2015-06: juni 2015

02
Eddy Casteels coacht ook komend seizoen Zorg en Zekerheid Leiden. Weliswaar had Casteels nog een doorlopend contract, maar de prestaties van Leiden kunnen beter. Wel kwam er volgens iBasketball 30 procent meer publiek kijken in Leiden. Casteels krijgt komend seizoen een assistent.

03
De FEB werkt aan een businessplan en is nog steeds op zoek naar permanente bestuurders. Triple Double, het bedrijf van basketballliefhebber Bob van Oosterhout, helpt de FEB.

04
Toon van Helfteren en Sam Jones kiezen 14 spelers voor de Road to Zagreb. Er zitten drie debutanten tussen: Charlon Kloof (Istanbul DSI), Nicolas de Jong (Cholet Basket) en Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam). De overige elf zijn: Kees Akerboom, Arvin Slagter en Ralf de Pagter (alle drie SPM Shoeters Den Bosch), Sean Cunningham en Thomas Koenis (beiden Donar Groningen), Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi (beiden Zorg en Zekerheid Leiden), Leon Williams (Landstede Basketball), Henk Norel (CAI Zaragoza), Robin Smeulders (EWE Baskets Oldenburg) en Roeland Schaftenaar (Rethymno Aegean BC).

05
Patrick Faijdherbe wordt de nieuwe hoofdcoach van BC Apollo Amsterdam. Hij volgt Jaanus Liivak op, onder wie Faijdherbe al functioneerde als assistent.

09
Jos van der Laan verlaat BC Apollo Amsterdam. Van der Laan gaat verder bij promotiedivisionist Landslake Lions in Landsmeer.

09
Sergio de Randamie speelt komend seizoen in Rotterdam. Na Robert Krabbendam en Lucas Steijnkaapt Challenge Sports opnieuw lengte uit Amsterdam. De Randamie begon afgelopen seizoen in Den Helder, maar stapte na het faillissement van de Kings over naar BC Apollo.

09
Max van Schaik gaat de zomer doorbrengen in China. De speler van BC Apollo voegt zich bij de ploeg van Tracy McGrady en toert mee in de sterke T-Mac China tour 2015.

11
Dimeo van der Horst speelt ook in het seizoen 2015-2016 voor BC Apollo Amsterdam. Zijn contract is met één jaar verlengd.

12
Onder de naam Orange Blizzards gaan de Nederlandse vrouwen opnieuw Europa in. HPC Blizzards schrijft zich officieel in voor de EuroCup. Onder de naam NBT was op 18 december 2002 voor het laatst een Nederlands team actief in de Europa Cup (85-47 in en tegen Chieti). Het NBT speelde haar thuiswedstrijd in Den Helder. De Orange Blizzards gaan hun thuiswedstrijden in principe in Zwolle spelen.

12
Het contract van Marco van den Berg met RTC Noord wordt niet verlengd. De organisatie zegt in een persbericht geconfronteerd te worden met hogere kosten en lagere inkomsten. De ex-bondscoach wordt dus wegbezuinigd, En dat is vanwege inzet en resultaten toch zuur...

12
Ivica Skelin keert in het nieuwe seizoen niet terug in Groningen. Skelin keert terug naar Split. Donar zou voor de opvolging van Skelin zijn oog hebben laten vallen op Jean-Marc Jaumin melden Groningse media.

12
Leroy Peterson speelt de komende twee jaar bij Aris Leeuwarden. Peterson is uit de eigen opleiding van de Friezen afkomstig.

12
Dexter Hope en Tjoe de Paula vertrekken uit Leeuwarden. Beide spelers krijgen geen nieuw contract aangeboden van Aris.

13
Jason Dourisseau gaat vanaf 1 juli deel uitmaken van de selectie van de Orange Lions. De Amerikaan zit in de procedure voor een Nederlands paspoort.

13
Henk Norel sluit in de derde week van juli aan bij de Orange Lions. De center van CAI Zaragoza heeft dat met de bondscoaches Van Helfteren en Jones afgesproken,

15
Niels Vorenhout stopt als coach van BS Weert. Vorenhout heeft twee seizoenen lang met de Limburgers zonder financiële armslag aan de onderkant van de ranglijst gebivakkeerd.

16
Aris Leeuwarden legt drie jonge spelers vast voor komend seizoen: Jelmer Visser, Enzo Swart en Tom Aarts. Laatstgenoemde komt uit de opleiding van SPM Shoeters.

16
Landstede Zwolle versterkt zich met Craig Osaikhwuwuomwan en Jessey Voorn. Craig O. komt over van Donar, Voorn speelde afgelopen seizoen in Spanje.

17
Loon Lions schrijft zich (voorlopig?) niet in voor de vrouweneredivisie. De verliezend play-off-finalist zegt op deze manier protest te willen aantekenen tegen het beleid van de Nederlandse Basketball Bond. Met name het te lange seizoen 2015-2016, het CTO-project en de Europa Cup-inschrijving van de Blizzards zitten de club in Landsmeer dwars.

17
Challenge Sports zal ook in het seizoen 2015-2016 op de shirts van Rotterdam Basketball staan.

18
Marcel Verburg blijft ook in het seizoen 2015-2016 aan als voorzitter van de FEB. Zijn benoeming geldt voor één jaar, dan gaat het voorzitterschap rouleren tussen de clubs in de Dutch Basketball League. Bert Kragtwijk krijgt in het nieuwe FEB-bestuur de portefeuille Technische Zaken. Kragtwijk was penningmeester. Het FEB-bestuur is nog op zoek naar een nieuwe penningmeester. Het bestuur van de FEB wordt gecompleteerd door Ramses Braakman, die commerciële zaken en communicatie onder zijn hoede gaat nemen. Martien Jonker blijft de secretariële ondersteuning van het bestuur verzorgen.

18
De strijd om de SuperCup wordt op 4 oktober gehouden in Den Bosch. Landskampioen SPM Shoeters treft dan in de Maaspoort in Den Bosch NBB Bekerwinnaar Donar Groningen.

18
Het seizoen 2015-2016 in de Dutch Basketball League start op 10 oktober. Hoeveel ploegen aan de nieuwe DBL-competitie gaan deelnemen, is nog niet bekend. De acht ploegen van het seizoen 2014-2015 draaien alle acht mee. Op 1 juli wordt duidelijk of er een negende ploeg aan het deelnemersveld kan worden toegevoegd.

18
Al na één jaar wordt de competitie in de Dutch Talent League drastisch op de schop genomen. De kampioenstitel in de DTL zal worden gegeven aan de winnaar van een Final Four. Naast de reguliere competitie gaan de DTL-deelnemers ook een bekercompetitie afwerken, de DTL Cup.

19
BC Apollo legt zijn tweede speler vast voor het seizoen 2015-2016. Na Dimeo van der Horst tekent dit keer Aron Royé voor één jaar bij in de hoofdstad.

19
Op 21 november organiseert de NBB in Amsterdam een Nationaal Basketball Congres. In de Sporthallen Zuid zullen de algemene ledenvergadering, een voorronde van de Winter Streetball Masters Tour, een vrouweninterland en workshops voor bestuurders, officials en scheidsrechters worden georganiseerd.

21
Gert Kiel blijft voorzitter van Donar en ook Martin de Vries gaat verder als bestuurslid technische zaken. Ook Gert-Jan Swaving gaat verder als secretaris. De drie zaten al in een interim-bestuur. Er wordt nog gezocht naar de invulling voor de portefeuilles 'commerciële zaken' en 'financiën'.

21
Vincent Nguyen maakt op zijn Facebook-pagina bekend naar België te vertrekken. Het talent van SPM Shoeters Den Bosch kiest voor speeltijd bij Gembo Antwerpen.

22
Donar gaat verder met een Nederlandse topcoach. Erik Braal is de opvolger van Ivica Skelin. Braal tekent voor twee jaar met een optie voor nog een jaar. Hij komt over uit de Oostenrijkse competitie (Oberwart Gunners) en coachte eerder Rotterdam Basketball, Giants in Bergen op Zoom en Aris in Leeuwarden. Braal was ook assistent van Meindert van Veen bij de nationale vrouwenploeg en had gedurende drie interlands de algehele leiding over de Orange Angels.

22
Maarten Bouwknecht vertrekt bij Donar. De talentvolle guard heeft nog niet bekendgemaakt bij welke club hij zijn carrière gaat vervolgen.

23
Landskampioen SPM Shoeters versterkt zich voor komend seizoen met twee Nederlandse talenten: Maarten Bouwknecht en Valentijn Lietmeijer. Bouwknecht komt voor drie jaar over van Donar en wil - met een Europese club als toekomstdroom - Europees spelen, een garantie die Donar hem niet kon bieden. Lietmeijer, die ook voor drie jaar tekent, ziet Den Bosch als een fraai vervolg op het korte rijtje Groningen - Leeuwarden - Zwolle.

23
Wedstrijdcommissaris Wim van Roosmalen zit komend seizoen niet meer achter de tafel. Van Roosmalen, drager van de bondsspeld en de zeventig inmiddels gepasseerd, houdt het voor gezien.

23
Bas Nelemans krijgt een jeugdcontract bij Zorg en Zekerheid Leiden. Nelemans gaat komend seizoen aan zijn derde jaar bij de Leidenaars beginnen.

23
Ook scheidsrechter van het jaar 2013 Barry Peters stopt met fluiten. Eerder haakte ook al Paul van den Heuvel af. Peters kan zich niet meer volledig richten op het fluiten en vindt het daarom 'eerlijker' te stoppen.

24
Anjo Mekel blijft in functie als assistent coach bij Donar. Mekel assisteert de komende twee jaar de nieuwe hoofdcoach Erik Braal.

25
Armand Salomon krijgt komend seizoen bij Challenge Sports Rotterdam steun van Muris Agic. De Bosniër completeert de technische staf, die verder bestaat uit Thijs Arisz. Frank Vermeulen fungeert als hoofd opleidingen.

25
Donar wil Europa in, maar het budget laat dat niet toe. Daarom starten de Groningers een crowd funding actie.

27
Robert Krabbendam blijft ook komend seizoen bij Challenge Sports Rotterdam onder contract. Naast Krabbendam werd eerder al Sergio de Randamie aangetrokken.

30
Naast SPM Shoeters gaat ook Donar in het seizoen 2015-2016 Europees spelen. De Groningers schrijven zich in voor de EuroChallenge dankzij de financiële steun van ICT-dienstverlener Bossers en Cnossen.

30
Donar heeft zijn eerste speler voor het nieuwe seizoen vastgelegd. Bas Veenstra tekent voor twee jaar bij de Groningers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten