Wielen en zijn team bepaald.

09
Karin Kuyt is uitgeroepen tot MVP van de finaleserie tussen de uiteindelijke landskampioen Lekdetec.nl Batouwe Bemmel en Loon Lions Landsmeer. Kuyt ging haar ploeg in de wederopstanding die via een 0-3 achterstand leidde tot de titel bij 4-3.

10
SPM Shoeters heeft het thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs terug. De Bosschenaren winnen in Zwolle met 73-86, waardoor de stand in de serie 2-2 is.

12
Voor hun thuispubliek sleept zowel Den Bosch als Leiden wedstrijd vijf uit het vuur. Of beter gezegd: uit het vlammetje. SPM Shoeters rolt Landstede Zwolle op met 82-63 in de 300ste wedstrijd in de play-offs. Zorg en Zekerheid Leiden dendert over Donar Groningen met 85-56.

13
Binnenland schrijft zich toch in voor het seizoen 2015-2016 in de vrouwen eredivisie. De toekomst van de vrouwen eredivisieploeg Binnenland stond op het spel sinds Rotterdam Topsport aankondigde uit bezuinigingsoverwegingen de ondersteuningskraan dicht te gaan draaien. Topspeelster Leonie Kooij speelt volgend seizoen in Den Helder. Binnenland wil de selectie 'op een creatieve manier' aanvullen.

14
SPM Shoeters en Landstede gaan All The Way in de halve finale van de play-offs. Game 6 wordt door Zwolle in eigen huis met 78-68 gewonnen. De beslissing valt zondag 17 mei in een wedstrijd met een historisch tintje: het wordt de 300ste play-offwedstrijd van Den Bosch.

14
Donar is de eerste finalist van de play-offs 2015. De Groningers verslaan in eigen huis Zorg en Zekerheid Leiden met 77-71.

17
Met een benauwde 87-77 zege in overtime plaatst SPM Shoeters Den Bosch zich voor de finale van de play-offs. De Bosschenaren hebben mazzel dat Landstede Zwolle in de slotseconden van de reguliere speeltijd een denkfout maakt, waardoor Brandyn Curry met een driepunter bij 70-70 voor de verlenging kan tekenen. In de extra vijf minuten breken vooral de fouten Zwolle op. Het wordt in 2015 dus een finale tussen SPM Shoeters Den Bosch en Donar Groningen. Voor coach Herman van den Belt is het dubbel zuur. Het is zijn vijftigste wedstrijd als coach in de play-offs.

19
De eerste wedstrijd in de finale van de play-offs wordt door thuisploeg SPM Shoeters op verpletterende wijze gewonnen. Het Bossche collectief maakt gehakt van Donar: 93-54. De 39 punten verschil zijn een evenaring van de grootste zege ooit in de historie van de finale van de play-offs. Op 26 april 2001 versloeg het Ricoh Astronauts van Ton Boot de Limburger van Vanilla Weert onder leiding van Jelle Esveldt met 106-67. De grootste zege in de historie van de play-offs blijft onbedreigd gedeeld in handen van Ton Boot (Direktbank Den Helder) en Randy Wiel (EiffelTowers Den Bosch). Zij versloegen ooit hun respectieve tegenstanders Orca's Urk en ZZ Leiden met 51 punten verschil...

21
Een zichtbaar geëmotioneerde Ton Boot krijgt uit handen van de Amsterdamse locoburgemeester Eric van der Burg de prestigieuze Frans Banninck Cocq penning. De onderscheiding is aangevraagd door de ex-internationals die allemaal van de partij zijn om Boot te eren.

21
Dreun nummer twee voor Donar. SPM Shoeters komt in de finale van de play-offs op 2-0 dankzij een 61-70 zege in Groningen.

22
Michael Schuurs tekent in Leeuwarden een tweejarig contract bij Aris. Samen met het nieuwe bestuurslid technische zaken André Roorda gaat Schuurs werken aan een solide Friese toekomst in de DBL. Voor komend seizoen staan alleen Quincy Treffers en Nigel van Oostrum (beiden werden afgelopen seizoen tussentijds binnengehaald na het faillissement van Den Helder) onder contract.

23
Tijdens het drielandentoernooi in Luxemburg verslaat Nederland-B de A-selectie van Schotland met 84-81. Yannick Franke is de topscorer bij de Orange Lions met 18 punten.

23
Wanneer de finaleserie niet zo'n bizar verloop krijgt als bij de vrouwen, dan is de landstitel 2015 voor SPM Shoeters. De Bosschenaren winnen ook het derde duel. Donar Groningen laat het in de eerste helft liggen en verliest in de Maaspoort met 80-72. Arvin Slagter maakt 20 punten voor Den Bosch. Voor de tweede keer in drie duels komt MVP Lance Jeter niet uit de verf.

23
Nederland-B wint ook het tweede duel tijdens het drielandentoernooi in Luxemburg. De Luxemburgse A-ploeg wordt er met 76-73 onder gehouden. Bryan Alberts is dit keer de topscorer met 17 punten.

24
Het derde duel van Nederland-B tijdens de JPEE Challenge 2015 gaat verloren. De Schotse A-ploeg is met 50-41 te sterk.

25
Omdat er een operette in het sport- en cultuurcentrum Centre d'Coque in Kirchberg op het punt van beginnen staat, besluit de toernooi organisatie Luxemburg-A - Nederland-B op 67-67 te houden. Nederland wint het toernooi wanneer naar de onderlinge resultaten wordt gekeken, maar de Luxemburgers zijn de winnaars wanneer het doelsaldo van doorslaggevende betekenis is. Maar laat daarover nou niks in de reglementen staan...

26
Donar geeft de finaleserie in de play-offs een iets draaglijker aanblik. Iets, want met de 67-62 zege op SPM Shoeters Den Bosch is het nog steeds 3-1 in Brabants voordeel.

28
Het houdt maar niet op... Dit keer wordt op het Museumplein het TEAMKPN Sportfonds gelanceerd en zijn de Orange Lions en de nationale mannen waterpoloploeg van Robin van Galen de eerste twee projecten die een jaar lang op financiële ondersteuning kunnen rekenen.

28
De Orange Lions hebben een eigen website. Gelijktijdig met de presentatie van het TEAMKPN Sportfonds gaat ook de website van het Nederlands team live.

28
SPM Shoeters verslaat in eigen huis Donar Groningen en pakt de 16e landstitel. De Bosschenaren winnen de vijfde wedstrijd in de finale van de play-offs met 85-64 en winnen de serie overtuigend met 4-1.

28
Brandyn Curry wordt uitgeroepen tot MVP van de play-offs. De Amerikaan van SPM Shoeters maakt in de kampioenswedstrijd 26 punten en is gedurende de hele play-offs een consistente factor voor coach Sam Jones.

31
Internationaal FIBA arbiter Paul van den Heuvel stopt ermee. Op iBasketball wordt een brief van Paulus van den Heuvel gepubliceerd waarin hij slechts bedankt voor de mooie periode in het basketball. Een reden voor zijn vertrek uit de Dutch Basketball League is er niet te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten