2015-01: januari 2015

01
In het Diaconessenhuis in Leiden overlijdt Ad van Kaam. Als journalist van het Leidsch Dagblad berichtte hij over de roemruchte jaren van met name Parker Leiden.

01
En dat is vijf... Spelverdeler Branden Frazier verlaat Den Helder Drillers en kiest voor de Hongaarse competitie.

03
In Hilversum krijgt Henk van Ek de versierselen die horen bij het Lidmaatschap van Verdienste van de NBB. Van Ek was ruim dertig jaar scheidsrechter en stond sinds 2002 (met een tussenpoos) als voorzitter aan het hoofd van de Bonds Scheidssrechters Commissie.

03
BS Weert (dat betekent BSW namelijk) haalt de kwartfinales van de NBB Beker met de hakken over de sloot. Tegen eerstedivisionist Grasshoppers wordt het in Katwijk 81-89.

04
Ross Bekkering komt naar verwachting de hele maand januari niet in actie. Een MRI-scan toont aan dat de center van Donar een spiert in zijn schouder heeft gescheurd.

05
Met Cole Dickerson komt de teller van uit Den Helder vertrekkende spelers op zes. De topscorer kiest voor zekerheid in Finland.

05
International Stefan Mladenovic krijgt voor de rest van het seizoen op amateurbasis een plek in de selectie van Donar. Mladenovic trainde al sinds oktober 2014 mee de Groningers in het kader van de revalidatie van een zware knieblessure. Van 2007 tot 2009 maakte Mladenovic ook al deel uit van de Donar-ploeg, destijds onder de naam Hanzevast Capitals.

07
De naam was al veranderd van Kings in Drillers, maar ook onder die knickname maakt Den Helder geen doorstart in de eredivisie. De hoop op een terugkeer is nu gevestigd op het seizoen 2015-2016.

08
Bij de Nieuwjaarsreceptie van Zorg en Zekerheid in Leiden is Francisco Elson te gast. De voormalig NBA-kampioen - zo meldt iBasketball - hengelt er openlijk naar een terugkeer in Oranje die hij op zijn 38-ste levensjaar zegt als 'kroon op mijn carrière' te beschouwen.

08
Donar plaatst zich in Rotterdam met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor de halve finales van de strijd om de NBB Beker. De Groningers winnen met 90-61...

09
De NBB en de stichting Nederlands Mannen Team tekenen een samenwerkingsovereenkomst waardoor het NMT voor een periode van vijf jaar het mandaat krijgt om de organisatie rond het Oranje te gaan beheren.

11
Geen nieuwe shirtsponsor voor Donar. De club verkoopt 32 loten in een verloting waarvan de winnaar de naam op het shirt zou krijgen. Voorwaarde was wel dat er minimaal 50 loten verkocht zouden worden.
12
Donar legt volgens Dagblad van het Noorden een claim van een ton bij accountantskantoor SAB. De club houdt SAB verantwoordelijk voor de grote verliezen waarmee Donar in het seizoen 2013-2014 kampte.

Van Jan Smilde eist Donar 12.000 euro. Smilde was in het seizoen 2012-2013 penningmeester van het Donar-bestuur. Donar wil dat Smilde de gedeclareerde onkosten terugbetaalt. Donar vreest verder een boete van de belastingdienst. Smilde zou verantwoordelijk zijn voor het oplopen van die boete.

12
Het interim bestuur van de FEB wijst de organisatie van het All Star Gala toe aan Den Bosch. In de Maaspoort zal het Nederlands team tegen de overige beste spelers uit de Dutch Basketball League spelen.

12
Rotterdam Topsport moet bezuinigen en Lintex Binnenland is één van de slachtoffers. De landskampioen, NBB Bekerhouder en winnaar van de Final Four ontvangt met ingang van het seizoen 2015-2016 geen steun meer van Rotterdam Topsport. Daarmee staat het voortbestaan van de succesvolle eredivisionist op de tocht.

12
Jessey Voorn heeft een nieuwe club. De guard vervolgt zijn carrière bij het Spaanse CB Canarias in de Liga Adecco Plata.

13
Den Helder Kings blijft met zijn onder 24-team in de Dutch Talent League spelen. De formatie gaat echter verder onder de naam Noordkop.

15
Henk Jansen verbindt voor de rest van het seizoen 2014-2015 de naam van zijn bedrijf aan Donar. Op de shirts van de Groningers komt 'Technisch Expert Jansen' te staan. Op de site van Donar staat waarmee Henk Jansen zich bezighoudt: 'Technisch Expert Jansen is een installatiebedrijf uit Uithuizen dat zich in toenemende mate bezig houdt met duurzame energie zoals zonnepanelen, service en onderhoud van installaties en cv ketels, het leveren en plaatsen van cv ketels en installatiewerken voor particulieren, aannemers, bedrijven en woningstichtingen. Het bedrijf bestaat al vanaf 1945 en groeit nog steeds. Technisch Expert Jansen krijgt momenteel veel opdrachten binnen via de NAM compensatieregeling omdat haar aanbod goed aansluit op de vraag.'

17
Jesse Markusse keert via Aris Leeuwarden terug bij BC Apollo. In 2013 legde de center de omgekeerde route af.

20
Ten koste van Binnenland plaatst Landstede zich eenvoudig voor de halve finales van de strijd om de NBB Beker: 43-88.

21
In de EuroChallenge verliest SPM Shoeters in Frankfurt met 75-70 van de Fraport Skyliners. De Duitsers hebben daar in het slot van de wedstrijd wel een 11-0 run en een hoop Bossche persoonlijke fouten voor nodig.

22
Donar zit in de halve finale van de NBB Beker. Dat gaat ten koste van Rotterdam. Geen verrassing, want voor de tweede keer op rij wordt het een dikke Groningse zege: 90-75.

25
Zorg en Zekerheid Leiden plaatst zich in Utrecht voor de halve finale van de strijd om de NBB Beker. De Leidenaars verslaan Cangeroes met 45-87.

26
Donar gaat ouderwets op de Hollandse toer. De Groningers trekken in Bill Clark de vierde Amerikaan aan. Clark komt uit de Franse B-divisie, speelde vorig seizoen in Oekraïne en kaapt nu de speeltijd van Nederlands talent weg.

27
SPM Shoeters komt van grote achterstand terug om de Esten van Tartu Rock in de laatste seconden de genadeklap toe te dienen. Een solistisch sprongschotje van Brandyn Curry, de Bossche uitblinker, in de slotseconden bepaalt de eindstand op 78-77.

28
Net als Donar haalt ook Zorg en Zekerheid Leiden een extra Amerikaan. De Leidenaars nemen Maurice Creek over uit de failliete boedel van Den Helder Kings.

29
Maar liefst drie spelers worden uit het veld gestuurd bij de wedstrijd tussen Rotterdam en Groningen. Craig Osaikhwuwuomwan geeft Michael Kok tot twee keer toe een kopstoot. Wanneer Kok verhaal komt halen, gaat ook Sean Cunningham zich ermee bemoeien. Drie rode kaarten zijn het gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten