2015-07: juli 2015

01
Opnieuw zal komend seizoen de Dutch Basketball League uit slechts acht ploegen bestaan. TBG Dragons - dat de leemte van Magixx probeerde op te vullen - kon niet bijtijds aan de voorwaarden voldoen en kan daardoor niet inschrijven voor het nieuwe seizoen in de eredivisie.

01
Door de omvang van slechts acht ploegen zullen er komend seizoen in de Dutch Basketball League nauwelijks doordeweekse wedstrijden worden gespeeld. Het reguliere seizoen gaat lopen van 10 oktober tot en met 16 april 2016.

01
De FEB handhaaft voor het seizoen 2015-2016 het systeem van de play-offs, waarbij de nummers één en twee van de reguliere competitie worden vrijgesteld van deelname aan de eerste ronde. De nummer drie tot en met zes spelen (3-6 en 4-5) spelen om een plek in de halve finales. Dat systeem toonde bij de eerste de beste gelegenheid meteen zijn failliet aan, maar blijft toch van kracht.

01
De belangrijke datums voor het seizoen 2015-2016:
4 oktober 2015: SuperCup (SPM Shoeters - Donar)
10 oktober 2015: Start Dutch Basketball League
27 februari 2016: All*Star Gala
27 maart 2016: Finale NBB Beker
16 april 2016: Laatste competitieronde Dutch Basketball League
21 april 2016: Start voorronde play-offs
30 april 2016: Start halve finale play-offs
17 mei 2016: Start finale play-offs
29 mei 2016: Eventueel wedstrijd zeven finale play-offs

02
Afgelopen nacht is – voor de Nederlandse basketballwereld totaal onverwacht – voormalig topscheidsrechter Ton Rolvink overleden. Rolvink (Utrecht, 1947) was tot halverwege afgelopen seizoen secretaris van de Federatie van Eredivisie Basketballclubs. Hij is 67 jaar oud geworden.

Ton Rolvink was een autoriteit als scheidsrechter. In een interview met De Volkskrant zei hij ooit: ‘Als scheidsrechter moet je de wedstrijd op dezelfde manier beleven als de spelers.’ Dat was dan ook zijn grootste kwaliteit binnen de lijnen: geen scheidsrechter voelde de wedstrijd beter aan dan Ton Rolvink. Hij was bij spelers en coaches geliefd vanwege zijn benaderbaarheid. Hij besefte als geen ander dat een basketballduel niet om de scheidsrechter draaide en kon zichzelf volledig wegcijferen, zonder de controle over het duel te verliezen.

Als begeleider van scheidsrechters slaagde hij jammer genoeg veel minder om zijn kwaliteiten op de jongere generatie over te dragen, terwijl Rolvink een uitgesproken hekel had aan arrogantie binnen de lijnen. Ook hij zag echter niet de persoonlijkheden in het scheidsrechterskorps. Hijzelf was een van de laatste natuurlijke autoriteiten binnen de lijnen. Zijn gezag was niet enkel afhankelijk van de fluit, maar zijn persoonlijkheid droeg in belangrijke mate bij aan het grote respect dat spelers en coaches konden opbrengen voor Ton Rolvink konden opbrengen.

Ton Rolvink was overigens ook buiten de lijnen een uiterst aimabel en joviaal mens.

Tussen 1985 en 1998 werd alleen Ton Rolvink uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar. In de overige jaren werd de onderscheiding niet uitgereikt. Omdat Rolvink jaar in jaar uit met kop en schouders boven het scheidsrechterskorps uitstak en de organisatoren van de verkiezing niet ieder jaar dezelfde scheidsrechter als winnaar van de prijs naar voren wilden roepen, werd in de jaren dat Rolvink de onderscheiding niet ten deel viel dan maar simpelweg geen scheidsrechter van het jaar uitgeroepen.

Met in totaal acht verkiezingen voert Ton Rolvink onbetwist de ranglijst aan van arbiters met de meeste onderscheidingen. Antio Sinterniklaas (vijf keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar) komt als enige in zijn buurt.

In 1992 was Ton Rolvink de eerste scheidsrechter die een basketballduel in de eredivisie stillegde vanwege oerwoudgeluiden. Op dat feit op zich was hij niet trots, wel op het vasthouden aan zijn principes. Rolvink was overtuigd tegenstander van racistische uitingen.

Tot een internationale carrière als scheidsrechter kwam het nooit. Aanvankelijk wilde de school in Tiel waar hij als leraar voor de klas stond niet meewerken, later werd Rolvink volkomen opgeslokt door zijn imposante loopbaan als vakbondsman. Zijn hoogtepunten als scheidsrechter waren de play-offs en de jaarlijkse uitjes naar de Haarlem Basketball Week. Hij floot in totaal 23 duels tijdens de HBW en mocht bij de derde, de zevende en de negende HBW de finale leiden.

Ton Rolvink was drager van de Bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond.

Naast zijn carrière als scheidsrechter maakte Ton Rolvink zich niet alleen verdienstelijk als opleider van scheidsrechters, hij trainde en coachte ook veelvuldig bij Flip Stars in Tiel. Daarnaast was hij jarenlang bestuurder bij de Federatie van Eredivisie Basketballclubs.

In die laatste hoedanigheid kwam zijn dagelijks werk meer dan uitstekend van pas. Ton Rolvink was een gezichtsbepalende bestuurder bij de Algemene Onderwijsbond (AOb). In 1989 trad hij als bestuurder toe tot de AOb, in 1997 kreeg hij een positie in het bestuur. Jarenlang was hij vicevoorzitter en penningmeester. Na zijn pensionering ging hij verder als pensioenbestuurder bij de vakcentrale FNV en hield hij er een eigen adviesbureau op na.

Van zijn pensioen heeft Ton Rolvink zelf niet lang mogen genieten. Het Nederlandse basketball verliest vandaag simpelweg een goeie kerel en een fantastische scheidsrechter.

02
SPM Shoeters goes Dutch. Na Maarten Bouwknecht en Valerntijn Lietmeijer trekt de Bossche landskampioen nu pointguard Leon Williams aan. De international komt over van Landstede Basketball Zwolle. Den Bosch heeft er voor Williams meteen maar een driejarig contract van gemaakt.

03
Ross Bekkering tekent voor een nieuw seizoen bij Donar. De center, die ook op de nominatie stond voor Oranje, begint aan zijn derde jaar in Groningen.

03
Nadat op 1 juli de Orange voor het eerst bij elkaar zijn gekomen, staan de internationals nu voor het eerst in de Vijf Meihal voor een zaaltraining.

08
De Orange Lions bezoeken in Den Helder het zomerkamp van Mike Nahar.

09
Ivan Filipan blijft bij Challenge Sports Rotterdam. Filipan verlengt zijn contract met 1 jaar en gaat zijn derde seizoen in bij Rotterdam.

10
Ook Gian Slagter gaat voor een derde seizoen. Slagter blijft bij BC Apollo Amsterdam.

11
De topscorer van de DBL, Yannick Franke, verkast van Rotterdam naar Groningen. Franke tekent voor één seizoen bij Donar.

12
Met een 63-51 zege op Rusland (22 punten en 14 rebounds voor Janis Ndiba Boonstra) verzekert de nationale ploeg van vrouwen onder 20 zich van het brons bij het Europees A-kampioenschap. Het is de eerste Nederlandse medaille ooit op een groot kampioenschap.

13
PEAK gaat de komende drie jaar Challenge Sports Rotterdam keurig in de kleding steken.

13
De loting voor de NBB Beker bepaalt dat SPM Shoeters pas in de halve finales op een DBL-tegenstander kan stuiten. De finale van de NBB Beker is voorzien voor 27 maart.

13
De DTL Cup krijgt op 19 maart zijn finale. Zes DTL-teams komen voor het eerst in de kwartfinales in actie.

15
Thomas Koenis stapt van Donar over naar Zorg en Zekerheid Leiden. De center tekent voor twee seizoenen.

15
Landstede Basketball haalt drie ploegen naar zijn pre season tournament op 19 en 20 september: Brose Basket, Fraport Skyliners en Banvit Basketbol Kulübü.

16
Zorg en Zekerheid Leiden wil Europa in. De Leidenaars schrijven zich in voor de nieuwe Europese competitie die de EuroChallenge gaat vervangen. Extra sponsors en crowd funding moeten de Europese dromen van Leiden schragen. Ook SPM Shoeters Den Bosch en Donar Groningen doen een gooi naar een plaats in de nieuwe Europese competitie.

17
De Belg Pascal Meurs wordt de opvolger van Niels Vorenhout in Weert. Meurs is 35, voormalig speler van Bree en komt van het Luxemburgse Musel Pikes.

17
Jesse Markusse speelt ook komend seizoen voor BC Apollo. De center kwam gedurende het seizoen 2014-2015 over van Aris Leeuwarden.

17
Weert trekt ook drie nieuwe spelers aan: Dyon Halman van Den Helder, Jeroen van Vugt (ex-Den Bosch en ex-Wijchen) van Black Eagles Rosmalen en Rens van Ravensteijn, die 'met het oog op de toekomst' wordt gepresenteerd.

17
Daan Rosenmuller, Roel Aarts en Joost Padberg verlengen hun contract in Weert met één seizoen.

17
Op 78-jarige leeftijd overlijdt Bill Pijl, de vader van international Bianca. Pijl gold als een goeroe in Groningen.

19
Op de finales van Streetball Masters en het 3x3 onder 18 EK-kwalificatietoernooi op het Hoekenrodeplein in Amsterdam komen volgens een schatting van de NBB 20.000 kijkers af.
20
Peter van Paassen wordt assistent van Patrick Faydherbe bij BC Apollo. Van Paassen gaat ook het DTL-team van de Amsterdammers voor zijn rekening nemen.

21
Jason Dourisseau is terug in Groningen. De bijna genaturaliseerde Amerikaan tekent voor twee jaar bij Donar.

22
Volgens planning sluit Henk Norel aan bij de Orange Lions.

22
Het bestuur van de NBB bespreekt met de nieuwe Lions voorzitter René Bakker de onderlingen neteligheden. Sabrina Oudkerk-Pool, die de beslissing nam niet in te schrijven met Lions voor de nieuwe competitie, heeft inmiddels haar functie neergelegd.

22
Donar voegt twee talenten toe aan de selectie. Het zijn Niek Nieboer en Skip Samson, de zoon van voormalige eredivisiecoach (Haarlem) Bert Samson.

23
Richard den Os is als assistent terug in Leiden. Den Os zal de seizoenstart voor zijn rekening nemen, omdat Eddy Casteels dan met de Belgian Lions nog EK-verplichtingen heeft.

23
Rotterdam komt met een seizoenkaart voor 95 euro, die een sterker bindmiddel met de achterban moet worden. De kaart biedt naast toegang tot de wedstrijden tevens kortingen en geeft recht op cadeautjes.

24
Rotterdam legt Ties Theeuwkens opnieuw vast. Theeuwkens tekent voor één seizoen Challenge Sports extra.

25
Aris heeft zijn eerste Amerikaan te pakken. De Friezen kiezen voor Javier Duren van Yale. De 1.93 meter lange guard kan als 1 en als 2 uit de voeten.

25
Op basis van het goede gesprek van 22 juli wordt Loon Lions als zevende ploeg door het NBB bestuur alsnog toegelaten tot de vrouwen eredivisie 2015-2016.

27
Het contract van Jan Driessen met Zorg en Zekerheid Leiden wordt verlengd met twee jaar. Bovendien zit in de verbintenis een optie voor nog eens twee Leidse seizoenen.

27
De Amerikaan Chase Fieler, afgelopen seizoen kampioen van de LEB Gold in Spanje, tekent bij Donar. De 2.03 meter lange power forward krijgt een contract voor één seizoen.

28
Molly McDowell wordt assistent-coach bij de vrouwenploeg van Loon Lions. De tweevoudig MVP komt naast Rob Brand op de bank te zitten.
29
Loon Lions gaat zich in rap tempo versterken nu de NBB het team alsnog in de eredivisie heeft toegelaten. Tanya Bröring is de belangrijkste aanwinst in Landsmeer. Eliza Kucharska en Fieke Ligthart zijn de andere twee bekende versterkingen in het team van Rob Brand.

30
Landstede haalt twee buitenlandse spelers die afgelopen seizoen ook al in Zwolle actief waren terug bij de selectie. De Amerikaan Grant Gibbs en de Canadees Tyson Hinz tekenen beiden voor één seizoen bij.

30
Dexter Hope speelt in het seizoen 2015-2016 voor donar. Hope tekent een contract voor één jaar. In Groningen wordt de 22-jarige spelverdeler herenigd met coach Erik Braal, onder wie hij eerder in Leeuwarden speelde.

30
In hun eerste oefeninterland van de nieuwe campagne verliezen de Orange Lions in Trento van Italië. Het eerste duel van de Trentino Cup gaat met 52-64 verloren. Charlon Kloof wordt topscorer voor Oranje met 10 punten. Kloof maakt samen met Nicolas de Jong zijn officiële interlanddebuut.

31
Het Nederlands team heeft ook de tweede oefenwedstrijd tijdens de Trentino Cup verloren. De Orange Lions gingen in Trento met 55-59 onderuit tegen Duitsland. Bondscoach Toon van Helfteren liet twee spelers debuteren voor Oranje: Yannick Franke en Jason Dourisseau. Tegen de Duitsers - zonder Dirk Nowitzki - groeide Robin Smeulders met 13 punten uit tot topscorer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten