2013-12: december 2013

03
Drie zeges op één avond en ook nog geboekt in drie uitwedstrijden! Nog nooit gepresteerd door de Nederlandse vertegenwoordigers in de Europa Cuptoernooien. Dit jaar in de EuroChallenge gebeurt het…

GasTerra Flames Groningen wint met 77-83 in Kotka, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden met 79-81 in Aarhus Bakken Bears verslaat. Dat duel markeert overigens de 700ste wedstrijd van een Nederlandse mannenploeg in de Europa Cup.

De derde zege wordt geboekt door SPM Shoeters. In Rakvere (Estland) zegevieren de Bosschenaren met 57-70.

06
94Fifty brengt in Nederland een bal op de markt die vol zit met sensoren. De ‘Bluetooth Sensor Basketball’ moet behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van een betere schot- en dribbletechniek.

09
Volgens iBasketball staat BC Apollo het water aan de lippen. De Amsterdamse club zou met de huidige financiële positie het einde van het seizoen niet halen. Hakim Salem geeft voor de camera van RTV Noord-Holland toe dat de situatie precair is en dat de spelers genoegen zullen moeten nemen met een lagere vergoeding, maar dat de eindstreep wordt gehaald staat voor de coach als een paal boven water.

11
Voor GasTerra Flames Groningen en Zorg en Zekerheid Leiden zit het avontuur in de EuroChallenge erop. De Groningers redden het thuis niet en gaan in Martiniplaza met 63-70 ten onder tegen Okapi Aalstar. Leiden doet het in de Vijf Meihal prima tegen Cholet Basket, maar trekt met 67-75 uiteindelijk ook aan het kortste end.

SPM Shoeters kan zichzelf wel voor de kop slaan, dat het zich niet kwalificeert voor de laatste 16. In Antwerpen leiden de Bosschenaren een 77-72 nederlaag. Winst zou kwalificatie voor de volgende ronde hebben betekend.

12
Dagblad van het Noorden waarschuwt dat GasTerra Flames het boekjaar 2012-2013 met rode cijfers zal afsluiten. Volgens journalist William Pomp gaat het om “enkele tien-duizenden euro’s.”

12
Leiden in last! Talent Yannick Franke verlaat per direct de selectie van de landskampioen om zich aan te sluiten bij Rotterdam Basketball College. Volgens de FEB-bepalingen is Franke daar vanaf 1 januari 2014 speelgerechtigd.

13
Na coach Hakim Salem bevestigt ook manager Matthijs Groot dat BC Apollo over voldoende financiële middelen beschikt om het seizoen in de DBL af te maken. Een aantal oud-spelers zou inmiddels de koppen bij elkaar hebben gestoken om te proberen het Amsterdamse eredivisiebasketball een steviger basis te geven.

15
Door een 85-79 zege op Matrixx Magixx Wijchen en de 80-72 overwinning van SPM Shoeters Den Bosch op Landstede Basketball Zwolle is GasTerra Flames Groningen de nieuwe koploper in de Dutch Basketball League.

17
Met een gezicht als een oorwurm en op het tempo van een 33 toerenplaat maakt Hans Haerkens meteen na de daverende zege op Reggiana voor de camera van Flames TV bekend met onmiddellijke ingang op te stappen als voorzitter van GasTerra Flames Groningen. Volgens Haerkens kan hij niet langer rekenen op het vertrouwen van zijn medebestuurders.

Al dagen gonst het in Groningen van de geruchten dat de cijfers over 2012-2013 wel eens heel negatief kunnen uitpakken. Kennelijk heeft Haerkens weinig trek zich als woordvoerder voor die schande te verantwoorden.

17
Geen van de drie Nederlandse deelnemers aan de EuroChallenge slaagt erin Europees te overwinteren. Van Leiden en Groningen stond al vast dat ze de laatste 16 van de EuroChallenge niet zouden bereiken. Ook SPM Shoeters komt net tekort tegen JDA Dijon. De ploeg van Sam Jones – witheet over falende arbitrage in de slotseconden – verliest met 66-70 van de Franse miljoenenformatie.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat met opgeheven hoofd Europa uit. De Leidse ploeg verslaat in het slotduel Kataja Basket met 72-58.

Helemaal wonderbaarlijk is de opstandig van Lazarus in Groningen. GasTerra kijkt aanvankelijk tegen een royaal gat aan in de wedstrijd tegen Reggio Emilia, maar put dan uit niet vermoede krachten om de Italianen met een beschamende 85-60 nederlaag naar huis te sturen.

18
iBasketball bericht dat de rode cijfers op de seizoensafrekening 2012-2013 van GasTerra Flames met diep rode inkt geschreven zullen worden. De site maakt gewag van een verlies van een ton…

20
Op de eerste avond van de Final Four in Katwijk plaatsen Lekdetec.nl Bemmel en Binnenland Rotterdam zich voor de finale. Bemmel is ruim te sterk voor thuisclub Grasshoppers, terwijl Lekdetec met 69-67 CTO Amsterdam uit de finale houdt.

20
Voor de tweede keer op rij krijgt Den Helder de organisatie van het All Star Gala toegewezen. Op zondag 23 februari 2014 sluiten ook de vrouwen weer aan met hun All Star Game.

Helaas slaan de verkwanselaars van de vaderlandse basketballhistorie wederom onverbiddelijk toe. De FEB besluit voor de tigste keer een wijziging in tradities door te voeren door in de driepuntswedstrijd mannen tegen vrouwen te laten schieten.

20
Bij een scan van de knie komt vast te staan dat Dyon Doekhi een dermate beschadigde meniscus heeft, dat operatief ingrijpen noodzakelijk is. Doekhi gaat op 24 december onder het mes. De guard van Maxxcom BS Weert zal ongeveer zes weken buitenspel staan.

21
De VEC, de Vrouwen Eredivisie Commissie, wordt tijdens een vergadering in Katwijk door het bestuur van de NBB gesommeerd de werkzaamheden te staken. Hans Witvoet, Ben Wassink en Frits van Zadelhoff kunnen so wie so niet op de sympathie van de clubs rekenen. De NBB beraadt zich de komende weken over hoe het nu verder moet met de hoogste vrouwenafdeling.

21
De nieuwe opzet voor de vrouwen eredivisie blijkt al in het allereerste seizoen een farce. Nu de splitsing een feit is en de 18 teams terugkeren naar een indeling met een eredivisie en een promotiedivisie geven in Katwijk DAS uit Delft en US uit Amstelveen te kennen lekker promotiedivisie te willen spelen. Jolly Jumpers neemt een van de opengevallen plaatsen in. Daardoor bestaat de vrouwen eredivisie in het tweede deel van het seizoen uit 7 clubs (één meer dan vorig seizoen) en gaat ook de promotiedivisie (11 ploegen) door met een oneven aantal deelnemers.

21
In Katwijk verzekert Binnenland Rotterdam zich van de eindzege in de Final Four. Binnenland verslaat in de finale Lekdetec.nl Bemmel met grote cijfers (85-47) en lost daarmee CTO Amsterdam af als Final Four-winnaar.

Natalie van den Adel van Binnenland wordt uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Final Four.

21
De tegenslagen voor Maxxcom BS Weert rijgen zich aaneen. Voor de wedstrijd haakt nu ook nog Sjors Besseling af met een onwillige rug. Tijdens het duel brengt Michael Schachtner Joost Padberg ten val. Padberg valt op zijn hoofd en wordt door de verzorging van BS Weert gestabiliseerd. De ambulance laat echter een half uur (!) op zich wachten, waarna Padberg kan worden afgevoerd. De wedstrijd heeft dan drie kwartier stil gelegen.

Leiden profiteert maximaal en wint met een uitrecord: 53-104. Voor Maxxcom is het de 16de nederlaag op rij…

22
In een persbericht over de toestand van Joost Padberg schrijft Maxxcom BS Weert: “…gelukkig bereiken ons berichten dat de schade meevalt.” De Limburgers hekelen in het bericht de kwaliteit van de arbitrage die Padberg na zijn zware val een in Weerter ogen volstrekt onterechte persoonlijke fout gaf.

23
GasTerra Flames gaat niet verder met Jeff Robinson. De Amerikaan kwam vlak na de start van de competitie om de geblesseerde Dan Coleman te vervangen, maar beviel zo goed, dat met name de Groningse fans schreeuwden om zijn aanblijven. “Te duur,” zegt het Groningse management.

Of Robinson in Nederland blijft, is de vraag. Leiden en Den Helder zouden naar zijn diensten hebben gehengeld.

23
Thomas Koenis komt de komende vier weken niet in actie. Bij de center van GasTerra Flames Groningen zijn scheurtjes in de banden van de linkerenkel geconstateerd.

23
De schuld van GasTerra Flames over het seizoen 212-2013 was niet “enkele tien-duizenden euro’s”, was ook geen ton, maar bedraagt maar liefst 190.000 euro. Tot overmaat van ramp is het eigen vermogen – achtergelaten door het bestuur onder leiding van Rob Schuur – volledig verdampt: geslonken tot 0 euro…

De accountant heeft nog geen handtekening onder de rapportage durven zetten, maar Flames brengt het nieuws via de eigen website naar buiten. Diezelfde accountant moest overigens een fors bedrag in rekening brengen om de financiële janboel op orde te brengen. Reorganisatiekosten (80.000 euro) en het wegsturen van coach Hakim Salem en Maurice Miller zijn andere grote posten aan de verkeerde kant van de streep.

23
Na het bekend worden van de financiële janboel in het seizoen 2012-2013, waarin GasTerra Flames een verlies van 190.000 euro becijfert, stapt penningmeester Jan Smilde op. Dat wordt door niemand betreurd. Smilde laat naar verluidt “een grote puinzooi” achter. De accountant moet zelfs extra kosten opvoeren om nog enig licht op de duisternis van Smilde’s boekhouding te kunnen werpen.

24
In zijn woonplaats Haarlem overlijdt basketballliefhebber Kornelis Dijkman, directeur van Topsport Amsterdam. Dijkman – dynamisch, enthousiast, strategisch en verbindend sterk – wordt slechts 46 en laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. Binnen zijn organisatie is – met algemeen manager Charlie Urbanus aan het roer – het Centrum voor Topsport en Onderwijs belegd.

26
Zonder de Kersttoernooien is de weg vrij voor een basketballkraker in de DBL, maar Zorg en Zekerheid Leiden – SPM Shoeters Den Bosch is slechts een waterig aftreksel van een topwedstrijd. De Bosschenaren winnen met 69-78, vooral dankzij 20 punten en 7 rebounds van Tai Wesley. SPM pakt daarmee de laatste zege in de DBL van het kalenderjaar 2013.

26
GasTerra Flames blijkt volgens berekeningen van Leon Kersten de beste ploeg van het kalenderjaar 2013 te zijn. De Groningers finishen over alle wedstrijden met een winstpercentage van 75,6 procent. Den Bosch doet het voor 73,8 procent. Leiden eindigt als derde met 73,3 procent.

26
Met 21,06 punten gemiddeld per wedstrijd is La’Shard Anderson de topscorer van de eerste helft van de competitie in de Dutch Basketball League. De guard van Rotterdam Basketball College pakte in het eerste deel tevens de meeste steals: 3,31. Josh Duinker van Zorg en Zekerheid Leiden mag zich met 8,68 rebounds per wedstrijd de beste rebounder van de eerste helft van de competitie noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten