2015-08: augustus 2015

01
Nederland eindigt als vierde en laatste in de Trentino Cup na een 58-49 nederlaag tegen Oostenrijk. De beker wordt gewonnen door Duitsland, dat Italië met 66-65 verslaat. De wedstrijd van Oranje is niet best. Nederland schiet 18 op 62, 'goed' voor 62 procent. De Oostenrijkers doen het maar ietsje beter: 20 op 57 (35 procent).

02
Uit het motto 'Nu de nederlagen, tijdens het EK de zeges' moeten de Orange Lions moed putten. De campagne van de Orange Lions op weg naar Zagreb start met drie nederlagen op rij. Voor het laatst gebeurde dat in 2003. Toen werden de eerste zeven duels van het jaar verloren. 1989 was het slechtste Oranje seizoen met nederlagen in de eerste tien duels. In 2002 werd geen enkele interland gewonnen (acht keer verlies), de laatste vier interlands in 2001 gingen verloren en in de eerste zeven interlands van 2003 ging de zege ook telkens naar de tegenstanders; dat maakte een serie van 19 nederlagen op rij. In 1979 maakte Nederland de beste start ooit: de eerste acht wedstrijden werden op rij gewonnen.

02
Joe O'Shea, die in Smithfield voor de Bryant Bulldogs speelde, is de tweede Amerikaan voor Aris Leeuwarden. O'Shea is 23 jaar oud, 1.93 meter lang en speelt zowel op de forward- als op de guardpositie.

03
De vrouwenploeg van Loon Lions is in kort tijdsbestek op peil gebracht. Naast Bröring, Kucharska en Ligthart komen ook Marlous Nieuwveen, Corine Manuputy, Kim Hartman, Sanne van Dongen en Nina Burgert in Landsmeer spelen.

03
Sharon Beld speelt komend seizoen voor Solar Systemen in Katwijk.

03
Ken Brown wordt de nieuwe aanvalsleider van Donar. De pointguard van 1.80 meter speelde eerder in Letland, Zweden, Kosovo en Polen. Zijn NAIA-achtergrond ligt bij Philander Smith College.

03
SPM Shoeters Den Bosch, Donar Groningen en Zorg en Zekerheid Leiden zijn alle drie toegelaten tot de FIBA Europe Cup Competition. Vanaf 28 oktober spelen 56 teams in de nieuwe opzet, die begint met een pouleronde.

04
De drie Nederlandse vertegenwoordigers in de nieuwe FIBA Europe Cup Competition krijgen het behoorlijk te verduren in de poulefase. In het Duitse Freising werd landskampioen SPM Shoeters Den Bosch gekoppeld aan KK Zlatorog Lasko (Slovenië), Elan Chalon (Frankrijk) en Magnofit Güssing Knights (Oostenrijk). Donar Gronignen treft ASVEL Lyon Villeurbanne (Frankrijk), Egis Körmend (Hongarije) en Belfius Bergen (België). Zorg en Zekerheid Leiden tot slot bindt de poulestrijd aan met Fraport Skyliners (Duitsland), FC do Porto (Portugal) en KK KRKA Novo Mesto (Slovenië). Alle drie de Nederlandse vertegenwoordigers beginnen op 28 oktober met een thuiswedstrijd.

04
De 72ste Derby der Lage Landen is in een prooi voor de Belgian Lions geëindigd. In de Antwerpse Lotto Arena won de ploeg van Leiden-coach Eddy Casteels met 65-49 van de Orange Lions. Hoewel de Nederlandse leeuwen verdedigend hun taken goed uitvoerden, kreeg Van Helfteren ook dit keer het zand niet uit de raderen van de aanval. Alleen Charlon Kloof eindigde in dubbele cijfers met 14 punten.

04
Steve Moundou-Missi speelt het komend seizoen als power forward in Leeuwarden. De Kameroense international is afkomstig van Harvard University.

04
Josiah Heath mag het bij Aris gaan proberen als center. Heath komt van Canisius College. Hij is 2.06 meter lang en weegt 105 kilo.

05
Challenge Sports Rotterdam brengt het aantal selectiespelers voor de competitie 2015-2016 op acht, met het vastleggen van Bart Stolk en Michael Kok.

05
Tessel van Dongen gaat weer basketballen. Vijf jaar geleden maakte Van Dongen de overstap naar het vrouwen rugby sevensteam, dat de sportieve ambities niet kon inkleuren zoals gehoopt. Tessel gaat nu samen met zus Sanne weer spelen in Landsmeer voor Loon Lions.

07
De Orange Lions krijgen in Reykjavik een dikke nederlaag te verwerken. IJsland wint met 80-55.

07
Remy de Wit verliest zijn eerste wedstrijd als bondscoach van de Nederlandse vrouwen. De opvolger van Meindert van Veen ziet in de Amsterdamse Sporthallen Zuid de Orange Lions met 69-72 nipt onderuit gaan: 69-72. Chatilla van Grinsven is de Grote Vrouw bij Nederland met 22 punten.

09
In Reykjavik winnen de Orange Lions hun eerste officiële wedstrijd van 2015. Na vijf nederlagen op rij gaan de IJslanders er dit keer aan met 65-73. Kees Akerboom maakt 15 punten. Toon van Helfteren coacht zijn 75ste interland.

10
Landstede Basketball heeft de groep voor het seizoen 2015-2016 compleet. Herman van den Belt heeft twee Amerikanen mogen aantrekken om de center- en de pointguard-positie mee te bezetten. Alex Francis van Bryant University, die afgelopen seizoen in IJsland voor Haukar speelde, is de lange man, Steve McWorther van Milwaukee Panther Athletics College de spelverdeler.

Lenno Witteveen blijft voor het Zwolse basketball behouden. Witteveen wilde zijn geluk in Amerika gaan beproeven, maar blijft alsnog bij Landstede.

Van den Belt voegt drie talenten uit de eigen opleiding aan de groep toe: Jaouad Darib, Keime Helfrich en Freek Vos.

10
Jason Dourisseau verlaat om privéredenen de selectie van bondscoach Toon van Helfteren. De Amerikaan van Donar Groningen keert op korte termijn terug naar Amerika. De topverdediger mist het EK in Zagreb.

10
Steve Bleeker, afgelopen seizoen actief in Den Helder, speelt in 2015-2016 voor Harcum College. Via het junior college in Philadelphia wil hij zijn broer Kevin achterna richting NCAA.

11
Op het gemeentehuis in Slochteren krijgt Jason Dourisseau zijn Nederlands paspoort. Dourisseau is sinds 3 augustus ingeschreven als Nederlands staatsburger.

11
Garrick Sherman wordt de nieuwe center van Donar. De 2.10 meter lange Amerikaan speelde afgelopen seizoen in Polen en Georgië en is afkomstig van Michigan State.

11
De Nederlandse vrouwen winnen in Amsterdam afgetekend van de University of Miami. De Hurricanes leggen bij 86-66 maar liefst twintig punten toe op de Orange Angels.

12
Sean Cunningham gaat niet mee met de Orange Lions naar EuroBasket in Zagreb. Bondscoach Toon van Helfteren moet nu nog een knoop doorhakken om de selectie van 13 spelers terug te brengen tit het definitieve aantal van 12.

12
In Rotterdam wordt de University of Illinois door de Orange Lions dik verslagen: 81-57. Bij de rust heeft Oranje slechts een marge van drie punten: 30-27. Bondscoach Toon van Helfteren blijft alle dertien overgebleven internationals binnen de lijnen.

12
De eerste Orange Guardians krijgen vrijdag 14 augustus hun lidmaatschap van de club. De eerste leden worden bekend gemaakt rond de interland van de Orange Lions in Leiden tegen Groot-Brittannië.

12
Nederland heeft het in Amsterdam een stuk lastiger met de University of Miami. Er moet bij 77-77 zelfs een verlenging aan te pas komen om de zege tegen de Hurricanes af te dwingen: 90-85.

13
Challenge Sports Rotterdam zit voor 2015-2016 goed in de dubbele meters. Met het opnieuw voor één seizoen vastleggen van Lucas Steijn kan Armand Salomon over vier lange mannen beschikken. Naast Steijn zijn dat Robert Krabbendam, Bart Stolk en Sergio de Randamie.

14
Napels zien en dan sterven... De loting in München voor de Euro Cup Women koppelt de Orange Blizzards in de eerste wedstrijd in Zwolle aan DIKE Basket Napoli. Behoudens de Italianen zitten ook de Hongaren van Aluinvent Miskolc en de Tsjechen van Valosun KP Brno in poule G.

14
De Orange Guardians zijn vertrokken. De vereniging van ex-internationals uit alle geledingen van het basketball en mensen met bijzondere verdiensten voor de sport presenteert in Leiden de eerste leden. Bij de mannen zijn dat: Cees van Rootselaar (voorzitter), Niels Meijer (penningmeester), Hein-Gerd Triemstra (bestuurslid), Ton Boot, Mart Smeets, Bert Kragtwijk, Jan Sikking en Rolf Franke. De vrouwen worden in de eerste lichting vertegenwoordigd door: Karen Mulder (secretaris), Irene Sloof, Tanya Bröring, Anita Blangé, Lia van Reemst en Gerda de Ridder. De rollers starten met: Saskia Pronk, Marc de Hond, Anton de Rooij en Mustafa Jebari.
14
In een volgepakte Vijf Meihal verslaan de Orange Lions Groot-Brittannië met 69-63. Pas vanaf 63-63 neemt Nederland definitief afstand. Roeland Schaftenaar is de topscorer in de eerste wedstrijd van de KIA Autohaag Zeeuw Classic. Met 16 punten.Robin Smeulders maakt in zijn 49ste interland 10 punten. Zijn totaal aantal interlandpunten is nu exact 500.

15
Toon van Helfteren is eruit. De bondscoach laat ook Thomas Koenis thuis en brengt daarmee zijn selectie voor EuroBasket 2015 terug tot de benodigde 12 spelers.

15
Groot-Brittannië verslaat Portugal op de tweede dag van de KIA Autohaag Zeeuw Classic. In de Leidse Vijf Meihal wordt het 76-66 voor de ploeg van coach Joe Prunty.

15
De bekende Leidse spreekstalmeester Nico Bosman is overleden. 'Kapper' Bosman was al lange tijd ernstig ziek. In de glorietijd van de Parker-sponsoring in Leiden presenteerde Bosman de spelers in een letterlijk oogverblindend gifgroen pak, dat zijn vrouw op de rommelmarkt voor hem op de kop had getikt. Zijn kapsalon was jarenlang gevestigd aan de Churchilllaan in Leiden, op loopafstand van de Vijf Meihal. De winkel werd later overgenomen door theo Huigsloot, die er een uitdragerij in pitrietmeubelen van maakte. Huigsloot probeerde ook de microfoon van Kapper Bosman over te nemen bij de thuiswedstrijden van Leiden, maar kon niet in de schaduw staan van zijn voorganger. Voor het Leidse publiek was er maar één Kapper Bosman, een icoon van de Parker-tijd. Nico Bosman is 89 jaar oud geworden.

16
Jeroen van der List speelt ook komend seizoen in Leiden. Van der List en de club bereikten een akkoord over een éénjarige contractverlenging. Het nieuwe seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden wordt zijn zevende eredivisieseizoen.

19
Donar heeft de selectie voor 2015-2016 compleet met het contracteren van Will Sullivan. De 23-jarige shooting guard komt van Miami Redhawks College.

19
Francis Donders speelt komend seizoen in de Wit-Russische competitie. Donders tekent een contract bij BC Horizont Minsk.

20
Zorg en Zekerheid Leiden treft DeRonn Scott aan als guard. De Amerikaan (24 jaar, 1.96 meter) komt van Xavier en Cal Poly Pomona. Afgelopen seizoen speelde hij samen met Josh Duinker voor de Nelson Giants in Nieuw-Zeeland.

20
In Tallinn verslaat Nederland voor de derde keer in de historie de nationale ploeg van de Filipijnen met 62-89. De zege krijgt reliëf in het derde kwart, dat door de Orange Lions voordelig met 4-29 wordt afgesloten. Roeland Schaftenaar is opnieuw de Oranje steunpilaar met 15 punten.

20
GasTerra trekt zich terug uit het samenstel van sponsors dat via de constructie Energy Valley Topclub de top in de Groninger sportwereld ondersteunde. Dat schrijft Dick Heuvelman. Er blijven vier sponsors over: Gasunie, BAM, Imtech en Essent. Over Imtech is recentelijk het faillissement uitgesproken. Donar kreeg afgelopen seizoen nog 80.000 euro uit de EVT-pot.

20
Chatilla van Grinsven heeft een nieuwe club voor het seizoen 2015-2016. Ze verkast naar Arras.

21
Voor de tweede keer in de voorbereiding op EuroBasket 2015 lopen de Orange Lions tegen IJsland tegen een nederlaag op. Dit keer wordt het in Tallinn 67-65. Henk Norel is met 12 punten de Nederlandse topscorer. De topscorer van de eredivisie, Yannick Franke komt voor het eerst als international in de dubbele cijfers met 10 punten. Roeland Schaftenaar blijft - licht geblesseerd - aan de kant.

22
Ondanks een zorgvuldig opgebouwde voorsprong bij rust (32-35) redden de Orange Lions het ook niet tegen Estland: 60-58. Net als tegen IJsland is Henk Norel met 12 punten de Nederlandse topscorer. Op doelsaldo wordt Nederland tweede tijdens het Vierlandentoernooi in Tallinn.

24
Volgens Slan Sports Management gaat Dejan Kravic komend seizoen onder de borden spelen bij SPM Shoeters Den Bosch. De in Canada opgegroeide power forward/center komt uit de Griekse competitie. Zijn collegeloopbaan voltooide hij bij Texas Tech. Kravic is geboren in Mostar in Bosnië Herzegovina.

24
Het bestuur van de FEB benoemt Harry Meeuwsen tot penningmeester. Met de voormalig penningmeester van de NBB is het FEB-bestuur weer op volledige sterkte: Marcel Verburg is voorzitter, Martien Jonker secreatris, Bert Kragtwijk beheert de portefeuille technische zaken en Ramses Braakman tekent voor de communicatie en marketing.

25
Op 83-jarige leeftijd overlijdt de zeer kleurrijke speler, coach en sponsor Theo Kinsbergen. Met zijn gereedschappenfabriek sponsorde hij in de jaren zeventig de BV Amstelveen en haalde twee keer de landstitel binnen. Kinsbergen bracht ook een compleet leger aan talentrijke Nederlandse-Amerikanen en Amerikanen naar de vaderlandse eredivisie.

In de jaren vijftig speelde en coachte Theo Kinsbergen AMVJ. Maar zijn gloriedagen in het basketball namen pas echt een aanvang in 1974, toen hij met Kinzo de BV Amstelveen ging sponsoren. In 1975-1976 en 1976-1977 werden de Amstelveners met Kinsbergen als coach op de bank landskampioen. De ploegen van Kinsbergen in Amstelveen bulkten van het talent, vaak gerekruteerd van overzee: Randy Wiel, Owen Wells, Wilson Washington, Dan Cramer, Scott Runia, Tim Parker, Ron Kruidhof, Al Faber, Everrett Fopma en Herman Pluim. Ook Nederlands talent heeft vele herinneringen aan de eigenzinnige Kinsbergen: Roel Tuinstra, Karel Vrolijk, Paul van der Ree, Hans van Staveren, Jan Willem Jansen, Ron Richel, Nico Boots, Philip Schaftenaar, Peter van Noord en Harry Kip (helaas ook al niet meer onder ons).

Kinsbergen stond op voortdurende voet van oorlog met wat hij zag als het zakelijk onbenul in het Nederlandse basketball. Hij coachte met de filosofie dat je alleen maar één punt meer hoefde te maken dan je tegenstander om de wedstrijd te winnen. De ploegen van Theo Kinsbergen blonken dan ook uit in hun aanvallende spelopvatting. Ze brachten basketballliefhebbers met hun spelopvatting werkelijk in vervoering.

Toen Kinsbergen van andere ploegen de kritiek kreeg dat hij met zijn bedrijf de spelers bij andere clubs wegkaapte, haalde hij simpelweg een wagonlading Nederlandse-Amerikanen naar Amstelveen. De spelers liet hij voor de wedstrijd Kinzo-gereedschap naar het publiek gooien. Zijn zakelijk inzicht legde hem bepaald geen windeieren.

Met zijn verongelijkte ik-heb-altijd-gelijk-maar-ze-geven-het-mij-niet-opmerkingen werd Kinsbergen een aartsvijand van NBB-bestuurderen. Net als Ton Boot bleef hij schoppen tegen de (in zijn ogen) zakelijke misstanden. Daarbij kwam dat Kinsbergen sprak met lijzige stem, wat de irritatie over zijn optredens in de media alleen maar aanwakkerde. Dat Kinsbergen het vaak scherp en goed zag, deed er dan al bijna niet meer toe.

Oorspronkelijk kwam Kinsbergen uit het onderwijs, maar uiteindelijk nam hij met zijn broer Martin het bedrijf van zijn vader ‘KINsbergen en ZOnen’ over. Zijn zakelijk succes liet hij niet alleen in het basketball zien, ook op het circuit van Zandvoort vond Theo Kinsbergen een tweede liefde. Als autocoureur schopte hij het zelfs tot het kampioenschap van Nederland in de categorie ‘Sportscars’.

Alles wat Theo Kinsbergen in het Nederlands basketball deed, deed hij met donderend geweld. Zijn entree met Kinzo, het vertrek met Kinzo, zijn overgang naar Elmex Leiden, zijn entree bij BV Haarlem: alles ging met tumult gepaard. De zakelijke filosofie van Kinsbergen was gebaseerd op het uitgangspunt: het maakt me niet uit hoe ze over me lullen, àls ze maar over mij lullen…’

Het Leidse seizoen van Kinsbergen (1982-1983) werd – ondanks de beschikbare financiële middelen – geen sportief succes. Toch bracht Kinsbergen ook in Leiden een NBA-Amerikaan naar Nederland, van ongekende klasse: Michael Wiley. Bovendien had hij in Leiden de volstrekt onberekenbare, maar bij tijd en wijle briljante Wilson Washington rondlopen. Washington was bepaald niet ‘schoon’ en uit de NBA geknikkerd. Als speler van de Nets had Washington ooit in een bar naar een NBA-wedstrijd van de Nets zitten kijken (hij dacht dat het een herhaling was…) en hoorde de commentator zeggen: ‘And they still have no idea where Wilson Washington is hanging out…’

Kinsbergen bekeek dat allemaal puur zakelijk en stuurde op het rendement. Washington in goeden doen leverde op en dat was wat voor Kinsbergen telde. Regelmatig haalde Kinsbergen pas tegen het eind van de competitie peperdure aanvullingen bij de ploeg, omdat de play-offpositie al lang was veilig gesteld en pas in de play-offs geoogst moest worden. Hij deed het met Wiley in Leiden en hij liet ook Washington pas tijdens de Haarlem Basketball Week van 1982 ineens terugkeren in Leiden.

In Haarlem herhaalde hij hetzelfde staaltje door de uiterst opmerkelijke Amerikaan Cliff Windham tussentijds aan te trekken. Kinsbergen had in Haarlem nog een verrassing in petto. Hij schreef zich als enige eredivisieploeg met BV Haarlem in voor de strijd om de NBB Beker. Het reglement dat winst in de NBB Beker recht gaf op deelname aan het Europa Cup II-toernooi was al bijna vergeten. Eredivisieploegen deden sinds de invoering van de play-offs niet meer mee aan de NBB Bekercompetitie. Knarsetandend moest Kinsbergen met Haarlem een Europese plek worden toebedeeld. Het jaar daarop stroomden de eredivisieploegen weer in in het NBB Bekertoernooi.

Het zakelijk imperium van Theo Kinsbergen vond in de zomer van 2008 zijn einde met de verkoop van Kinzo, gevestigd in Ede, aan een investeerder. In 2009 werd het faillissement uitgesproken over Kinzo. Volgens Theo Kinsbergen was het Nederlands basketball al heel veel langer failliet. In de basketballhallen liet hij zijn gezicht niet meer zien. Maar op de achtergrond hield hij contact met vooral de oude Amstelveen-kern. Theo Kinsbergen overleed op 83-jarige leeftijd. Wars van conventies. Hij laat onder anderen een kind van tien jaar na.

26
In Amsterdam krijgt Mart Smeets het eerste exemplaar van het boek ‘Verhaal halen – The Best of Mart Smeets’ uit handen van Kees Jansma. Jacob Bergsma heeft de samenstelling van het boek voor zijn rekening genomen. En dus is er veel aandacht voor basketball: Michael Jordan, Tom Chestnut, Mike Rowland, Swen Nater, Hamilton 1976, Real Madrid – Levi’s Flamingo’s en Ton Boot.

27
De Orange Lions hebben hun eerste duel tijdens het Acropolistoernooi in de Griekse hoofdstad Athene verloren. Nederland werd door oud-Europees kampioen Griekenland op een 80-92 nederlaag getrakteerd. Met name de 92 punten tegen deden pijn. Die 92 waren er namelijk dertig meer dan het gemiddelde aantal punten tegen dat Nederland in de eerste twaalf wedstrijden van de oefencampagne had moeten incasseren. Charlon Kloof was de Oranje topscorer met 17 punten. Dat was zijn hoogste totaal als international. Liefst éénderde van de Griekse ploeg draagt dezelfde voornaam. Vier van de twaalf spelers heten Kostas…

27
BS Weert legt drie spelers vast die ook vorig seizoen deel uitmaakten van de Limburgse selectie. De drie zijn: Jeremy Ormskerk, Akeel Eduardo en Mactar Faye.

28
Nederland verliest ook het tweede duel tijdens het Acropolistoernooi in Athene. Litouwen is met 94-72 veel te sterk. Kees Akerboom is de Nederlandse topscorer met 15 punten. In de ploeg van Toon van Helfteren ontbreekt Roeland Schaftenaar. De startende center moet het bed houden met migraine. Van Helfteren zelf evenaart als bondscoach het aantal interlands van Vladimir Heger: 82. Daarmee schuift hij op naar de gedeeld tweede plaats op de ranglijst van bondscoaches met de meeste interlands.

29
Eigenlijk had de zege voor Nederland moeten zijn, maar de Griekse arbitrage besliste anders… Met een duidelijke voet op de driepuntslijn kregen de Turken toch drie vrije worpen om daarmee – drie keer raak – de 95-94 zege tegen Nederland veilig te stellen. Oranje overleefde een vernietigend eerste kwart (31-11) en twee verlengingen. Charlon Kloof (25 punten, zijn hoogste totaal als international) en Worthy de Jong (22 punten in zijn vijftigste interland) waren de Nederlandse topscorers. De Orange Lions hadden tot slot van de 15 duels durende voorbereidingscampagne de zege verdiend, maar kunnen nu met een duidelijk ‘rise to the occasion’ gevoel als morele winnaars naar Zagreb afreizen.

29
Worthy de Jong speelde tegen Turkije zijn vijftigste interland. De Jong maakte in totaal 22 punten en kwam daarmee in de buurt van zijn recordscore voor de Orange Lions. Zijn hoogste puntentotaal blijft echter staan op 26.

29
Bondscoach Toon van Helfteren evenaart in zijn volgende interland als coach het aantal interlands dat nu nog als record op naam staat van Ruud Harrewijn. De wedstrijd tegen Turkije was de 83ste interland van Van Helfteren. Harrewijn heeft één wedstrijd meer op zijn palmares. De eerste wedstrijd op EuroBasket 2015 tegen Georgië is het moment waarop Van Helfteren Harrewijn gaat evenaren. Tegen Macedonië neemt Van Helfteren normaal gesproken het record over. Daarmee zal de Delftenaar in de sporthistorie een unieke prestatie leveren: hij is dan met 207 interlands recordinternational en met 85 interlands recordbondscoach. Grappig detail: Ruud Harrewijn is de zaakwaarnemer van Toon van Helfteren. Mocht Van Helfteren – onverhoopt, onverhoopt, onverhoopt – met de Orange Lions van Georgië verliezen dan evenaart hij Harrewijns totaal aantal interlands met exact hetzelfde record: 34 keer winst en 50 keer verlies.

30
Nikki Hulzebos speelt komend seizoen bij BC Apollo. Hulzebos maakt de overstap naar Amsterdam van Landstede Basketball Zwolle, waar hij negen seizoenen speelde. Met ook nog drie jaar Donar en één jaar Magixx brengt Hulzebos veel ervaring naar BC Apollo.

30
Challenge Sports Rotterdam heeft de Litouwer Vaidas Tamasauskas voor een extra seizoen vastgelegd. Tamasauskas gaat zijn derde Rotterdamse seizoen in.

30
Max van Schaik speelt ook in het seizoen 2015-2016 voor BC Apollo Amsterdam. De 2.08 meter lange powerforward tekent voor één seizoen bij. Afgelopen zomer toerde Van Schaik met de gelegenheidsformatie van ex-NBA-prof Tracy McGrady door China.Geen opmerkingen:

Een reactie posten