2014-12: december 2014

02
Voor de rechtbank van Alkmaar wordt het faillissement van de Stichting Topbasketball Den Helder Kings BV uitgesproken.

02
De helft van de clubs in de Dutch Basketball League is tegen een doorstart van Den Helder Kings in de competitie. De clubs vinden een doorstart 'competitievervalsing' en een beloning voor wanbeleid.

03
BC Apollo boekt zijn eerste zege van het seizoen. In Leeuwarden wordt Aris met 89-97 verslagen.

03
SPM Shoeters zorgt in de EuroChallenge niet opnieuw voor een stunt. In Brindisi wordt van de plaatselijke club met 76-62 verloren.

03
Ondanks oppositie van vier clubs verklaart het bestuur van de FEB zich akkoord met een eventuele doorstart van Den Helder Kings. Uiterlijk over anderhalve dag (donderdagmiddag om 12.00 uur) wil de FEB een sluitend plan voor de rest van het seizoen zien.

04
De soap is compleet! Onder aanvoering van Rotterdam voeren vier clubs stevig oppositie tegen de beslissing van het FEB-bestuur om akkoord te gaan met een eventuele doorstart van Den Helder Kings. Dat bestuur legt de weerspannigheid van Rotterdam, Amsterdam, Zwolle en Leeuwarden uit als een motie van wantrouwen en treedt collectief af.

04
Jesse Markusse verlaat Aris Leeuwarden. Markusse kan tijdens het tweede transfer window een nieuwe club kiezen. Aris bezint zich nog op eventuele vervanging.

05
De curator steekt een eerste stokje voor een doorstart van Den Helder Kings. De spelers mogen niet trainen omdat onduidelijkheid bestaat of zijn wel verzekerd zijn. Spelen mag ook niet en dus wordt Weert - Den Helder voor zaterdag van de kalender gehaald.

05
Rotterdam zet een bericht op zijn website waarin het afstand neemt van de kritiek dat de club verantwoordelijk zou zijn voor de crisis binnen de FEB. Rotterdam wijst iedere vorm van verantwoordelijkheid van de hand en zegt: 'Don't shoot the messenger...' De club had het voortouw genomen om samen met Amsterdam, Zwolle en Leeuwarden het FEB-bestuur een brief te schrijven waarin het standpunt wordt uitgeproken dat een tekort op de dagelijkse begroting van Den Helder van twee ton en een tekort op de exploitatie van de Kings Dome van 4 ton gesanctioneerd moet worden.

06
In Marcel Verberg, Albert Dominicus, Michael de Jager en Adriaan van Bergen heeft de FEB weer een interim-bestuur. Met Leiden, Den Bosch, Weert en Zwolle vertegenwoordigd in het bestuur hebben drie clubs zitting die voor de doorstart van Den Helder waren en één die tegen stemde. Dat thema was het struikelblok voor het vorige bestuur.

07
BS Weert bereikt overeenstemming met hoofdsponsor Maxxcom over beëindiging van het oorspronkelijk driejarige contract per 1 januari 2015.

08
In EuroDisney in Parijs wordt het Nederlands team voor EuroBasket 2015 gekoppeld aan de nationale teams van Kroatië, Griekenland, Slovenië, Macedonië en Georgië. Oranje speelt de wedstrijden in Groep C van het EK opmerkelijk genoeg in Zagreb; de stad waar Nederland in 1989 voor het laatst aan een EK deelnam.

09
SPM Shoeters wint in de EuroChallenge met 87-76 van Ratiopharm Ulm.

11
Voormalig international en succesvol damescoach Jan Driehuis overlijdt op 78-jarige leeftijd.

11
Quincy Treffers en Nigel van Oostrum verlaten de failliete boedel van Port of Den Helder Kings om zich met onmiddellijke ingang aan te sluiten bij Aris Leeuwarden.

13
Even verschijnt het bericht dat Aron Royé en Sergio de Randamie terugkeren naar Amsterdam om voor BC Apollo te gaan spelen, maar de boodschap wordt schielijk weer ingetrokken. De overgang van Den Helder naar Amsterdam ligt echter voor de hand.

15
De FEB besluit Den Helder uit de competitie te verwijderen. Alle uitslagen die tot nog toe zijn neergezet, worden geschrapt. Den Helder mag vanaf 1 januari 2015 weer meedoen aan de competitie, maar dan moeten de nieuwe bestuurders wel een goed plan presenteren.

16
SPM overwintert in Europa, ondanks een nederlaag tegen Södertalje. Na twee verlengingen gaan de Bosschenaren in Zweden met 115-108 onderuit.

16
Nik Cochran tekent een tijdelijk contract in de Serie A bij het Italiaanse Orlandina Basket. De Canadese spelverdeler werd in september afgetest voor topbasketball door Donar vanwege een rugblessure.

17
BC Apollo ontvangt voor de tweede keer een financiële donatie van de familie Pieper.

19
Loon Lions plaatst zich als eerste voor de finale van de Final Four in de eigen sporthal in Landsmeer. Den Helder Kings wordt in de halve finale met 72-63 verslagen.

19
Lintex Binnenland plaatst zich voor de finale van de Final Four met een 67-74 zege op Lekdetec Bemmel.

20
Met een 76-77 zege op Loon Lions eist Lintex Binnenland in Landsmeer de titel in de Four Four voor zich op. Zera Butter, die goed is voor 27 punten in de finale, wordt uitgeroepen tot MVP.

21
De spelers van BC Apollo mogen zich per scooter door Amsterdam begeven. BC Apollo sluit daartoe een sponsoringcontract af met Scooterspot.

21
Aron Royé en Sergio de Randamie maken definitief de overstap van Den Helder Kings naar BC Apollo.

21
In de Maaspoort in Den Bosch wordt een meeting belegd met een aantal internationals om de vorderingen rond Oranje te bespreken en de plannen in de aanloop naar EuroBasket 2015 te bespreken. Bert Kragtwijk en Rolf Franke voeren het woord.

22
Op de oprit voor zijn huis in Bloomingdale wordt Nate Fox doodgeschoten. Fox speelde in 2000 een half seizoen voor Donar. In 2012 won Fox met het Okapi Aalstar de Belgische beker. Nate Fox werd 37 jaar.

23
In Dagblad van het Noorden noemt Mario Scotti, de agent van Nik Cochran, de bestuurderen van Donar 'leugenaars'. Zoveel was er niet mis met de rug van Cochran, anders had zijn speler nu niet in de Serie A gespeeld, aldus Cochran. Gert Jan Swaving van Donar erkent in het artikel dat de afkkop voor Cochran na de negatieve medische keuring hoger was 'dan bedoeld'.

24
Of Den Helder na de jaarwisseling in de Dutch Basketball League terugkeert, is nog maar de vraag; Den Helder Actueel weet te melden dat - mocht die terugkeer werkelijkheid worden - Drillers de nieuwe naam van de club wordt. Coach Jean-Marc Jaumin heeft volgens hetzelfde medium laten weten niet in Den Helder terug te zullen keren.

26
De Kerstklassieker tussen Den Bosch en Leiden op Tweede Kerstdag wordt een prooi voor SPM Shoeters. De Brabanders winnen met 82-77 van Zorg en Zekerheid Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten